Τον Φεβρουάριο με το που μετακινήθηκε το γεωτρύπανο της Eni από την επιτυχημένη γεώτρηση Καλυψώ, στον στόχο Σουπιά του Οικοπέδου Τρία εμφανίστηκαν μπροστά του πολεμικά πλοία της Τουρκίας ακινητοποιώντας το. Το πρόσχημα της Τουρκίας ήταν πως με Νάφτεξ είχε δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και για ασφάλεια των ναυτιλομένων τάχα μου, δεν άφηνε το γεωτρύπανο να προχωρήσει.
Με την επίδειξη της ναυτικής ισχύος της η Τουρκία προσπάθησε να επιτύχει με την παρουσία της στην περιοχή ακύρωση του ενεργειακού σχεδιασμού και προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα να διεκδικήσει οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δικά της. Στα δε υπόλοιπα «μπάζοντας» στο παιγνίδι τους Τουρκοκύπριους και έποικους βέβαια σαν συνεταίρους ως να έχουν έννομο συμφέρον.
Πέτυχε η Τουρκία τους στόχους της; Άποψη μας είναι πως εν μέρει ναι, γιατί ανέτρεψε σε πρώτο στάδιο τον ενεργειακό σχεδιασμό του Κράτους μας να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο στόχο Σουπιά του Οικοπέδου Τρία. Η ENI, φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων καθώς δεν είχε καμιά κρατική στήριξη από την χώρα της, είναι δε φανερό πλέον ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει ξανά στο Οικόπεδο Τρία. Μπορεί να βάλει πλώρη για επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 για το κοίτασμα Καλυψώ, ή για γεώτρηση στο Οικόπεδο Οκτώ ή στο Εννιά. Ούτε λέξη από ENI για να ξαναπάει στο Οικόπεδο Τρία αλλά ούτε και η Κυβέρνηση μας της ζήτησε να τηρήσει το συμβόλαιο και να πάει ξανά στο στόχο Σουπιά.
Τελικά διαφαίνεται πως μάλλον δια της σιωπηλής οδούς παραχωρήσαμε εμμέσως το Οικόπεδο Τρία στην Τουρκία, γιατί το θεωρεί μεταξύ άλλων οικοπέδων, πως ανήκει στην ανύπαρκτη ΑΟΖ της. Η Τουρκία έχει αγοράσει πλοίο γεωτρύπανο και μας έχει απειλήσει πως θα το στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αποκαλεί την ΑΟΖ μας, για να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις. Μόλις εξασφαλίσει την μίσθωση εξειδικευμένου προσωπικού για την λειτουργία του γεωτρύπανου της να είμαστε σίγουροι πως θα βάλει πλώρη για την ΑΟΖ μας κατά πάσαν πιθανότητα στο Οικόπεδο 3 ή σε οιανδήποτε άλλο οικόπεδο αμφισβητεί.
Το γεωτρύπανο σίγουρα θα το συνοδεύει και μεγάλο μέρος του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Ποιος θα σταματήσει την Τουρκία σε τέτοια περίπτωση; Η ENI ή Ιταλική κυβέρνηση; Σίγουρα όχι καθότι έχει φανεί η αδυναμία τους. Τα συμπεράσματα της Βάρνας μήπως; Σίγουρα όχι, καθότι ήταν μια φραστική επιτυχία της πλευράς μας άνευ στην ουσία ουδεμίας πρακτικής εφαρμογής. Αν ζητούσαμε να συνοδευόταν και με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, τότε μάλιστα. Το χείριστο δε, συμφωνήσαμε να φορτώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τουρκία με δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία θα συνεισφέρουμε και εμείς σαν κράτος!
Κάτω από τις απειλές τις Τουρκίας αν προχωρήσουμε σε νέα γεώτρηση θα μπει πειρατικά με το γεωτρύπανο της στην ΑΟΖ μας, καθώς και οι πολεμικές ιαχές της, λάθος το δείπνο που ανακοινώθηκε για την 16ην Απριλίου μεταξύ των δύο «ηγετών». Μέγα στρατηγικό λάθος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεσούσης της κρίσης, στης 15 Φεβρουαρίου να ζητήσει από την αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, κυρία Σπέχαρτ, συνάντηση με τον Ακκιντζί. Χωρίς η Τουρκία να παραιτηθεί των αξιώσεων της στην Κυπριακή ΑΟΖ, να σταματήσει αυτή και οι εδώ εγκάθετοι της τις διάφορες απειλές, ο Πρόεδρος φαινόταν στα μάτια των απλών πολιτών ως να παρακαλούσε περίπου για συνάντηση με τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας και ηγέτη όλων των εποίκων και Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.
Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και στην ουσία διαπραγματευτής μας, δεν αλλάξει πλώρη με μια πιο διεκδικητική πολιτική για προστασία του κράτους που προεδρεύει, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μόνης ασπίδας ασφαλείας όλων των νόμιμων κατοίκων της, τότε και η επιβίωση όλων μας στην γη που μας γέννησε θα τεθεί σε μέγα κίνδυνο...