Κι όμως η θερμοκρασία στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει τη νοητική μας λειτουργία

Σε ποια θερμοκρασία παρατηρήθηκε η βέλτιστη λειτουργία;
Open Image Modal
Deagreez via Getty Images
«Καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει, η πρόσβαση σε ένα περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία θα είναι κρίσιμη για την προστασία της γνωστικής υγείας».

Μια πρωτοποριακή μελέτη ανακάλυψε τη σύνδεση μεταξύ των θερμοκρασιών σε εσωτερικούς χώρους και των γνωστικών επιδόσεων των ηλικιωμένων, ρίχνοντας φως στο πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική υγεία.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως η θερμοκρασία του χώρου όπου βρισκόμαστε επηρεάζει τις νοητικές μας ικανότητες. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε ελεγχόμενα εργαστηριακά περιβάλλοντα και όχι σε ανθρώπους που ζούσαν στο σπίτι τους.

Αυτό το κενό επιχείρησαν να καλύψουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης της Γήρανσης Hinda & Arthur Marcus, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Παρακολούθησαν 47 εθελοντές, ηλικίας 65 ετών και άνω, για διάστημα ενός έτους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Gerontology: Medical Sciences. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η κλιματική αλλαγή προκαλεί διαταραχές στις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως, με συνέπεια να εκτιθέμεθα σε πιο ακραίες θερμοκρασίες, είτε υπερβολική ζέστη είτε έντονο κρύο.

«Τα αποτελέσματά μας τονίζουν τη σημασία της κατανόησης του πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία στο σπίτι, επηρεάζουν τη νοητική υγεία», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, Dr. Amir Baniassadi, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει, η πρόσβαση σε ένα περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία θα είναι κρίσιμη για την προστασία της γνωστικής υγείας», προσέθεσε.

Μια προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας είχε δείξει ότι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο στους ηλικιωμένους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές κατέγραφαν συνεχώς τη θερμοκρασία στα σπίτια των συμμετεχόντων και τους ζητούσαν να αναφέρουν τακτικά τυχόν προβλήματα προσοχής. Όπως διαπίστωσαν, ούτε το πολύ κρύο ούτε η υπερβολική ζέστη ευνοούν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βέλτιστη λειτουργία παρατηρήθηκε όταν η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ 20 και 24 βαθμών Κελσίου.

Κάθε απόκλιση από αυτήν την εύχρηστη ζώνη, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, διπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συγκέντρωσης και προσοχής.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η θερμοκρασία στο σπίτι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση γνωστικών προβλημάτων μετά την ηλικία των 65 ετών. Ιδιαίτερα, σε περιοχές όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει τη δυνατότητα να θερμάνει σωστά το σπίτι του, αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονο.

Πηγή: Medicalxpress