Η θέση των εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ για τις εγγυήσεις των 1,1 δισ. ευρώ σε συναδέλφους τους

Αναφέρουν ότι τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε 27 έτη εργασίας και επισημαίνουν ότι τελούν υπό καθεστώς τρομοκρατίας.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκλονίσει όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς, έχει πολλές πτυχές πέραν της απώλειας των 57 συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας για την απόδοση της δικαιοσύνης και πριν καν ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μετά τη χθεσινή απολογία των δύο πρώτων στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, που έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717, και την αθροιστική εγγύηση που τους επέβαλε ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για τη μη φυλάκισή τους, ο Σύλλογος των εργαζομένων της εταιρείας εξέδωσε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι «το ποσό αυτό που είναι το λιγότερο εξοντωτικό και δικαίως προκαλεί ερωτηματικά για τον υπερβολικό χαρακτήρα του, είναι επίσης πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας. Αρκεί να πούμε ότι οι 500.000 ευρώ που επιβλήθηκαν στον πρώτο εργαζόμενο της ΕΡΓΟΣΕ και οι 600.000 ευρώ που επιβλήθηκαν στην δεύτερη, ως εγγύηση για να μην φύγουν από τη χώρα, αποτελούν για έναν δημόσιο υπάλληλο- μισθωτό της τάξεως των 1.500 ευρώ, τους μισθούς 330 μηνών δηλαδή τους μισθούς 27 ετών, οι οποίοι είναι καταβλητέοι εντός ολίγων ημερών, ειδάλλως αυτοί φυλακίζονται».

Επίσης, οι εργαζόμενοι μιλούν για το τεκμήριο της αθωότητας, επισημαίνοντας: «Οι συνάδελφοί μας βρίσκονται στον κυκεώνα διώξεων, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και ζητούμε αυτές να εντάσσονται στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και να μην οδηγηθούν σε συνθήκες ρωμαϊκής αρένας. Με «αίμα» αθώων δεν είναι δυνατόν να ξεπλυθεί το αίμα των αθώων θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που μας έχει συγκλονίσει σε βαθμό που τίποτα πλέον δε θα είναι ίδιο μετά από αυτό.

 

 

Επιθυμούμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να λάμψει η αλήθεια, πέραν πάσης αμφιβολίας και χωρίς καμία σκιά και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν, όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται, διότι η εταιρεία μας δεν είναι ένας ιδιωτικός φορέας που αυτενεργεί, αλλά διαθέτει και πολιτικούς προϊσταμένους οι οποίοι επιδρούν στις εξελίξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των έργων».

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ αναφέρουν ότι: «Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν να καλούνται οι συνάδελφοί μας, οι εργαζόμενοι δηλαδή που εκπροσωπούμε, να λειτουργήσουν, να εργαστούν, να υπογράψουν και να αναλάβουν ευθύνες σε καθεστώς τέτοιας τρομοκρατίας, με άμεσο αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όλα τα εν ενεργεία έργα με κατάρρευση. Στη δίκη, ή στις δίκες που θα ακολουθήσουν τα επιχειρήματα των συναδέλφων που ενέργησαν στο πλαίσιο της εργασίας που τους ανατέθηκε θα αξιολογηθούν και ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι αυτό είναι και το μόνο το οποίο διέπραξαν: την δουλειά τους».