Η Τουρκία θέλει παρουσία του Πούτιν να ξεκινήσει να χτίζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο τον Απρίλιο. Θα τα καταφέρει;

Η Τουρκία θέλει παρουσία του Πούτιν να ξεκινήσει να χτίζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο τον Απρίλιο. Θα τα καταφέρει;
Open Image Modal
Facebook/Akkuyu Nuclear Power

Η δεύτερη απόπειρα λειτουργίας για τον πρώτο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο και αυτή τη φορά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν να λειτουργήσει και να παραμείνει ενεργός, παρά τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος, σύμφωνα με το Al-Monitor. Το βασικότερο: η Τουρκία αναμένει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει το παρών στην προσεχή τελετή έναρξης. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αν τελικά ο Πούτιν δεν επισκεφθεί την επαρχία Μερσίν, τότε αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το μέλλον του εγχειρήματος είναι αβέβαιο. 

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου συμβολίζει τις στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν χωρητικότητα 4,800 μεγκαβατ και θα κοστίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο σταθμός πρόκειται να λειτουργήσει το 2023, με την εκατονταετία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ωστόσο μάλλον δεν θα προλάβει να ακολουθήσει αυτή την αρχική εκτίμηση.

Γιατί όμως είναι αυτό το πρότζεκτ τόσο σημαντικό και στρατηγικής σημασίας;

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα είναι πολύ επικερδής για τη Ρωσία. Για παράδειγμα, η Τουρκία θα αγοράσει κάθε κιλοβάτ ηλεκτρισμού από το Ακούγιου για 12.35 σεντ, το οποίο είναι δυο ή τρεις φορές ο μέσος όρος του κόσμου. Η τιμή αυτή δεν προσαρμόζεται στο ποσοστό πληθωρισμού αλλά είναι καλή για 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Κερίμ Χας, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μόσχας ο οποίος παρακολουθεί στενά και μελετά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας.

Η Τουρκία ή οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες πρόκειται να δώσουν 49% των οικονομιών για το πρότζεκτ. Ενώ η Ρωσία θα έχει τον έλεγχο, την πλήρη εποπτεία και διαχείριση, το να έχει η Τουρκία το μισό κόστος θα παράσχει στη Ρωσία σημαντικές οικονομικές αποδόσεις.

«Η Ρωσία έχει επενδύσει μέχρι στιγμής περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το πρότζεκτ και επιθυμεί να το ολοκληρώσει μέσω κοινοποίησης του οικονομικού μεριδίου με την Τουρκική κυβέρνηση ή τις τουρκικές εταιρείες», λέει ο Χας.

Η πρώτη απόπειρα λειτουργίας του εργοστασίου, προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2015, δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ολόκληρο το πρότζεκτ σταμάτησε όταν η Τουρκία κατεδάφισε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα της Συρίας, τον Νοέμβριο.

 

Πηγή:  Al-Monitor