Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις προβλέψεις

Προκλήσεις στις Προβλέψεις που Βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Open Image Modal
.
Khanchit Khirisutchalual via Getty Images

Του Γιώργου Ατσαλάκη, Οικονομολόγου, Αναπληρωτή Καθηγητη Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

 Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, τα δεδομένα έχουν γίνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία για τους οργανισμούς. Ωστόσο, ενώ οι οργανισμοί έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα από ποτέ, η πρόκληση έγκειται στην κλιμάκωση και την αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων και την καινοτομία. 

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων προηγμένων τεχνολογιών προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για τους οργανισμούς, επιτρέποντας την αυτοματοποίηση, πιο ακριβείς προβλέψεις, τη δημιουργία νέων γνώσεων και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των ωφελειών εξαρτάται από την ικανότητα της οργάνωσης να διαχειρίζεται και να αξιοποιεί αποτελεσματικά τα δεδομένα της. 

Παρά τις υποσχέσεις αυτών των τεχνολογιών, πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στη διαχείριση των δεδομένων τους. Οι οργανισμοί αναφέρουν ότι η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί κορυφαία πρόκληση όσον αφορά την κλιμάκωση των περιπτώσεων χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό υποδηλώνει ότι, ενώ οι εταιρείες μπορεί να διαθέτουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων, η ικανότητά τους να τα αξιοποιούν αποτελεσματικά για εφαρμογές βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη είναι περιορισμένη. Το ”δίλημμα των δεδομένων” συνεπώς αφορά το χάσμα μεταξύ της διαθεσιμότητας των δεδομένων και της δυνατότητας να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. 

Σε ένα τομέα που η Τεχνητή Νοημοσύνη (TN) παίζει σημαντικό ρόλο είναι οι προβλέψεις, παρέχοντας ισχυρά εργαλεία και μεθόδους για την πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων ή τάσεων με βάση ιστορικά δεδομένα. Οι τεχνικές της ΤΝ είναι ιδιαίτερα πολύτιμες στην επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων, την αναγνώριση σύνθετων μοτίβων και την παραγωγή εξαιρετικά ακριβών προβλέψεων σε διάφορους τομείς, όπως οι επιχειρήσεις, τα οικονομικά, ο καιρός, η υγεία και η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας κλπ.. 

Πώς χρησιμοποιείται η TN στις προβλέψεις:

 Μηχανική Μάθηση για Προβλέψεις

Η μηχανική μάθηση (ML), ένα βασικό κομμάτι της TN, χρησιμοποιείται ευρέως για προβλέψεις. Οι αλγόριθμοι ML εκπαιδεύονται σε ιστορικά δεδομένα για να κάνουν προβλέψεις σχετικά με μελλοντικά αποτελέσματα. Οι κύριες μέθοδοι περιλαμβάνουν: 

- Εποπτευόμενη Μάθηση: Στις προβλέψεις, η εποπτευόμενη μάθηση περιλαμβάνει την εκπαίδευση ενός μοντέλου με βάση επισημασμένα ιστορικά δεδομένα (ζεύγη εισόδου-εξόδου), επιτρέποντας στο μοντέλο να μάθει τις σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών και να κάνει προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα. Συνήθεις αλγόριθμοι περιλαμβάνουν:

  - Γραμμική Παλινδρόμηση: Συχνά χρησιμοποιείται για προβλέψεις χρονοσειρών, μοντελοποιώντας τη σχέση μεταξύ χαρακτηριστικών εισόδου και συνεχούς εξόδου. 

  - Δέντρα Απόφασης: Αυτά τα μοντέλα προβλέπουν τιμές χωρίζοντας τα δεδομένα σε υποσύνολα με βάση τις τιμές των χαρακτηριστικών. Οι Random Forests και οι Gradient Boosting Machines (GBMs) είναι προχωρημένες εκδόσεις που ενισχύουν την ακρίβεια των προβλέψεων. 

