Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο άνθρωπος που «εξάρθρωσε» τη 17Ν, τον ΕΛΑ και τον Επαναστατικό Αγώνα και έχει συνδέσει το όνομά του με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επιστρέφει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπως ανακοινώθηκε χθες . Να θυμίσω εδώ πως το 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ταχυδρομικό δέμα, το οποίο στάλθηκε μέσω των ΕΛ.ΤΑ με αποδέκτη τον κ. Χρυσοχοΐδη. Η βόμβα σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού, Γιώργο Βασιλάκη, όταν αυτός επιχείρησε να ανοίξει το παγιδευμένο δέμα στον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο υπουργός βρισκόταν 10-15 μέτρα μακριά, σε διπλανό γραφείο, την ώρα της έκρηξης.
Η επιλογή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μια κίνηση τακτικής με διπλό στόχο, να ευχαριστήσει τους Αμερικάνους αλλά και να κάνει άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ, κάτι που μάλλον απέρριψε η Φώφη Γεννηματά προχωρώντας σε διαγραφή του νέου υπουργού από το κίνημα.
Καθώς γίνεται συζήτηση γύρω από το ποια η συνδρομή του Χρυσοχοΐδη στην εξάρθρωση της 17Ν, με πολλούς να εικάζουν ότι η οργάνωση ήρθε στο πιάτο του μετά από ένα ατυχές συμβάν,ακολουθούν μερικά σχετικά στοιχεία.
1) Όντως το κουβάρι ξετυλίχθηκε μετά την ανατίναξη του μηχανισμού στα χέρια του Ξηρού. Εκεί άρχισαν να έρχονται τα πρώτα δεδομένα για την οργάνωση. Υπήρχε μάλιστα έντονη νύξη για πιθανή χρήση τακτικών ανάκρισης που μόλις είχαν εμφανιστεί τότε από στελέχη ξένων υπηρεσιών (χρήση φαρμάκων) καθώς είχαν δοθεί εύκολα σχετικά οι πληροφορίες, κάτι όμως που δεν επαληθεύτηκε ποτέ.
2) Στο τηλεγράφημα 1643 των Wikileaks (29/11/09) αναφέρεται από την Αμερικάνικη πρεσβεία πώς ο Χρυσοχοΐδης είχε σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας που τελούσαν υπό διάλυση καθώς και την ιδέα σχηματισμού μια υπερ-υπηρεσίας με σχεδιασμό όπως το FBI, που θα αριθμούσε περί τα 100 άτομα και ζητούσε βοήθεια/συνδρομή στην εκπαίδευση τους και στον εξοπλισμό τους έναντι της αυξανόμενης εγκληματικότητας και αλλαγής ποιοτικών χαρακτηριστικών της στη χώρα μας. Μάλιστα από τότε είχε αναφέρει σε διαβαθμισμένα στοιχεία την σύνδεση του εγκληματικού χώρου με την εσωτερική τρομοκρατία.
Σε όλα αυτά είχε προσθέσει ένα σχέδιο να αναπτυχθεί εσωτερική υπηρεσία συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών για να μπορεί να υπάρχει καλύτερη μετάδοση πληροφοριών και ανάπτυξη κοινού μετώπου ασφαλείας στις προκλήσεις. Το σχέδιο θεωρήθηκε αργότερα ως βάση για την ανάπτυξη πολλών δομών που είδαμε στην Ελλάδα στο χώρο της αστυνόμευσης.
3) Στο τηλεγράφημα επίσης με κωδικό 141_a, των Wikileaks (25/2/2010) υπάρχει ολόκληρη αναφορά για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ σε ένα πιο μοντέρνο σχήμα με τον τότε διοικητή της Μπίκα να αναφέρεται στον Χρυσοχοΐδη, όπου δείχνει και την δική του θέληση να αλλάξει όλο το σχήμα της υπηρεσίας θεωρώντας το αναχρονιστικό και ελλιπές, ειδικά λόγω του ασυγκράτητου συνδικαλισμού που δημιουργούσε πρόβλημα στην εκτέλεση έργου της ( η αναφορά εδώ έρχεται από τον Αμερικανό πρέσβη). Είχε μάλιστα συγγραφεί και νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της σε μοντέλο που θα προσέγγιζε αυτό της CIA (αν και δεν θα ήταν ίδιο καθώς η Ελληνική πραγματικότητα έχει άλλες απαιτήσεις). Επίσης, θίχτηκε το ζήτημα δημιουργίας ενός αντιτρομοκρατικού νόμου που θα είχε άλλες ρυθμίσεις για εισαγωγή στοιχείων καθώς και την διαμόρφωση ειδικής δικαστικής υπηρεσίας για διαβαθμισμένες υποθέσεις , όπως αυτές που σχετίζονται με το βαρύ έγκλημα και την τρομοκρατία.
Από όλα τα παραπάνω, δεν έγινε προφανώς τίποτα καθώς η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα (με το πρώτο μνημόνιο ante portas) οδήγησε σε άλλες ατραπούς και άλλες διαδρομές προς μια κατάσταση που βιώνουμε όλοι σήμερα, σχετικά με τη τρομοκρατία και την εγκληματικότητα.
Προφανώς και δεν εκθειάζω με τα παραπάνω τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά έχει σημασία να δει κάποιος το έργο του, έστω και αν για μένα τέτοιες πράξεις και σχέδια, δεν έχουν καμία θέση στα γραφεία ξένων κρατών και υπηρεσιών πριν καν ολοκληρωθούν. Είναι άλλο πράγμα η συνεργασία σε δεύτερο χρόνο και άλλο η γνωστοποίηση προθέσεων και αποκάλυψη λεπτομερειών που είναι καθαρά αντικείμενο της Ελληνικής κυβέρνησης και κανενός άλλου.
Αυτό όμως εδώ το κείμενο δείχνει γιατί ο Χρυσοχοΐδης μπορεί να δώσει μια καλή ώθηση σε θέματα ασφαλείας, αρκεί να μην γίνει επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας, όπου ζητήθηκε ουσιαστικά το «ΟΚ» από την Αμερικανική πρεσβεία αντί να δημιουργηθεί εκ των έσω με ικανούς ανθρώπους της χώρας μας (πάρα πολλοί εντός και εκτός συνόρων, πραγματικά).