Η διαχρονική σχέση του τζιν με το φθινόπωρο, φέτος εξελίσσεται σε έρωτα. Ωστόσο, η τάση στα τζιν αυτής της σεζόν ευνοεί τις φαρδιές γραμμές, που συμβιβάζουν την ανάγκη μας για άνεση με την επιθυμία να δείχνουμε κομψές.
Δεν μας εκπλήσσει συνεπώς το γεγονός ότι οι σχεδιαστές στις συλλογές τους για τη φετινή σεζόν, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν τύπο τζιν γνωστό ως «Το τζιν του μπαμπά».
Χαμηλοκάβαλα τζιν με χαλαρή εφαρμογή, παρόμοια με εκείνα των σταρ της χιπ χοπ και των σκέιτερ της δεκαετίας του ’90, εμφανίζονται στις πασαρέλες, ενώ δημοφιλείς διασημότητες τα έχουν λατρέψει σε μια εποχή που το «άφυλο» διεκδικεί τη θέση του στη μόδα.
Πώς το τζιν του μπαμπά τρύπωσε μέσα στην καρδιά και την γκαρνταρόμπα μας
Τα φαρδιά τζιν είναι εδώ για να αντικαταστήσουν τα κάποτε δημοφιλή θεόστενα τζιν, τα οποία απευθύνονταν σε σωματότυπους εξαιρετικά αδύνατους. Πόσες φορές μετά από ένα απολαυστικό φαγοπότι δεν αισθανθήκαμε το τζιν-σωλήνα να μας κόβει την ανάσα;
Τα τζιν του μπαμπά, έχουν αγαπηθεί από τη γενιά Z, ακριβώς για αυτή την άνεση που στερηθήκαμε σε άλλες εποχές. Η γραμμή των τζιν της νέας εποχής καθιστά τις σωματικές διαστάσεις απλώς ένα νούμερο.
Εκτός αυτού, το νεανικό κοινό αντλεί έμπνευση μέσα από το ρετρό ύφος της δεκαετίας του ’90. Οι νοσταλγικές εμφανίσεις ωθούν τους νεαρούς καταναλωτές να ενσωματώνουν στην γκαρνταρόμπα τους τις βασικές τάσεις, πάντα μέσα από τους προσωπικούς τους πειραματισμούς.
Πού το είδαμε
Αυτή η μοντέρνα εφαρμογή στα τζιν εμφανίστηκε στις πασαρέλες πολλών εμπορικών σημάτων που στοχεύουν κυρίως στο νεανικό αγοραστικό κοινό. Στην εκκεντρική συλλογή του οίκου JW Anderson, για παράδειγμα, τα φαρδιά τζιν συνδυάστηκαν με φαρδιά πουλόβερ και κροπ μπλουζάκια.
Μάλιστα, στο τελευταίο σόου της Louis Vuitton, αφιερωμένο στον Βίρτζιλ Αμπλοχ, ο οποίος είχε διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οίκου, εξερευνήθηκε η μουσική προέλευση του συγκεκριμένου τύπου τζιν.
Πώς θα το συνδυάσουμε
Ξεσηκώνοντας ιδέες από το νοσταλγικό σκέιτ ή χιπ χοπ λουκ της δεκαετίας του ’90, μπορούμε να αναβαθμίσουμε την εμφάνιση μας με το πι νεανικό ντύσιμο. Ένα εξίσου φαρδύ πουλόβερ, θα λειτουργήσει υπέροχα πάνω από ένα πουκάμισο με έντονο γιακά. Συμπληρώνουμε την εμφάνισή μας με παπούτσια σνίκερ, τύπου σκέιτ (με εντελώς επίπεδη σόλα, όπως τα converse ή τα vans), και ολοκληρώνουμε με ένα κολιέ με αλυσίδα και άλλα μίνιμαλ αξεσουάρ της αισθητικής μας.
Κομμένα μπλουζάκια ή τοπ με λουράκια και λεπτές τιράντες, σε συνδυασμό με μια εκκεντρική ζώνη και πολύχρωμα αξεσουάρ που θα προσφέρουν φαντασία στο σύνολό μας, αποτελούν εξίσου καλή ιδέα. Τέλος, δεν διστάζουμε να πειραματιστούμε με φαρδύ επάνω στο φαρδύ. Τίποτα δεν μας απαγορεύει να διαμορφώσουμε το τέλειο λουκ με κομμάτια όπως τα φαρδιά μας σακάκια.