  - Νευρωνικά Δίκτυα: Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, ειδικά τα επαναλαμβανόμενα νευρωνικά δίκτυα (RNNs) και τα LSTM (Long Short-Term Memory), χρησιμοποιούνται για προβλέψεις χρονοσειρών επειδή μπορούν να συλλάβουν σύνθετες, μη γραμμικές σχέσεις και χρονικές εξαρτήσεις στα δεδομένα. 

 - Η ασαφής λογική (Fuzzy Logic) και η τεχνητή νοημοσύνη είναι δύο διαφορετικές αλλά συχνά συμπληρωματικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων σε περιβάλλοντα με αβεβαιότητα και ασαφή δεδομένα. Η ασαφής λογική είναι ένα μαθηματικό πλαίσιο που επιτρέπει την εργασία με αβεβαιότητα και την έκφραση ”μεσαίων” καταστάσεων μεταξύ του απόλυτου ”ναι” ή ”όχι” (ή ”αληθές” και ”ψευδές”) που συναντάμε στη δυαδική λογική. Ενώ η παραδοσιακή λογική χρησιμοποιεί απόλυτες τιμές (0 ή 1), η ασαφής λογική επιτρέπει τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 0 και 1 για να εκφράσει διαφορετικούς βαθμούς αλήθειας.

Η ασαφής λογική και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν πιο ισχυρά και ευέλικτα συστήματα, γνωστά ως νευρο-ασαφή συστήματα (Neuro-Fuzzy Systems). Τα νευρο-ασαφή συστήματα συνδυάζουν τη δυνατότητα μάθησης των νευρωνικών δικτύων (ΤΝ) με την ικανότητα της ασαφούς λογικής να διαχειρίζεται αβεβαιότητα και ασάφεια. Αυτά τα συστήματα είναι ιδανικά για εφαρμογές όπως η πρόβλεψη, ο έλεγχος και η αυτοματοποίηση σε αβέβαια περιβάλλοντα,  προσφέροντας ευελιξία στη διαχείριση ασαφών ή αβέβαιων δεδομένων, ενώ η AI βοηθά στη μάθηση από τα δεδομένα. Τα συστήματα ΤΝ μπορούν να μάθουν και να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες, ενώ η ασαφής λογική διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με τρόπο πιο κοντά στην ανθρώπινη σκέψη. 

- Τα νευρο-ασαφή μοντέλα (neuro-fuzzy models) συνδυάζουν τεχνικές από τα νευρωνικά δίκτυα και τη θεωρία της ασαφούς λογικής, και χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους τομείς όπου απαιτείται πρόβλεψη, έλεγχος και λήψη αποφάσεων σε σύνθετα και αβέβαια περιβάλλοντα. Τα νευρο-ασαφή συστήματα είναι αποτελεσματικά για την πρόβλεψη χρονοσειρών, όπως η πρόβλεψη ζήτησης, οι χρηματιστηριακές προβλέψεις, και η πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας. Συνδυάζουν τη μάθηση από δεδομένα (νευρωνικά δίκτυα) με την ικανότητα διαχείρισης αβεβαιότητας (ασαφής λογική), καθιστώντας τα ιδανικά για περίπλοκες προβλέψεις. Τα νευρο-ασαφή συστήματα μπορούν να λάβουν πολύπλοκες αποφάσεις σε δυναμικά περιβάλλοντα όπου δεν είναι δυνατή η πλήρης πληροφορία. 

 Προβλέψεις Χρονοσειρών με TN

Οι προβλέψεις χρονοσειρών περιλαμβάνουν την πρόβλεψη μελλοντικών τιμών μιας ακολουθίας με βάση παλαιότερες παρατηρήσεις. Οι τεχνικές ΤΝ, ειδικά τα μοντέλα βαθιάς μάθησης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ανάλυση χρονοεξαρτώμενων δεδομένων. Κύριες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν: 

-Μοντέλα ARIMA και SARIMA: Παραδοσιακές στατιστικές μέθοδοι, όπως η ARIMA (AutoRegressive Integrated Moving Average), μπορούν να συνδυαστούν με τεχνικές ΤΝ για να βελτιώσουν την ακρίβεια.

