Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να διαγνώσει άνοια σε μια μέρα

Μπορεί να προβλέψει αν η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια, αν θα επιδεινωθεί αργά ή αν θα χρειαστεί άμεση θεραπεία.
Open Image Modal
Getty

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που πιστεύουν ότι είναι ικανό να διαγνώσει άνοια μετά από ένα μόνο σπινθυρογράφημα αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να προβλέψει αν η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια, θα επιδεινωθεί αργά ή θα χρειαστεί άμεση θεραπεία.

Στην παρούσα φάση μπορεί να χρειαστούν πολλαπλά σπινθυρογράφημα αιμάτωσης του εγκεφάλου και εξετάσεις προκειμένου να γίνει διάγνωση της άνοιας. Οι επιστήμονες λένε ότι όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση μέσα από την βοήθεια που θα τους παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ο νευρολόγος Δρ. Τιμ Ρίτμαν, ο οποίος ηγείται της μελέτης, με νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αναφερόμενος στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είπε πως πρόκειται για μία «φανταστική εξέλιξη». ”

Και πρόσθεσε λέγοντας ότι, «Αυτές οι ασθένειες είναι πραγματικά καταστροφικές για τους ανθρώπους. Έτσι, όταν μοιράζομαι αυτές τις πληροφορίες με έναν ασθενή, οτιδήποτε μπορώ να κάνω για να είμαι πιο σίγουρος για την διάγνωση, για να του δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εξέλιξη της νόσου για να τον βοηθήσω να προγραμματίσει ανάλογα την ζωή του είναι κάτι πολύ σπουδαίο».

«Αν παρέμβουμε νωρίς, οι θεραπείες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ταυτόχρονα να αποφύγουμε μεγαλύτερη ζημιά», δήλωσε η καθηγήτρια Ζωή Κουρτζή, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και μέλος του εθνικού κέντρου για την τεχνητή νοημοσύνη και την επιστήμη των δεδομένων The Alan Turing Institute.

Και πρόσθεσε ότι, «Είναι πιθανό ότι τα συμπτώματα να εμφανιστούν πολύ αργότερα στη ζωή ή και καθόλου».

Το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης συγκρίνει σπινθυρογράφημα αιμάτωσης του εγκεφάλου.όσων ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν άνοια με εκείνες χιλιάδων ασθενών με άνοια και τα σχετικά ιατρικά τους αρχεία.

Ο αλγόριθμος μπορεί να εντοπίσει μοτίβα στις σαρώσεις, που ακόμη και ειδικοί νευρολόγοι δεν μπορούν να δουν και να τα αντιπαραβάλλει με τα αποτελέσματα των ασθενών στη βάση δεδομένων του.

 

Πηγή: BBC