Η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρα στη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Open Image Modal
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, είχε σύνθημα «Συνδυάζω Μέσα, κινούμαι έξυπνα» και στο πλαίσιο των δράσεων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση στο Μετρό Συντάγματος.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, παρουσίασε το σύνολο των δράσεων που έχει αναλάβει το Υπουργείο, τονίζοντας τη σημασία της συνέργειας Υπουργείου και Φορέων, αλλά και της συμμετοχής των πολιτών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ο υφυπουργός, ανέδειξε τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δημόσιες συγκοινωνίες στους κατοίκους της πρωτεύουσας με συνδυασμούς διαδρομών, ώστε να αποφεύγουν τη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και να βάλουν περισσότερο στη ζωή τους ήπιες μορφές μετακίνησης όπως το ποδήλατο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ υπάρχουν σημεία πρόσδεσης του ποδηλάτου στη Γραμμή 1, στον Ηλεκτρικό, σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, αλλά και στο Μετρό σε 17 σταθμούς. Επίσης, στη Γραμμή 1 έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές ράμπες ολίσθησης ποδηλάτων στις σκάλες των σταθμών, που διευκολύνουν τη μεταφορά τους, ενώ σε Μετρό,  Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων στους ελεύθερους χώρους των  συρμών.

Επιπλέον, η ΣΤΑΣΥ σχεδιάζει την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στους χώρους στάθμευσης του δικτύου και διεξάγονται ήδη συζητήσεις  με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την πραγματοποίηση ενός σχετικού πιλοτικού προγράμματος. 

Εξάλλου, όσον αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος είπε ότι:  «Με την Athenacard, τα έσοδα από ηλεκτρονικές χρεώσεις αυξήθηκαν κατά 195,4% φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το 1 εκατ. 60 χιλιάδες ευρώ, έναντι 360 χιλιάδων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2021. Μάλιστα, το 60% αυτών των αγορών αφορά τακτική χρήση των ΜΜΜ, διάρκειας 30 ημερών και περισσότερες από δέκα διαδρομές.

 

Open Image Modal
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενώ παράλληλα, ενισχύονται οι υποδομές των μέσων μεταφοράς, αλλά και η ηλεκτροκίνηση, όπου καταγράφεται εντυπωσιακή πρόοδος τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σημείωσε ότι: «Στόχος μας είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αττικής να απολαμβάνουν ποιοτικές και ασφαλείς αστικές μετακινήσεις – και το κυριότερο - φιλικές για το σύνολο του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων». 

Ο πρόεδρος του ΔΣ Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Γιάννης Γκόλιας προσδιόρισε το πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε τέσσερις άξονες: προσβασιμότητα, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και προστασία του περιβάλλοντος, με τον πρόεδρο της ΣΤΑ.ΣΥ, Χάρη Δαμάσκο, να επισημαίνει ότι: «Επεξεργαζόμαστε διάφορες επιλογές για να ενισχύσουμε τη διάθεση των πολιτών να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, δράσεις, που θα βοηθήσουν τη συνδυασμένη κινητικότητα και θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.»

Στον χώρο της εκδήλωσης είχαν τοποθετηθεί κυκλαδικά ειδώλια με τεχνητή νοημοσύνη και μια ευφυής προτομή, η οποία εξελίσσει τις γνώσεις της χάρη στην αμφίδρομη επικοινωνία με τον επισκέπτη, σε έναν κόμβο συνδυασμένης κινητικότητας.