Η Ταϊβάν προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις δεν είναι απλά «πρόβα» για εισβολή στο αυτοδιοικούμενο νησί μα επίσης αντανακλούν φιλοδοξίες για έλεγχο μεγάλων εκτάσεων του δυτικού Ειρηνικού, με την Ταϊπέι να κάνει και αυτή ασκήσεις για να υπογραμμίσει πως είναι έτοιμη να αμυνθεί.
Οργισμένη από την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, η Κίνα έστειλε πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στην ενδιάμεση γραμμή που χωρίζει τις δύο πλευρές στο Στενό της Ταϊβάν και προέβη σε εκτοξεύσεις πυραύλων σε ύδατα γύρω από το νησί. Οι ασκήσεις, που άρχισαν την Πέμπτη, έχουν προκαλέσει προβλήματα στις πτήσεις και στη ναυτιλία σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ζώνες για το παγκόσμιο εμπόριο.
Αψηφώντας τις εκκλήσεις για μείωση των εντάσεων, το Πεκίνο παρέτεινε τις ασκήσεις χωρίς να ανακοινώσει πότε θα τελειώσουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, είπε πως πέρα από την επιδίωξη της προσάρτησης του δημοκρατικού νησιού, που αποσχίστηκε από την ενδοχώρα το 1949, κατά τον εμφύλιο, η Κίνα θέλει να εδραιώσει την κυριαρχία της στον δυτικό Ειρηνικό. Αυτό θα περιελάμβανε τον έλεγχο των Θαλασσών Ανατολικής και Νότιας Κίνας μέσω του Στενού της Ταϊβάν και τις επιβολής αποκλεισμού για να εμποδιστούν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους να βοηθήσουν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊπέι.
Οι ασκήσεις δείχνουν τις «γεωστρατηγικές φιλοδοξίες (της Κίνας) πέρα από την Ταϊβάν», την οποία το Πεκίνο διεκδικεί ως δική του επικράτεια, είπε ο Γου.
«Η Κίνα δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει ή να αλλάξει» τη δημοκρατία της Ταϊβάν ή τις αλληλεπιδράσεις της με άλλα έθνη, πρόσθεσε.
Η αξιολόγηση του Γου για τις κινήσεις της Κίνας ήταν πιο δυσοίωνη σε σχέση με αυτές από άλλους παρατηρητές, μα απηχεί ευρύτερους προβληματισμούς πως το Πεκίνο επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή του στον Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις και εκτενείς συμμαχίες/ συνεργασίες βάσει συνθηκών.
Η Κίνα είπε πως οι ασκήσεις της οφείλονται στην επίσκεψη της Πελόζι, μα ο Γου είπε πως το Πεκίνο χρησιμοποιούσε το ταξίδι της ως πρόσχημα για κινήσεις εκφοβισμού που σχεδιάζονταν εδώ και καιρό. Η Κίνα επίσης απαγόρευσε κάποιες εισαγωγές τροφίμων από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη και διέκοψε τον διάλογο με τις ΗΠΑ σε μια σειρά ζητημάτων, από στρατιωτικές επαφές μέχρι την αντιμετώπιση της διεθνούς εγκληματικότητας και την κλιματική αλλαγή.
Η Πελόζι επίσης απέρριψε την «οργή» της Κίνας ως κίνηση δημοσίων σχέσεων, λέγοντας στο NBC πως «κανείς δεν είπε τίποτα» για την επίσκεψη αντιπροσωπείας τη Γερουσίας πριν μήνες. Αργότερα, μιλώντας στο MSNBC, είπε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ έκανε σαν «φοβισμένος τραμπούκος».
Μέσω των κινήσεων αυτών η Κίνα έχει πλησιάσει περισσότερο στα σύνορα της Ταϊβάν και ίσως επιδιώκει την καθιέρωση μιας «νέας κανονικότητας» στην οποία θα μπορούσε κάποια στιγμή να ελέγχει την πρόσβαση στα νησιά και στον εναέριο χώρο του νησιού. Μα αυτό θα προκαλούσε πιθανώς μια ισχυρή απάντηση των ενόπλων δυνάμεων του νησιού, οι κάτοικοι του οποίο ευνοούν το status quo της de facto ανεξαρτησίας.
Οι ΗΠΑ, ο κύριος υποστηρικτής της Ταϊβάν, έχουν επίσης παρουσιαστεί πρόθυμες να αντισταθούν στις απειλές του Πεκίνου. Η Ουάσινγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, μα δεσμεύεται νομικά να διασφαλίσει πως το νησί μπορεί να αμυνθεί και αντιμετωπίζει όλες τις απειλές εναντίον του ως θέματα σοβαρού προβληματισμού.
Με πληροφορίες από Associated Press