Σήμερα 29 Απριλίου στο Κάιρο, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση όλων των πλευρών του πολέμου με την θετική ή αρνητική απάντηση του Ισραήλ στην αντιπρόταση που υπάρχει στο τραπέζι , που εκτός των άλλων, εμποδίζει την ισραηλινή επέμβαση στη Ράφα.
Στην αντιπρόταση αυτή, για τη μη επέμβαση στη Ράφα, αντιτίθενται οι σκληροπυρηνικοί εταίροι της Κυβέρνησης Νετανιάχου και ο Υπουργός Πολέμου και ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ. Σήμερα δε, στο Ριάντ συναντιέται ο Άντονι Μπλίνκεν με τους ΥπΕξ της Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ, Κατάρ και Ιορδανίας, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.
Συχνά αναφέρω στη δημόσια αρθρογραφία μου, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει ένα κυρίαρχο Κράτος, όπως είναι το Ισραήλ.Δεν μπορεί κανείς να καθίζει στο ίδιο τραπέζι ένα κυρίαρχο Κράτος με έναν τρομοκράτη. Αυτά που συμβαίνουν όλες αυτές τις δεκαετίες και στο δικό μας εθνικό ζήτημα, το Κυπριακό, που ο ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας κάθεται στο ίδιο τραπέζι με έναν Κοινοτάρχη και πολλώ δε μάλλον, όταν αυτός ο Κοινοτάρχης είναι και εισβολέας, απλά δεν συνομιλείς.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο Νετανιάχου, εκβιαζόμενος να συρθεί σε μία διαμεσολάβηση που σύντομα θα αποβεί μοιραία για το Κράτος του. Είναι γεγονός, ότι η κοινωνική πίεση που δέχεται στο εσωτερικό του για απεγκλωβισμό των ομήρων είναι τεράστια, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αποφασίσει μία τρομοκρατική οργάνωση για το πώς ένα Κράτος, όπως το Ισραήλ θα κινηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο.
Τη δεδομένη στιγμή, οι ΗΠΑ οφείλουν να σταματήσουν τα λάθη τους στον πόλεμο αυτό. Άμεσα πρέπει στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να πέσει η πρόταση από μέρους τους και να υποστηριχθεί από όλα τα μέλη του οργάνου, η παρέμβαση της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού (γνωστότεροι ως Κυανόκρανοι) για τον απεγκλωβισμό των Ισραηλινών ομήρων.
Αυτή η πρόταση έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή του πολέμου.
Ας αφήσουν πλέον οι Αμερικάνοι και με όλον αυτόν τον κακό χαμό που γίνεται στα Πανεπιστήμιά τους, την πολιτική του Ποντίου Πιλάτου.
Δεν ξέρω πόσο δόκιμο για το αποτύπωμα που φέρει το Ισραήλ στη διεθνή πολιτική σκηνή, να συρθεί σήμερα σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με μία απάντηση που θα το έχει τραυματίσει.
Η στρατιωτική επέμβαση στη Ράφα, ως φαίνεται, είναι μία κατάσταση που είναι δύσκολο να ματαιωθεί, καθώς έχει μεταφερθεί σημαντικό τμήμα του Αρχηγείου της τρομοκρατικής οργάνωσης. Και φυσικά ο ΟΗΕ και η Διεθνής Διπλωματία οφείλουν να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό. Και επίσης το ίδιο εμφατικά πρέπει να αναφέρουμε ότι το Ισραήλ τη δεδομένη στιγμή μάχεται για να προστατεύσει το λαό του από τους τρομοκράτες. Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι ηδη υφίστανται υποδομές στα σύνορα με την Αίγυπτο για την προσωρινή εγκατάσταση των αμάχων, και αυτό που πρέπει να υπάρξει σε ένα τραπέζι αποφάσεων, είναι η δέσμευση του Ισραήλ για την αποφυγή εποικισμών στο έδαφος που θα επιχειρήσει στρατιωτικά.
Και συνακόλουθα, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ πρέπει να επέμβει, δημιουργώντας θύλακες προστασίας σε Αίγυπτο και Ιορδανία για την αποφυγή προσφυγικού ρεύματος.
Ο Μπάιντεν οφείλει να καταλάβει ότι όλο αυτό το γαϊτανάκι των μη σοβαρών κινήσεων και αποφάσεων που πηγαινοέρχονται στο διαπραγματευτικο τραπέζι, μόνο τον ίδιο δεν ωφελεί..