- Δίκτυα LSTM: Τα LSTM είναι ένας τύπος RNN σχεδιασμένος για να χειρίζεται διαδοχικά δεδομένα με μεγάλες χρονικές εξαρτήσεις. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε χρηματοοικονομικές προβλέψεις, προβλέψεις ζήτησης και καιρικές προβλέψεις λόγω της ικανότητάς τους να «θυμούνται» παλαιότερες πληροφορίες και να τις χρησιμοποιούν για να προβλέψουν μελλοντικές τάσεις.

- Transformers: Μια νεότερη αρχιτεκτονική βαθιάς μάθησης, που αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, οι transformers έχουν προσαρμοστεί για προβλέψεις χρονοσειρών λόγω της ικανότητάς τους να συλλαμβάνουν σύνθετα χρονικά μοτίβα.

 Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (NLP) για Προβλέψεις

Οι τεχνικές NLP χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή πολύτιμων πληροφοριών από μη δομημένα κείμενα (π.χ. ειδήσεις, κοινωνικά μέσα, αναφορές) που μπορούν να ενημερώσουν τα μοντέλα προβλέψεων. Για παράδειγμα, στις χρηματοοικονομικές προβλέψεις, η NLP μπορεί να αναλύσει το συναίσθημα σε ειδησεογραφικά άρθρα και κοινωνικά μέσα για να προβλέψει τάσεις της χρηματιστηριακής αγοράς.

 Ενισχυτική Μάθηση για Δυναμικές Προβλέψεις

Η ενισχυτική μάθηση (RL), ένας άλλος κλάδος της AI, χρησιμοποιείται σε σενάρια όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις δυναμικά σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα. Στις προβλέψεις, η RL μπορεί να εφαρμοστεί σε:

- Διαχείριση Αποθεμάτων: Οι αλγόριθμοι RL μπορούν να προσαρμόζουν τα επίπεδα αποθέματος με βάση τη μεταβαλλόμενη ζήτηση, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τα αποθέματά τους.

- Προβλέψεις Ενέργειας: Η RL μπορεί να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση του δικτύου ενέργειας προβλέποντας τη ζήτηση ενέργειας και προσαρμόζοντας τους πόρους ανάλογα.

 Υβριδικά Μοντέλα για Προβλέψεις

Η πρόβλεψη που βασίζεται στην TN συχνά συνδυάζει διαφορετικά μοντέλα για καλύτερη απόδοση. Για παράδειγμα, υβριδικά μοντέλα μπορούν να συνδυάσουν στατιστικές μεθόδους (π.χ. ARIMA) με μοντέλα μηχανικής μάθησης (π.χ. νευρωνικά δίκτυα) για να συλλάβουν τόσο γραμμικά όσο και μη γραμμικά μοτίβα στα δεδομένα.

 TN σε Προβλέψεις σε Πραγματικό Χρόνο

Οι προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο απαιτούν τη χρήση μοντέλων TN που μπορούν να επεξεργάζονται συνεχώς εισερχόμενα δεδομένα και να ενημερώνουν τις προβλέψεις επί τόπου. Τα μοντέλα AI, όπως οι αλγόριθμοι εκμάθησης σε πραγματικό χρόνο και τα μοντέλα δεδομένων ροής, χρησιμοποιούνται για την παροχή προβλέψεων σε πραγματικό χρόνο, συχνά σε:

- Προβλέψεις Χρηματιστηριακής Αγοράς: Τα μοντέλα TN μπορούν να αντιδρούν σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και ειδήσεις για να προβλέψουν τις τιμές των μετοχών.

- Καιρικές Προβλέψεις: Η TN μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα καιρού σε πραγματικό χρόνο και δορυφορικές εικόνες για να παρέχει έγκαιρες προβλέψεις καιρού.

 ΤΝ για Προβλέψεις Ζήτησης

Η TN χρησιμοποιείται εκτενώς για προβλέψεις ζήτησης, ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία. Τα μοντέλα TN αναλύουν παράγοντες όπως εποχικότητα, τάσεις, προωθητικές ενέργειες και εξωτερικά γεγονότα για να προβλέψουν μελλοντική ζήτηση.

