Ουδείς στρατιωτικός αναλυτής μπόρεσε να προβλέψει τις τρομακτικές ανακατατάξεις που επιτελούνται στο χώρο της μέσης Ανατολής, με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από τους τζιχαντιστές. Πολύ δε περισσότερο, ουδείς πρόεβλεψε την καταλυτική συμμετοχή της Τουρκίας στη διοργάνωση της ανατροπής του συριακού καθεστώτος με έναν επικυρηγμένο τρομοκράτη της Αλ-Κάιντα και της οργάνωσης του, που συνεχίζει να παραμένει στη λίστα των επικίνδυνων ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων.
Κι ενώ κάθε σκεπτόμενος παρατηρητής ανέμενε ότι η διεθνής κοινότητα θα είχε τουλάχιστον εκφράσει την βαθύτατη ανησυχία της για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία, αντιθέτως διαπιστώνει ότι η διεθνής κοινότητα μάλλον εκφράζει την ικανοποίησή της για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη Συρία.
Βεβαίως, το άκρον άωτον του παραλόγου στα δρώμενα της Συρίας είναι το γεγονός ότι η Τουρκία θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο της και την ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσε με απόλυτο τρόπο την συμμετοχή της στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και επαίνεσε δημοσίως τη γενναιότητα των μαχητών τζιχαντιστών.
Πέρα όμως από την Τουρκία και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα και κάθε τρίτο μέρος να απέχει από κάθε παρέμβαση στις εξελίξεις της Συρίας, παρά το γεγονός ότι μερικά χρόνια πριν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της μάχονταν τη διάλυση του ισλαμικού κράτους στην ίδια περιοχή και μάλιστα με βαρύ φόρο αίματος.
Και όχι μόνο. Ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε μάλιστα δημοσίως τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, θεωρώντας τον τούρκο πρόεδρο ως «έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο» και την Τουρκία να κρατά το κλειδί των εξελίξεων με την εισβολή και κατοχή της βορειοανατολικής Συρίας από το 2019, προκαλώντας μέχρι και σήμερα μια συνεχή αιματοχυσία του κουρδικού πληθυσμού της περιοχής, με την παντελή απουσία της διεθνούς κοινότητας.
Και εν μέσω όλων αυτών των συνταρακτικών γεγονότων στην πολύπαθη χώρα της Συρίας, ανένηψε και η μέχρι σήμερα παντελώς απούσα από τις εξελίξεις Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρόεδρος της ευρωπαΐκής επιτροπής προσέτρεξε ασμένως για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο ανακοινώνοντας συγχρόνως νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία ύψος ενός δις ευρώ για την φιλοξενία των Σύρων προσφύγων - όταν δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ - χαρακτηρίζοντας συγχρόνως την Τουρκία ως παράγοντα διασφάλισης της σταθερότητας στη Συρία!
Τούτων δοθέντων, λοιπόν, εύλογα προβάλλουν καίριας σημασίας ερωτήματα για τις μελλοντικές εξελίξεις στη διαμόρφωση του νέου χάρτη της Συρίας από ένα απολυταρχικό ισλαμιστικό καθεστώς, αλλά και με δεδομένο ότι η Τουρκία συγκεντρώνει ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα της με τη Συρία προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση κατά των Κούρδων της περιοχής, εκλαμβάνοντας την όλη συγκυρία ως μία ιδανική ευκαιρία για την εξάλειψη του κουρδικού στοιχείου και κατ´ επέκταση την ενδεχόμενη σύσταση ενός κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της με Συρία και Ιράκ.
Πολύ δε περισσότερο, όμως, για τον ενισχυμένο ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου Ελλάδα και Κύπρος θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Και τούτο διότι σε περίπτωση που η Τουρκία αφεθεί ανεμπόδιστη από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των Κούρδων της Συρίας και συγχρόνως να συμβάλλει στην εδραίωση ενός ισλαμιστικού καθεστώτος στην Συρία, τότε οι μελλοντικές προοπτικές για την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως δε για Ελλάδα και Κύπρο, θα είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.
Συνεπώς, Ελλάδα και Κύπρος, αντί να χαιρετίζουν την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ με επιφανειακές διπλωματικές προσεγγίσεις, καλό είναι να προετοιμάσουν την δική τους κοινή στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και στο κυπριακό ζήτημα. Διότι οι καιροί ου μενετοί.-
Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.