Η 22χρονη blogger, Γκάμπι Πετίτο, βρέθηκε νεκρή μετά την εξαφάνισή εδώ και αρκετές εβδομάδες και ο θάνατός της προσδιορίστηκε ως ανθρωποκτονία.
Ο ιατροδικαστής της κομητείας Τέτον, Δρ Μπρεντ Μπλου, επιβεβαίωσε ότι πτόκειται για ανθρωποκτονία.
Η αιτία του θανάτου της «παραμένει εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων της νεκροψίας», ανέφερε την Τρίτη το γραφείο του FBI στο Ντένβερ.
Το FBI είχε εντοπίσει την Κυριακή μια σορό που υπήρχαν υποψίες ότι άνηκε στην Πετίτο κοντά στο Εθνικό Πάρκο Γκραντ Τέτον. Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε τελικά την Τρίτη ότι τα λείψανα ανήκουν στην Πετίτο.
Η εξαφάνιση της Πετίτο έγινε πρωτοσέλιδο στις εθνικές εφημερίδες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού ο αρραβωνιαστικός της, ο 23χρονος Μπράιαν Λόντρι, επέστρεψε στη Φλόριντα μόνος του, αφού είχαν ξεκινήσει μαζί για ένα ταξίδι με την Πετίτο. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν το ζευγάρι να ταξιδεύει σε πολλές πολιτείες και να βγάζει selfies.
Παρά τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζουν το ζευγάρι να περνάει καλά, πλάνα από κάμερες που κυκλοφόρησαν από την αστυνομία της Γιούτα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το ζευγάρι είχε τσακωθεί στις 12 Αυγούστου καθώς ταξίδευαν στο Εθνικό Πάρκο Arches.
Στα πλάνα φαινόταν η Πετίτο να κλαίει ενώ είπε στους αξιωματικούς ότι οι δυο τους τσακώθηκαν εκείνο το πρωί και ότι είχε χαστουκίσει τον Λόντρι. Η αστυνομία τους χώρισε για μια νύχτα και χαρακτήρισε το περιστατικό στην έκθεσή του ως «ψυχικό/συναισθηματικό διάλειμμα».
Μετά την επιστροφή του στη Φλόριντα την 1η Σεπτεμβρίου, ο Λόντρι εξαφανίστηκε και τώρα αναζητείται από τις αρχές. Το FBI επιβεβαίωσε ότι είχε ένταλμα έρευνας εξουσιοδοτημένο από το δικαστήριο σχετικά με την εξαφάνιση της Πετίτο στο σπίτι του Λόντρι τη Δευτέρα. Οι αρχές εξακολουθούν να χτενίζουν την κομητεία της Φλόριντα, για να βρουν τον σύντροφό της.
Το Σύνδρομο της Εξαφανισμένης Λευκής Γυναίκας
Σίγουρα η εξαφάνιση και ο θάνατος της Πετίτο δεν είναι καθόλου αμελητέας σημασίας είδηση. Ωστόσο, πολλοί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θεωρούν ότι η προσοχή που έχει αποσπάσει το θέμα παγκοσμίως στα μέσα ενημέρωσης είναι ένα παράδειγμα αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως «Σύνδρομο της Εξαφανισμένης Λευκής Γυναίκας». Ο όρος χρησιμοποιείται από κοινωνικούς επιστήμονες και σχολιαστές των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να περιγράψει την δυσανάλογη κάλυψη από τα ΜΜΕ, ειδικά από την τηλεόραση, υποθέσεων εξαφάνισης που αφορούν νεαρές, λευκές γυναίκες της ανώτερης και μεσαίας τάξης σε σύγκριση με τη σχετική έλλειψη προσοχής προς τις αγνοούμενες γυναίκες που δεν είναι λευκές και ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, καθώς και για αγνοούμενους άνδρες ή αγόρια.
Η Τζένιφερ Μπέντερι της Huffington Post έγραψε στο Twitter: «Στην ίδια περιοχή που εξαφανίστηκε η Γκάμπι Πετίτο, έχουν εξαφανιστεί 710 άτομα από την περιοχή - κυρίως κορίτσια - μεταξύ των ετών 2011 και 2020, αλλά οι ιστορίες τους δεν έγιναν ποτέ πρωτοσέλιδο».
Διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά τη διάρκεια ερευνών
Άλλο ένα θέμα που εγείρεται μέσα από την υπόθεση Πετίτο είναι η διάδοση ψευδών ειδήσεων που θα μπορούσε να επηρεάσει υποθέσεις όπως αυτή της ίδιας. Το πόσο κακό μπορεί να κάνουν οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση είναι υπό συζήτηση, αλλά προηγούμενες υποθέσεις έχουν δείξει ότι οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να ξεσηκώσουν άτομα και ακόμη και να βάλουν ορισμένους ανθρώπους σε κίνδυνο.
«Τα τελευταία χρόνια, είδαμε τη σκοτεινή πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την εξάπλωση της παραπληροφόρησης για την Covid-19 και των πολιτικών/εκλογικών προγραμμάτων», λέει ο Ζουβέλα, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών και διαχείρισης ταλέντων FamePick. «Ωστόσο, στην περίπτωση της Γκάμπι, μπορούμε να δούμε τον θετικό αντίκτυπο των μέσων δικτύωσης, αφού οι θαυμαστές της προσπάθησαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν.
Ωστόσο, σε προηγούμενες περιπτώσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό και κατά τη διάρκεια μιας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.
«Αυτό συνέβη μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη», εξήγησε ο Σαχίν, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Αμερικής. «Υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών στο Reddit, στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες. Οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούσαν ενεργά να καταλάβουν ποιοι ήταν οι βομβιστές της Βοστώνης».
Και το έκαναν χωρίς να γνωρίζουν ότι η αστυνομία και το FBI είχαν πρόσβαση σε όσα γράφονταν, και όπως πρόσθεσε ο Σαχίν, αυτό ήταν ένα πρόβλημα καθώς υπήρχε ένα ερευνητικό κοινό με υπερβάλοντα ζήλο που ζητούσε πληροφορίες και μοιραζόταν λεπτομέρειες χωρίς σταματημό. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν ούτε ερευνητική εκπαίδευση.
«Έριχναν ευθύνες παντού», είπε ο Σαχίν. «Σίγουρα στόχευσαν έγχρωμους ανθρώπους και ορισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέδειξαν έναν νεαρό άνδρα από την Ινδία που είχε εξαφανιστεί».
Ο Σουνίλ Τριπάθι είχε κατηγορηθεί, έτσι, λανθασμένα ως ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη στο Reddit, καθώς είχε εξαφανιστεί ένα μήνα πριν από τον βομβαρδισμό στις 15 Απριλίου 2013.
«Αυτό οδήγησε σε απειλές εναντίον της οικογένειάς του, ενώ ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαρήγαγαν την ιστορία», δήλωσε ο Σαχίν.
Τελικά, ο Τριπάθη δεν είχε καμία σχέση με τον βομβαρδισμό και είχε αυτοκτονήσει με πνιγμό.
«Υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα διάδοσης ψευδών πληροφοριών και αυτό θα μπορούσε ακόμη και να αποσπάσει την προσοχή της αστυνομίας κατά τη διάρκεια μιας έρευνας», προειδοποίησε ο Σαχίν. «Αυτό δεν είναι καινούργιο, αλλά η παρουσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φέρνει μια νέα δυναμική στο θέμα.»
Πηγή: HuffPost US, Forbes