Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό της ανθρωπότητας, λένε ειδικοί της ΑΙ

Η δήλωση υπογράφεται από ένα μεγάλο εύρος ειδικών του χώρου.
Open Image Modal
Olemedia via Getty Images

Μια δήλωση- προειδοποίηση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα μπορούσε να οδηγήσει στον αφανισμό της ανθρωπότητας υπογράφουν πολλοί ειδικοί του χώρου- μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της Google DeepMind και της OpenAI (ChatGPT).

«Η αντιμετώπιση/μετριασμός του ρίσκου αφανισμού από την Α.Ι. θα έπρεπε να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος» λέει η δήλωση, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Center for AΙ Safety.

Όπως υπογραμμίζεται, «ειδικοί της ΑΙ, δημοσιογράφοι, διαμορφωτές πολιτικής και το κοινό συζητούν όλο και περισσότερο ένα ευρύ φάσμα σημαντικών και επειγόντων ρίσκων από την ΑΙ. Ακόμα κι έτσι, μπορεί να είναι δύσκολο να εκφραστούν προβληματισμοί για κάποιους από τους πιο σοβαρούς κινδύνους της προηγμένης ΑΙ. Η σαφής αυτή δήλωση σκοπεύει να υπερβεί αυτό το εμπόδιο και να ανοίξει τη συζήτηση. Επίσης προορίζεται να καταστήσει κοινή γνώση τον αυξανόμενο αριθμό ειδικών και δημοσίων προσώπων που επίσης λαμβάνουν υπόψιν σοβαρά κάποιους από τους πιο σοβαρούς κινδύνους της προηγμένης ΑΙ».

 

Ο αριθμός των προσωπικοτήτων που υπογράφουν τη δήλωση προκαλεί αίσθηση, καθώς μεταξύ τους είναι ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, γνωστής από το ChatGPT, ο Ντέμης Χασαμπής, διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind και ο Ντάριο Αμοντέι της Anthropic- καθώς και o Τζέφρι Χίντον, που έχει χαρακτηριστεί «νονός» της ΑΙ και έχει απευθύνει και προειδοποιήσεις ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, και ο Γιόσουα Μπέντζιο, άλλος ένας «νονός» της ΑΙ: Ο Χίντον και ο Μπέντζιο ήταν για την ακρίβεια οι τρεις «νονοί» που έλαβα το Turing Award το 2018 για τη δουλειά τους στο deep learning. Επίσης, στη λίστα παρατηρεί κανείς και ερευνητές από πολλά πανεπιστήμια, από το Χάρβαρντ μέχρι το Πανεπιστήμιο Τσινγκουά της Κίνας.

Η συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το τι μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον (και το παρόν) της ανθρωπότητας έχει ενταθεί πολύ μετά το «ντεμπούτο» του ChatGPT, αλλά και την έναρξη αυτού που εκλαμβάνεται ως «κούρσα» στον χώρο από κολοσσούς της «Big Tech». Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) έχει προκαλέσει προβληματισμούς σχετικά με τον ρόλο των μη επανδρωμένων, ενδεχομένως και αυτόνομων μέσων στις πολεμικές επιχειρήσεις- ενώ παράλληλα πολλοί ανησυχούν για τις αλλαγές που θα φέρει στην αγορά εργασίας/ απασχόληση η εξάπλωση της χρήσης εργαλείων και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν ΑΙ. Αίσθηση έχουν προκαλέσει επίσης οι επανειλημμένες αναφορές του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ πάνω στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που κάνει λόγο εδώ και καιρό για κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Ωστόσο δεν φαίνονται όλοι να συμμερίζονται τις ανησυχίες αυτές: Σημειώνεται πως ο καθηγητής Γιαν ΛεΚούν, ο οποίος είναι ο τρίτος «νονός» της ΑΙ και εργάζεται για τη Meta (Facebook) έχει πει ότι οι προειδοποιήσεις αυτές είναι υπερβολικές, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν ότι οι φόβοι περί αφανισμού της ανθρωπότητας από την ΑΙ είναι μη ρεαλιστικοί και αποτελούν αντιπερισπασμό από πραγματικά ζητήματα, όπως η προκατάληψη σε συστήματα (bias in systems) που ήδη αποτελούν πρόβλημα.

Σημειώνεται πως οι τελευταίες εξελίξεις στην ΑΙ έχουν δημιουργήσει εργαλεία που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, μπορούν να βοηθήσουν σε ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων- από τις ιατρικές διαγνώσεις μέχρι τη συγγραφή νομικών κειμένων. Ωστόσο πολλοί ανησυχούν πως οι ίδιες ακριβώς τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, σε παραβιάσεις ιδιωτικότητας, να χρησιμοποιηθούν σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και, σε άλλες περιπτώσεις, να οδηγήσουν ακόμα και σε συμβάντα- κρίσεις που οφείλονται σε «έξυπνα» μηχανήματα που λειτουργούν μόνα τους.