Η βιασύνη για το εμβόλιο μπορεί να επιδεινώσει την πανδημία, λένε οι επιστήμονες

Οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνται ισχυρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας για να αποφευχθεί η έγκριση υποδεέστερων εμβολίων
Open Image Modal
Javier Zayas Photography via Getty Images

Η βιασύνη να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί έναντι του Covid-19 θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάθεση ενός εμβολίου που δεν είναι πολύ αποτελεσματικό και να επιδεινώσει την πανδημία, δήλωσαν κορυφαίοι επιστήμονες.

Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι εταιρείες ανταγωνίζονται για το ποια χώρα θα είναι η πρώτη που θα παρασκευάσει το εμβόλιο, αλλά ειδικοί λένε θα εξυπηρετούσε καλύτερα αν περιμένουμε με ακρίβεια τα απαιτούμενα αποτελέσματα, χωρίς βιασύνες. 

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε άνευ προηγουμένου εγρήγορση για να προωθήσει οποιοδήποτε εμβόλιο μέσω των κανονιστικών διαδικασιών πριν από το τέλος του έτους. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Ένα εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της πανδημίας, αλλά ο καθηγητής Sir Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , δήλωσε ότι το πρώτο εμβόλιο θα αγοραζόταν και θα χρησιμοποιούταν σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν είχε χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Ακόμα και αν προστατεύει μόνο μια μειονότητα του πληθυσμού, θα θεωρείται ως το πρότυπο με το οποίο θα μετρηθούν τα μετέπειτα εμβόλια. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε έγκριση κατώτερων εμβολίων, επειδή δεν θα έπρεπε να αποδείξουν ότι ήταν καλύτερα.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη βιασύνη, μια κάπως εθνικιστική και καπιταλιστική βιασύνη για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα παρασκευάσει το εμβόλιο, ενώ στην πραγματικότητα θα δυσκολέψει την αξιολόγηση άλλων εμβολίων», δήλωσε ο Δρ, Πέτο.

«Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που λειτουργεί και το χρειαζόμαστε σύντομα, αλλά «πραγματικά χρειαζόμαστε αρκετά ισχυρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας», συνέχισε. 

Υπάρχει τεράστια πολιτική και εμπορική δυναμική στο Ηνωμένο Βασίλειο πίσω από το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca, το οποίο βρίσκεται μπροστά από τους περισσότερους άλλους διεκδικητές στον κόσμο. Διεξάγονται δοκιμές σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υψηλά επίπεδα μόλυνσης, όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, όπου το πόσο καλά λειτουργεί θα γίνει σαφέστερο πιο γρήγορα.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδίαζε να λάβει επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χορηγήσει ένα εμβόλιο φέτος εάν είχε επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το ΗΒ θα έπρεπε διαφορετικά να περιμένει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εγκρίνει ένα εμβόλιο. Το επόμενο έτος, μετά το Brexit, το ΗΒ θα εγκρίνει τα δικά του εμβόλια και φάρμακα.

 Η ερευντητική ομάδα του Πέτο δήλωσε στο ιατρικό περιοδικό Lancet την περασμένη εβδομάδα ότι ένα φτωχό εμβόλιο θα ήταν χειρότερο από την μυ ύπαρξη εμβολίου, κυρίως επειδή τα άτομα θα νιώθουν ασφαλή και θα ξεχάσουν την απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση .

Προέτρεψαν όλες τις ρυθμιστικές αρχές να τηρήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να εγκριθεί κανένα εμβόλιο που να είναι λιγότερο από 30% αποτελεσματικό. Συνιστά τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα, αλλά επιτρέπει την ακρίβεια 95% που θα μπορούσε να σημαίνει 30% στην πράξη.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οδηγίες του 30%, αλλά ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ενδέχεται να τεθεί υπό πολιτική πίεση να χορηγήσει άδεια για εμβόλιο που πέφτει κάτω από αυτό το όριο.

 

Πηγή: Guardian