Η στάση του ύπνου που προκαλεί εφιάλτες και ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να κοιμηθούμε

Οι ειδικοί μας βοηθούν να εντοπίσουμε και να αναδιαμορφώσουμε τις συνήθειες που πυροδοτούν κακά όνειρα.
Open Image Modal
Nadasaki via Getty Images
Η απόπειρα να βελτιώσουμε τις συνήθειές μας έχει να κάνει με την πρόοδο, όχι με την τελειότητα.

Έχει υπάρξει στη ζωή σας μια μακρά περίοδος, όπου υποφέρατε από εφιάλτες, χωρίς να γνωρίζετε τί τους προκαλούσε; Για όσους από εμάς το έχουμε βιώσει, είναι στα αλήθεια απογοητευτικό. Η νύχτα θεωρείται ώρα χαλάρωσης, ώρα να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας για την επόμενη μέρα. Είναι επομένως ανυπόφορο, φόβοι και άγχη να μας συντροφεύουν τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας.

Συζητήσαμε με τους ειδικούς, σχετικά με τους απροσδόκητους ενόχους και έχουμε ορισμένα άσχημα νέα: Μερικές από τις συνήθειες  που μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες, είναι βαθιά ενταγμένες στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, δεν ωφελεί να ανησυχούμε, καθώς ακολουθούν συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε μια ζωή, όπου οι εφιάλτες δεν θα έχουν πια θέση στα βράδια μας.

Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και φαρμακευτικών ουσιών με αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία

Η βραδινή έξοδος στο μπαρ μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική, Ωστόσο, ενδέχεται να εξελιχθεί σε απόλυτο βασανιστήριο κατά την προσπάθεια μας να αποκοιμηθούμε.

Ενώ το αλκοόλ αρχικά μας βυθίζει σε έναν βαθύ ύπνο, στη συνέχεια οδηγεί σε ύπνο ανήσυχο με πιο συχνά ξυπνήματα. Σε εκείνο το στάδιο εφιάλτες και ζωντανά όνειρα έρχονται να ταράξουν τα νερά, εξηγεί ο Φιλ Λόουλορ, ειδικός σε ζητήματα ύπνου και εργαζόμενος στην εταιρεία στρωμάτων Dormeo. Τα αντικαταθλιπτικά και τα οπιοειδή μπορούν επίσης να αυξήσουν τη συχνότητα των άσχημων ονείρων.

«Το αυξημένο επίπεδο νευροδιαβιβαστών, που περιέχεται στα αντικαταθλιπτικά, δημιουργεί αλλαγές στον τρόπο που ονειρευόμαστε, οδηγώντας συχνά σε πιο ζωντανά όνειρα και ως εκ τούτου, πιο έντονους εφιάλτες», επισημαίνει η Βερένα Σεν, ειδική σε ζητήματα ύπνου.

Επομένως, ενώ δεν απαγορεύεται να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, είναι προτιμότερο να πραγματοποιήσουμε την επιθυμία μας τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τον Λόουλορ. Σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική μας αγωγή, που ενδέχεται να προκαλεί εφιάλτες, δεν έχουμε παρά να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με το γιατρό μας.

Προσπαθούμε να μην τρώμε υπερβολικά πριν τον ύπνο

Τα σνακ  πριν τον ύπνο ενδέχεται να μας βλάψουν. Το σώμα μας εργάζεται σκληρά για να διασπάσει την τροφή, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλό μας, προκειμένου να παραμείνει δραστήριος. Αυτό, σύμφωνα με τον Λόουλορ, ίσως προκαλέσει εφιάλτες.

«H κατανάλωση φαγητού μπορεί να διακόψει τον ύπνο μας, λόγω της νυχτερινής εφίδρωσης και της παλινδρόμησης οξέος. Οι λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα πικάντικα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με τις διαταραχές του ύπνου.»

Η κατανάλωση ενός γεύματος πριν τον ύπνο μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να πάρουμε το τελευταίο μας γεύμα δύο με τρεις ώρες προτού πέσουμε για ύπνο.

Μια ακόμη συμβουλή: Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και οι ξηροί καρποί συμβάλλουν σε έναν ύπνο με διάρκεια και ποιότητα.

Περιορίζουμε το άγχος

«Το άγχος και το στρες, που προκαλούνται από τραυματικές ή ανησυχητικές καταστάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν εφιάλτες, καθώς το υποσυνείδητό μας μετατρέπει τις φοβερές σκέψεις σε μια τρομακτική ιστορία», αναλύει ο Λόουλορ.

Open Image Modal
Visoot Uthairam via Getty Images
H στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και εφιάλτες.

Ο Λόουλορ συνιστά να αυξήσουμε τις ώρες ύπνου, καθώς η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και εφιάλτες. Η Σεν προτείνει να αποφεύγουμε τρομακτικά βιβλία, ταινίες ή παιχνίδια πριν τον ύπνο, καθώς μπορούν να προκαλέσουν την απόκριση μάχης ή φυγής του σώματός μας. Επιπλέον, η άσκηση και ο διαλογισμός μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε πιο χαλαροί, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καταπολεμάμε τη συνήθεια να κοιμόμαστε ανάσκελα

Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι όσοι κοιμόμαστε ανάσκελα είναι πιο πιθανό να υποφέρουμε από εφιάλτες.

«Ο ύπνος ανάσκελα δημιουργεί δυσκολίες στην αναπνοή. Με τη σειρά της, η έλλειψη αέρα, μπορεί να προκαλέσει έναν εφιάλτη: Από το να ονειρευόμαστε ότι μας κυνηγούν, μέχρι ότι παθαίνουμε ασφυξία ή πως πνιγόμαστε» υπογραμμίζει ο Λόουλορ.

Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά αποτελεί την καλύτερη επιλογή, ενώ η αλλαγή πλευρού ενόσω κοιμόμαστε, δεν συγκαταλέγεται στα «dont’s» ενός ποιοτικού ύπνου.

Σε ότι αφορά τις συμβουλές των ειδικών, είναι σκόπιμο να εγκαινιάσουμε ορισμένες νέες συνήθειες, στον ρυθμό και το βαθμό που οι ίδιοι μπορούμε να ανταποκριθούμε. Η απόπειρα να βελτιώσουμε τις συνήθειές μας έχει να κάνει με την πρόοδο, όχι με την τελειότητα.