Η Συρία αγκάθι στις ρωσοτουρκικές σχέσεις

Είναι εμφανές πως μετά το Σότσι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
Osman Orsal via Reuters

Η Συρία μάλλον αποτελεί αγκάθι στις Ρώσο-Τουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη (21/10/2021) ότι δεν αποκλείει, εάν χρειαστεί, τη χρήση βαρέων όπλων στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση χωρίς έλεγχο», είπε.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός μετέφερε μια αυτοκινητοπομπή με εξοπλισμό και πυρομαχικά στην επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, 31 τμήματα εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών και τεθωρακισμένων, μεταφέρθηκαν από την Τουρκία σε δύο αποστολές. Πηγές του SANA αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων όπλων, ο τουρκικός στρατός παρέδωσε στους τρομοκράτες εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και φορητά συστήματα αεράμυνας.

«Μεταφέρθηκαν νέα όπλα για να οργανωθούν αντίμετρα στον συριακό στρατό στην επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης Ιντλίμπ», σημειώνει το πρακτορείο. 

Εν τω μεταξύ η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Συρία, όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν εντός των υφιστάμενων μορφών διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Είμαστε, φυσικά, αντίθετοι στην επανάληψη στρατιωτικών ενεργειών. Έχουμε αναπτύξει μορφές συζήτησης και συμφωνίας στο πλαίσιο διαβουλεύσεων και ρωσοτουρκικών επαφών, τόσο πολιτικών, φυσικά, όσο και μέσω στρατιωτικών δομών», σχολίασε στο Interfax σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Άγκυρας ότι σκοπεύει να ξεκινήσει επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Επιπλέον, υπενθύμισε: «έχουμε τη συμφωνία της Αστάνα, όπου είμαστε εγγυητές, μαζί με την Τουρκία και το Ιράν, για τη παύση του καθεστώτος των εχθροπραξιών στο σύνολο της Συριακής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των συνιστωσών αυτής της κατάστασης.». Πρόσθεσε δε είπε Μπως υπάρχουν και επαφές με τους Αμερικανούς οι οποίοι μερικές φορές συμμετείχαν ως παρατηρητές στη «συμφωνία της Αστάνα». 

Ακόμη ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως η Ρωσία έχει καλές επαφές με τους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συγκροτούν τις κουρδικές δομές. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο των διαμεσολαβητών μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία και να λυθούν όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του πολιτικού εποικοδομητικού διαλόγου». 

Κάτι γίνεται στο Ιντλίμπ 

Να θυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η ίδια η Τουρκία θα λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατών (εννοώντας τους Κούρδους προφανώς) στη Συρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους να αποσύρουν τους τρομοκράτες (Κούρδους) από τα τουρκικά σύνορα σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος.

Επιπρόσθετα, να αναφερθεί πως η συνάντηση της «επιτροπής της Αστάνα» σε επίπεδο ειδικών εκπροσώπων θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στο περιθώριο της συνεδρίασης της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας. Οι διαμεσολαβητές είναι σε επιφυλακή καθώς είναι εμφανές πως μετά το Σότσι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.