Η Τουρκία πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία με τη Ρωσία για κοινή παραγωγή πυραύλων και απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη των δικών της αμυντικών συστημάτων, σε ένα βήμα που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
«Θα υπογράψουμε μια συμφωνία αφού συμφωνήσουμε πάνω στις τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την κοινή παραγωγή ή την παραγωγή κάποιων τμημάτων στην Τουρκία, και τον διαμοιρασμό τεχνολογίας» είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της SSB- του κυβερνητικού οργανισμού που είναι αρμόδιος για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.
Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αγορά δεύτερης παρτίδας ρωσικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία και έχουν φτάσει σε «ώριμο» επίπεδο, είπε ο Ντεμίρ την Παρασκευή στην Άγκυρα, προσθέτοντας πως η υπογραφή της συμφωνίας βρίσκεται πολύ κοντά.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα σχόλια αυτά δείχνουν πως η Τουρκία δεν φαίνεται να πτοείται από την προοπτική αμερικανικών κυρώσεων για το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, που ήδη οδήγησε στην έξωσή της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ψήφισε υπέρ της προώθησης κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για το θέμα- ενώ ο Τζόναθαν Χόφμαν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ, είπε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να ξεφορτωθεί τους S-400 για να πάρει τα F-35- και όχι απλά να τους «κλειδώσει σε μια αποθήκη».
Ο Ντεμίρ, μεταξύ άλλων, είπε πως η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να απαιτούν εγκατάλειψη των S-400, ενώ απέρριψε τους προβληματισμούς πως οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις ως προς τη ροή ανταλλακτικών για τα αμερικανικής προέλευσης συστήματά της- μεταξύ των οποίων και τα μαχητικά F-16, που αποτελούν τον «κορμό» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Επίσης, υποστήριξε πως η Ρωσία έχει κάνει πρόταση για πώληση ενός αριθμού μαχητικών Su-35 και ότι ενδεχομένως να βρεθεί «μέση οδός» με τη Rolls Royce για τον κινητήρα στο πρόγραμμα του εγχώριου μαχητικού, TF-X. Ακόμη, είπε ότι η Άγκυρα αναμένει νέα από τη Γερμανία για το θέμα της προμήθειας ενός κινητήρα για το πρόγραμμα του τουρκικού άρματος μάχης, Altay, ενώ «αναζητεί εναλλακτικές από κάποιες άλλες χώρες».