 TN σε Χρηματοοικονομικές Προβλέψεις

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αλγόριθμοι που βασίζονται στην TN χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη των τιμών των μετοχών, την πρόβλεψη των τάσεων της αγοράς και την αξιολόγηση των κινδύνων. Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης μπορούν να αναλύσουν ιστορικά δεδομένα μετοχών και όγκους συναλλαγών σε συνδυασμό με εξωτερικούς παράγοντες, όπως το συναίσθημα στις ειδήσεις.

 ΤΝ σε Προβλέψεις στον Τομέα της Υγείας

Η AI χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη για την πρόβλεψη επιδημιών ασθενειών, της ζήτησης ασθενών και της κατανομής πόρων. Τα μοντέλα πρόβλεψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιστορικά δεδομένα για να προβλέψουν εισαγωγές σε νοσοκομεία.

 ΤΝ σε Προβλέψεις Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Η ΤΝ βελτιώνει τις προβλέψεις εφοδιαστικής αλυσίδας αναλύοντας πρότυπα ζήτησης, δεδομένα προμηθευτών και γεωπολιτικούς παράγοντες. 

 Πλεονεκτήματα Χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Προβλέψεις:

- Βελτιωμένη Ακρίβεια: Η TN μπορεί να αποκαλύψει σύνθετα μοτίβα στα δεδομένα, οδηγώντας σε πιο ακριβείς προβλέψεις από τις παραδοσιακές μεθόδους.

- Κλιμακωσιμότητα: Τα μοντέλα TN μπορούν να χειριστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να προσαρμοστούν με την αύξηση των σημείων δεδομένων, καθιστώντας τα κατάλληλα για προβλέψεις μεγάλης κλίμακας.

- Προσαρμοστικότητα: Τα μοντέλα TN μπορούν να προσαρμοστούν σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και να ενημερώσουν αυτόματα τις προβλέψεις τους με βάση νέα δεδομένα.

- Διαχείριση Σύνθετων Σχέσεων: Η TN μπορεί να μοντελοποιήσει μη γραμμικές και σύνθετες σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών, που οι παραδοσιακές μέθοδοι πρόβλεψης δυσκολεύονται να συλλάβουν. 

Προκλήσεις στις Προβλέψεις που Βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη:

- Ποιότητα Δεδομένων: Τα μοντέλα TN απαιτούν μεγάλες ποσότητες ποιοτικών δεδομένων. Ανακριβή ή ελλιπή δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες προβλέψεις.

- Υπερπροσαρμογή : Τα μοντέλα TN μπορούν μερικές φορές να προσαρμόζονται υπερβολικά στα ιστορικά δεδομένα και να αποτυγχάνουν να γενικεύσουν σωστά σε νέα δεδομένα, οδηγώντας σε ανακριβείς προβλέψεις.

- Ερμηνευσιμότητα: Τα μοντέλα TN, ιδιαίτερα τα μοντέλα βαθιάς μάθησης, μπορεί να είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, καθιστώντας δύσκολη την κατανόηση του γιατί έγινε μια συγκεκριμένη πρόβλεψη.

- Υπολογιστικοί Πόροι: Τα μοντέλα TN, ιδίως οι αλγόριθμοι βαθιάς μάθησης, μπορεί να είναι υπολογιστικά απαιτητικά και να απαιτούν σημαντικούς πόρους. 

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει το πεδίο των προβλέψεων, παρέχοντας πιο ακριβή, κλιμακωτά και προσαρμοστικά μοντέλα για την πρόβλεψη μελλοντικών τάσεων και γεγονότων. Από τις προβλέψεις χρονοσειρών μέχρι τις προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο και τα υβριδικά μοντέλα, η TN επιτρέπει στους οργανισμούς να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα, να βελτιστοποιούν τις λειτουργίες τους και να προβλέπουν μελλοντικές προκλήσεις. Ενώ η πρόβλεψη με βάση την TN προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα, προκλήσεις όπως η ποιότητα των δεδομένων, η ερμηνευσιμότητα και η υπερπροσαρμογή πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά για επιτυχή εφαρμογή.

-- --