Η σιωπή της Κύπρου: προ-ενταξιακά κεφάλαια για Τουρκία

Η σιωπή της Κύπρου: προ-ενταξιακά κεφάλαια για Τουρκία
Open Image Modal
Chris McGrath via Getty Images

Το θέμα  παροχής προ-ενταξιακών κονδυλίων από την ΕΕ στην  Τουρκία υπήρξε κύριο θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, στην παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Hahn (Αυστριακού). Η προ-ενταξιακή βοήθεια παρέχεται με  συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επιδιώξεις που η Τουρκία οφείλει να ικανοποιεί.   

Δύο στοιχεία είναι αδιάσειστα για την κατάσταση. Πρώτον, οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες (υπέρτατη νομοθεσία στην ΕΕ) προνοούν ότι ένα κράτος είναι σε ενταξιακό καθεστώς, εφόσον πληροί τα τρία κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως ονομάστηκαν. Μάλιστα, το  πρώτο κριτήριο ορίζει ότι, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης, θα πρέπει η χώρα να παρέχει «σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό και προστασία των μειονοτήτων». Δεν υπάρχει πολιτικός που θα επιδιώξει να πείσει ότι η Τουρκία ικανοποιεί το κριτήριο. Επιπλέον, η τελευταία Έκθεση των Ελεγκτών της ΕΕ για την Τουρκία διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος από την ως τώρα χρήση των κονδυλίων για προώθηση κράτους δικαίου, επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία.

Έθεσα τα δύο στοιχεία στον Επίτροπο στο Ευρωκοινοβούλιο, για να μας εξηγήσει, όχι μόνο γιατί δεν τερματίζεται η προ-ενταξιακή βοήθεια προς Τουρκία, αλλά και πως θα επαναφέρουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών που καταχράστηκε το καθεστώς Ερντογάν παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις του.  Όπως αναμενόταν, ο Επίτροπος δεν απάντησε ευθέως αλλά υπέδειξε κάτι ενδιαφέρον. Την απόφαση για το ενταξιακό καθεστώς και βοήθεια στην Τουρκία, την λαμβάνουν οι Κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών και μόνο δύο (Αυστρία και Δανία) ζήτησαν διακοπή. Η Κυπριακή Κυβέρνηση ανήκει σε εκείνες που στηρίζουν συνέχιση της κατάστασης, αλλά στην Κύπρο προβάλλεται η αποκοπή μερικών εκατομμυρίων.  Παρεμπιπτόντως, ο Καγκελάριος της Αυστρίας που αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρ. Συμβουλίου (Ιούλιο 2018) επιμένει ότι η Τουρκία δεν ικανοποιεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ίσως αυτό να διαδραμάτισε ρόλο στην επίσπευση των ”εκλογών” νέο-οθωμανικού τύπου στην Τουρκία.

Θα ήταν καλύτερα να ζητούσαμε περισσότερα στην ΕΕ, αντί να θεωρούν ότι ξόφλησαν μαζί μας; Θα ήταν καλύτερα να ζητούσαμε προσαρμογή των Κανονισμών με τα κατεχόμενα ώστε να αποφεύγονται παραβιάσεις στην ακίνητη περιουσία των Ελληνοκυπρίων και βλάβες στη δημόσια υγεία στις ελεύθερες περιοχές; Θα ήταν καλύτερα να καταγγέλλαμε την Τουρκία για το έγκλημα του εποικισμού στην Κύπρο και για την επέμβαση της στην Αν. Μεσόγειο; Η πολιτική πρόκλησης κόστους έχει περιεχόμενο… Παρεμπιπτόντως, θα ήταν καλύτερα να ζητούσαμε από το Πρακτορείο Reuters να επανορθώσει τις στρεβλώσεις εναντίον μας για όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο και την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη Ερντογάν στο Λονδίνο;

Η εξήγηση για χρόνια ήταν ότι προέχει το … κλίμα των συνομιλιών. Για τις στρεβλώσεις του Πρακτορείου Reuters εναντίον μας, η Κυβέρνηση σιωπούσε από τις 14/5/2018. Τελικά, μας απάντησε μέσω της εφημερίδας «Αλήθειας» (με διασυνδέσεις με το Προεδρικό) ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η σιωπή είναι χρυσός!