Η Σουπιά της Μεγάλης Σαρακοστής

Η Σουπιά της Μεγάλης Σαρακοστής
|
Open Image Modal
Reuters Photographer / Reuters

Αφού πέρασαν οι Σήκωσες μπήκαμε στην Μεγάλη Σαρακοστή που αρχίζει με την Καθαρά Δευτέρα. Μια μέρα που κατά την λαϊκή παράδοση «κόφκουμε την μούττη της Σαρακοστής με νηστίσιμα εδέσματα, μεταξύ αυτών και η σουπιά ωραιότατη στα κάρβουνα. Αυτή την Μεγάλη Σαρακοστή, πέραν της σουπιάς σαν έδεσμα, μας απασχολεί και μια άλλη Σουπιά που βρίσκεται στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ, με τα εξαιρετικά αποτελέσματα, το γεωτρύπανο της Ιταλικής Eni-Kogas έβαλε πλώρη για τον στόχο Σουπιά στο οικόπεδο 3. Με το άκουσμα της μεγάλης ανακάλυψης στην Καλυψώ, ξύπνησε ο Τουρκικός Μινώταυρος. Έστειλε τα πολεμικά του πλοία, σαν σύγχρονος Τούρκος πειρατής Μπαρμπαρόσα, στην Κυπριακή ΑΟΖ παρεμποδίζοντας το γεωτρύπανο της Eni-Kogas να προχωρήσει προς την Σουπιά που είναι ο στόχος του.

Δυστυχώς αυτή η περίπτωση δείχνει και την γύμνια της δικής μας πλευράς που ανέκαθεν αυτοσχεδιάζει χωρίς μακρόπνοα στρατηγικά σχέδια και σενάρια για την διαχείριση της ΑΟΖ μας, και όχι μόνο για αυτήν. Είναι γνωστό σε όλους μας πως όταν θα ξανακατέβαινε το τρυπάνι της Eni-Kogas, για χάρη του καλού κλίματος στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή κατά απαίτηση των Τούρκων, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη ζήτησε από την Eni-Kogas να το απομακρύνει. Μάλιστα η δικαιολογία που μας είχε δοθεί τότε, ήταν πως το γεωτρύπανο χρειαζόταν συντήρηση και πως θα επέστρεφε σε τρεις μήνες. Όντως επέστρεψε το γεωτρύπανο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όχι στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στην Αιγυπτιακή όπου και ανακάλυψε το μεγάλο κοίτασμα Ζόρ.

Για τεσσεράμισι χρόνια το ερευνητικό πρόγραμμα στην ΑΟΖ μας παρέμενε ουσιαστικά κλινικά νεκρό. Ακόμα και αυτή η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Αφροδίτης, που θα έλυνε το ενεργειακό πρόβλημα του κράτους μας, και θα εξοικονομούσε δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό, παρέμεινε ανεκμετάλλευτη. Μόλις όμως έφτασε η ώρα των προεδρικών εκλογών, άρχισε μια άνευ προηγουμένου ρητορική για την ΑΟΖ, και πολλές φανφάρες για τις επικείμενες γεωτρήσεις που προγραμματίστηκαν. Μέχρι που παρουσιάστηκε ο Τούρκος πειρατής.

Άρχισαν τότε οι διαβεβαιώσεις για τα διπλωματικά όπλα που είχε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση στην φαρέτρα τους και που ήθελαν να δώσουν την εντύπωση πως θα έδιωχναν τον Τούρκο πειρατή από το οικόπεδο τρία. Ψυχραιμία μας σύστησε ο Πρόεδρος ως να είμαστε έτοιμοι με τις ψαρόβαρκες μας να κτυπήσουμε τον Τουρκικό στόλο. Κάτι μισόλογα είχαμε από την Ιταλική Κυβέρνηση για την ακινητοποίηση του γεωτρύπανου Saipem 12000 από τους Τούρκους πειρατές. Η δε Κορέα, όπου η Κορεατική Kogas είναι συνεταίρος της Eni, ούτε μιλιά ούτε λαλιά. Βλέπετε είναι τόσο απασχολημένοι με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στην χώρα τους που μάλλον δεν πήραν είδηση τι συμβαίνει στην ΑΟΖ.

Στις 22 Φεβρουαρίου λήγει η πειρατεία της Τουρκίας. Είμαστε της άποψης πως ο Τούρκος πειρατής θα αποχωρήσει μερικώς από το οικόπεδο 3, αφού έθεσε ήδη τελεσιγραφικά τους όρους του. Θέλει έλεγχο της ΑΟΖ μέσω των Τουρκοκυπρίων και λύση του Κυπριακού στα μέτρα της. Θα παραμείνει όμως κοντά για να προσέχει την λεία της. Πιστεύουμε, αφού ήταν ήδη γνωστή η ποντιοπιλατική δήλωση Γκουτέρες για την Τουρκική πειρατεία, ήταν μέγα λάθος η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρτ για να ζητήσει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες την στιγμή που βρισκόμαστε κάτω από τις μπούκες των κανονιών των Τουρκικών πειρατικών πλοίων.

Έδωσε διαβεβαιώσεις μέσω Σπέχαρτ στην Τουρκία πως θα ικανοποιηθούν οι όροι της; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε πάμε ολοταχώς σε μια καθαρά Τουρκική λύση, όπου η εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια Ελληνική παρουσία στην Κύπρο θα αργοσβήσει. Το απευχόμαστε, αν και η αλήθεια θα διαφανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.