Η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ, βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης στο επίκεντρο της συζήτησης που προκάλεσε η πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η συζήτηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις έξι, θα εξελιχθεί μέχρι και το Σάββατο οπότε και αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και να προχωρήσει η διεξαγωγή της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορίας.
Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου. Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.
«Είναι υποχρέωσή μου να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος - όπως είπε - «κρύβεται» αν τολμά «να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».
«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Δώρο μου κάνατε», απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
ΑΝΕΛ: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, αλλά ούτε και τον τυχοδιωκτισμό Μητσοτάκη
Ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την συνεδρίασή της και τώρα που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας εκπέμπει ένα μήνυμα: Καταρχήν ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να τον θέσουμε ενώπιος ενωπίω. Επιτέλους να αποφασίσει ποιά είναι η θέση της ΝΔ. Επιτέλους να αποφασίσει να διαλέξει μεταξύ ποιών θέσεων και γραμμών θα κινηθεί και ο ίδιος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουμε σταθεροί: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο τόνισε «είναι ενιαία και ομόφωνη η απόφαση», ενώ στην ερώτηση αν υπάρχει βουλευτής που θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, απάντησε «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».
Ζουράρις: Δεν θα ψηφίσω τα ελάττω αν χρειαστεί να ψηφίσω για συμφωνία με τα Σκόπια
«Εγώ είμαι Κωσταντινοπολίτης. Δεν θα ψηφίσω τα ελάττω (σ.σ. τα λιγότερα), αν χρειαστεί να ψηφίσω».
Με αυτή τη φράση έκλεισε την τοποθέτηση του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Ζουράρις χαρακτήρισε «υποδειγματική και ρωμαλέα την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού» στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ και πως «συγκινήθηκε μέχρι δακρύων», όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει «δεν φοβάμαι τις διαδηλώσεις, τις σέβομαι». Για την ίδια την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, ο κ. Ζουράρις την χαρακτήρισε «πρόταση θυμηδίας», σημειώνοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» ή «φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης». Παράλληλα επιτέθηκε, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι κυβέρνησαν 50 χρόνια και οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία εν καιρώ ειρήνης. «Από το 2010-2014 διαχειριστήκατε πέντε τακτικούς Προϋπολογισμούς και κατορθώσατε να στείλετε 250.000 νέους και άλλους 200.000 πολίτες στο εξωτερικό. Αυτά τα αίσχη που δημιουργήθηκαν στα 50 χρόνια ενσωματώνονται στη δική σας δυσπιστία, προς τον εαυτό σας», ανέφερε ο κ. Ζουράρις και πρόσθεσε:
«Στείλατε τη χώρα στο ντουβάρι με τέτοια απίστευτη χρεοκοπία και μετανάστευση εν καιρώ ειρήνης. Αυτό συνιστά τη χειρότερη κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας σας δεν έχει μόνο στοιχεία θυμηδίας, αλλά και στοιχεία εξόχως προσβλητικά. Εμείς μέσα στα στοιχεία της καταστροφής, προσπαθήσαμε να κάνουμε μπαλώματα, να διορθώσουμε, να αμβλύνουμε την κατρακύλα».
«Tο ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός κόμματος»
«Η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τα Σκόπια, έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε άλλωστε με την απρόκλητη παρέμβαση τους και τις πιέσεις που ασκούσαν και δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που χαιρέτισαν ήταν το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο αμερικανός πρέσβης», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Είπε ακόμη, ότι με αυτή τη συμφωνία επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση δίνει συστατική επιστολή στον κ. Ζάεφ για να αιτηθεί την ένταξή τους και αποτελεί πρόκληση να γίνεται η κυβέρνηση σημαιοφόρος στην ενίσχυση του ρόλου του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Αυτό, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και «γι’ αυτό αποτελεί πρόκληση ότι ένα κόμμα το οποίο είπε ότι για πρώτη φορά έρχεται η αριστερά στην κυβέρνηση, ενισχύει με τη συμφωνία αυτή τους ιμπεριαλιστές στην περιοχή».
ΔΗΜΑΡ: Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές
Υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων όταν έρθει στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για να γίνουν εκλογές. Σ΄ αυτή την πρόταση κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, και τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής ενόψει και της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κ.Ε. τη Κυριακή.
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που εξάλλου συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με τη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αυτό και θα πράξουμε στην σημερινή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.
Η πρόσφατη άποψη του πρωθυπουργού, ότι η ψηφοφορία για την συμφωνία όταν αυτή θα έλθει στη Βουλή σαφώς και θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς και η θέση του κυβερνητικού εταίρου στο Μακεδονικό, εγείρουν ακόμη πιο έντονα το αίτημα της πολιτικής αλλαγής.
Για αυτό οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να κάνει ό,τι και τον Αύγουστο του 2015, να μην αναλάβει καμία δέσμευση εκ μέρους του και να ζητάει υπεύθυνη στάση μόνο από την αντιπολίτευση ενώ δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητικών βουλευτών. Αυτή τη φορά, η οποιαδήποτε υπερψήφιση της συμφωνίας, όταν και εάν έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται με τη ρητή εκ των προτέρων δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, με δεδομένο μάλιστα ότι σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία».
Στην απόφασή της, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού.
Εισηγητής ΝΔ: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρουν την ευθύνη
Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, είπε ότι από τη διαδικασία που άνοιξε σήμερα, με την πρωτοβουλία του κόμματος του, θα αποδειχθεί η δυσαρμονία ανάμεσα στις επιλογές της κυβέρνησης και τις επιλογές του ελληνικού λαού και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κομματικές γραμμές. Ο εισηγητής της πρότασης της ΝΔ είπε ακόμη πως όσοι καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας.