Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την Πέμπτη καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό στις επιχειρήσεις του εναντίον Κούρδων μαχητών.
Μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται κοντά στο κουρδικό ΡΚΚ δημοσίευσαν βίντεο αυτή την εβδομάδα που φέρονται να δείχνουν χρήση χημικών όπλων από τον στρατό κατά του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Επίσης, μια διεθνής ιατρική ομοσπονδία δημοσίευσε αναφορά αυτόν τον μήνα όπου ζητούνται ανεξάρτητες έρευνες περί πιθανών παραβιάσεων της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα του 1997.
«Οι ισχυρισμοί πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα είναι εντελώς αβάσιμοι και αναληθείς» υποστήριξε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο άμυνας, ισχυριζόμενο πως «όλες αυτές οι προσπάθειες παραπληροφόρησης είναι οι μάταιες προσπάθειες της τρομοκρατικής οργάνωσης και των συμμάχων της». Όπως υποστήριξε, πυρομαχικά που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και συμφωνίες δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε βρίσκονται στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί λόγω του αντάρτικου που άρχισε κατά της τουρκικής κυβέρνησης το 1984/
Η IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War), η οποία αντιπροσωπεύει χιλιάδες γιατρούς και επιδίδεται σε προσπάθειες για την αποτροπή της ένοπλης βίας, είπε ότι βρήκε έμμεσες αποδείξεις για πιθανές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια αποστολής τον Σεπτέμβριο στο βόρειο Ιράκ.
«Το ψέμα για τα χημικά όπλα είναι μια μάταια προσπάθεια από αυτούς που προσπαθούν να ξεπλύνουν την τρομοκρατία. Η μάχη μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα» υποστήριξε μέσω Twittter ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ισχυρίστηκε πως αυτοί που προβαίνουν στις καταγγελίες για χημικά υπάγονται σε ένα «άθλιο δίκτυο συκοφαντίας».
Στην αναφορά της η IPPNW είπε πως ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παραδέχτηκε ανοιχτά στο τουρκικό κοινοβούλιο πέρυσι τη χρήση δακρυγόνου αερίου σε επιχείρηση κατά του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. «Αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα και θα έπρεπε να διωχθεί νομικά από τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε.
Η IPPNW είπε ότι βρέθηκε στο βόρειο Ιράκ υλικό κοντά σε περιοχή που είχε εγκαταλειφθεί από τον τουρκικό στρατό, περιλαμβανομένων δοχείων με υδροχλωρικό οξύ και λευκαντικό, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χλωρίνης, που αποτελεί χημικό όπλο. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν δοχεία για μάσκες αερίων, για προστασία από χημικά όπλα, όπως ανέφερε. Όπως παραδέχτηκε, τα στοιχεία αυτά δεν αποδεικνύουν με βεβαιότητα τη χρήση χημικών όπλων, μα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.