Η συμβολή του διαδικτύου σε περίοδο καραντίνας

Φανταστείτε πως θα ήταν εάν ο ιός Covid-19 εμφανιζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Open Image Modal
Frank Lee via Getty Images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ονόμασε τον νέο κορονoϊό «COVID-19». Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στη μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, στο Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Τον Δεκέμβριο του 2019, ένας άνθρωπος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη σε μία αγορά άγριων ζώων μολύνθηκε με τον νέο κορονοϊό. Το φαινόμενο της πεταλούδας παίρνει σάρκα και οστά, μιας και σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου είμαστε όλο και περισσότερο συνδεδεμένοι (χωρίς να το συνειδητοποιούμε), ο ιός βγήκε εκτός συνόρων και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.   

Ως αποτέλεσμα, μέσα σε τρεις μήνες, ο ΠΟΥ κήρυξε «πανδημία» τον Covid-19. Αρκετές χώρες πλέον έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ένας αρχηγός κράτους μετά τον άλλον ανακοινώνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στη Γαλλία όπου και κατοικώ, το βράδυ της 12ης Μαρτίου ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέχρι νεωτέρας και την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων. Ίσως μέτρα σαν και αυτά θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, αλλά ας μην επικεντρωθούμε εκεί. 

Το διαδίκτυο συνεισέφερε σημαντικά στην συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης. Φανταστείτε πως θα ήταν εάν ο ιός Covid-19 εμφανιζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα. Ελλείψει διαδικτύου, η πρόληψη του θα ήταν ακόμα δυσκολότερη και η ταχεία εξάπλωση του ανεξέλεγκτη. Ο ιός θα είχε μετατραπεί από επιδημία σε πανδημία, ενώ οι γιατροί της εποχής δεν θα γνώριζαν με τι έχουν να κάνουν. Όπως επίσης, η ταχύτητα μετάδοσης, μόλυνσης δηλαδή, θα ήταν γρηγορότερη από την ταχύτητα πληροφόρησης σχετικά με τον ίδιο τον ιό.  

Σήμερα χάρη στη χρήση του διαδικτύου, όλα τα κράτη του κόσμου μπορούν άμεσα να συντονίζονται έτσι ώστε να ανταλλάσσουν εμπειρία και τεχνογνωσία. Οι γιατροί και οι εμπειρογνώμονες μπορούν άμεσα να πληροφορούν τους πολίτες για την τρέχουσα κατάσταση, ενώ οι αρμόδιοι να ανακοινώνουν τα νέα μέτρα πρόληψης. 

Ίσως οι επόμενες μέρες να μην είναι οι ευκολότερες για μας, μιας και όλο και περισσότερες χώρες θέτουν σε πλήρη καραντίνα ολόκληρες πόλεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας. Φανταστείτε και πάλι τι θα γινόταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, εάν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έπρεπε να μείνουν στα σπίτια τους χωρίς ιστοσελίδες ειδήσεων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταινίες και διαδικτυακά παιχνίδια. Η ύπαρξη όλων αυτών σήμερα βοηθάει στο να μην αισθανόμαστε τόσο απομονωμένοι όσο θα περιμέναμε να είμαστε σε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το διαδίκτυο συνδράμει, επίσης, στην πιο εύκολη υιοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό του ιού.  

Από την Δευτέρα, τα πανεπιστήμια όπως και πολλές επιχειρήσεις στη Γαλλία, λειτουργούν με τηλεργασία. Στο πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκω έχουμε λάβει δεκάδες e-mails για τις λεπτομέρειές εργασίας από το σπίτι και τις πλατφόρμες που στήθηκαν για να δίνονται μαθήματα εξ αποστάσεως. Χάρη στο διαδίκτυο θα είμαστε παρόντες όπως και πριν, ψηφιακά.  

Η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο δίνει λύσεις αλλά ταυτόχρονα κάνει μεγαλύτερη την ευθύνη για τον καθένα από εμάς.