To μπάγκι τζιν διεισδύει στο ντύσιμο γραφείου και την επίσημη ένδυση
Απλώς και μόνο επειδή έφηβοι και φοιτητές προτιμούν τα σνίκερ, καμία συνθήκη δεν μας απαγορεύει να εντάξουμε το τζιν του μπαμπά στα σύνολά μας για το γραφείο. Με ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες ή πέδιλα σε γήινες αποχρώσεις, όσο κρατάει ακόμη ο καιρός, η σιλουέτα μας θα αναδειχθεί υπέροχα με ένα τζιν σε χαλαρή γραμμή.
Ολοκληρώνουμε την εμφάνισή μας με μια τσάντα-μινιατούρα και ένα αέρινο σακάκι με ανδρόγυνο στυλ για τις πιο ψυχρές μέρες του φθινοπώρου, και δημιουργούμε ένα σύνολο που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπες από το πρωί ως το βράδυ.
Η ιστορία του τζιν
Το ντένιμ (το υλικό του τζιν) αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υλικά στον κόσμο, γνωστό για την αντοχή και την άνεση του. Η λέξη «τζιν» καταγράφηκε για πρώτη φορά στο λεξικό του Γουέμπστερ, το 1864.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο όρος ντένιμ προήλθε από τη γαλλική φράση «Serge de Nimes» που σημαίνει «σκληρό ύφασμα με καταγωγή από το Νιμς», κοινότητα της Νότιας Γαλλίας. Η λέξη τζιν προέκυψε αργότερα, από τους ναυτικούς της Γένοβας, οι οποίοι ήταν γνωστοί και ως «Γονίδια», στα αγγλικά «genes»
Το ντένιμ εισήχθη στη Γαλλία τον 17ο αιώνα, και προέκυψε από ένα κράμα από βαμβάκι και μαλλί. Αν και η καταγωγή του είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, αρκετοί ιστορικοί πιστεύουν ότι το τζιν φορέθηκε για πρώτη φορά από Πορτογάλους ναυτικούς.
Τον 16ο αιώνα, η χρήση του τζιν υπήρξε ευρεία σε όλη την Ευρώπη. Οι Άγγλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το ντένιμ τον 17ο αιώνα, ενώ στην Αμερική η άφιξή του συντελέστηκε το 1817. Οι στρατιωτικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να φορούν τζιν στολή, επειδή ήταν ανθεκτική και μπορούσε να «τσακίζει» εύκολα καθώς εργάζονταν.
Κατά τη διάρκεια του χρυσού πυρετού του 1853, όταν ψήγματα χρυσού ανακαλύφθηκαν στην κοιλάδα του Σακραμέντο, σε ένα από τα πιο καθοριστικά γεγονότα στη διαμόρφωση της αμερικανικής ιστορίας, ο Λοέμπ Στράους εγκαινίασε μια επιχείρηση που προμήθευε τους εργάτες των ορυχείων με ανθεκτικά ρούχα των οποίων οι τσέπες σκίζονταν συχνά, λόγω των σωματικών απαιτήσεων της δουλειάς.
Λίγο αργότερα, ένας ράφτης από τη Νεβάδα, ο Γιάκομπ Ντέιβις σχεδίασε ένα τζιν με χάλκινα πριτσίνια (μια μορφή βίδας), με σκοπό να αποτρέψει τη φθορά στις τσέπες του παντελονιού. Το 1872, πρότεινε στον Στράους, ο οποίος είχε αλλάξει το όνομά του από Λεόμπ σε Λιβάι, την πατέντα της χρήσης πριτσινιών στις τσέπες. Την επόμενη χρονιά, στις 20 Μαΐου του 1873, ο Στράους πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή του πριτσινιού τσέπης και μαζί με τον Ντέιβις συνέχισαν να παράγουν μπλε τζιν για τους εργάτες των ορυχείων.
Έκτοτε, η 20η Μαΐου του 1873 καθιερώθηκε ως η ημερομηνία γέννησης του μπλε τζιν.
Πηγές: fashionunited.com,fragrancex.com