Η Βόρεια Κορέα «κόβει» δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές που την συνδέουν με την Νότια

Η ανακοίνωση συνδέεται με πρόταση του Κιμ Γιονγκ ουν για αναθεώρηση του Συντάγματος με απαλοιφή λέξεων και φράσεων όπως "βόρειο μισό", "επανένωση", "εθνικό ενότητα".
Open Image Modal
Δρόμος στην Βόρεια Κορέα που οδηγεί στην Νότια και στην πόλη Σοκσο (φωτογραφεία αρχείου)
via Associated Press

Η Βόρεια Κορέα θα κόψει την οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση στη Νότια Κορέα από σήμερα Τετάρτη σε μια προσπάθεια να ”χωρίσει πλήρως” τις δύο χώρες.

Ο Λαϊκός Στρατός της Κορέας στρατός, είπε ότι θα ”κλείσει μόνιμα και θα αποκλείσει τα νότια σύνορα» οχυρώνοντας τις περιοχές που συνορεύουν με την Νότια Κορεά.

Χαρακτήρισε την κίνηση ως ”μέτρο αυτοάμυνας για την αποφυγή πολέμου”, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί απάντηση στις πολεμικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα και τη συχνή παρουσία αμερικανικών πυρηνικών μέσων στην περιοχή.

Η κίνηση, σηματοδοτεί μια κλιμάκωση της εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ αυτών είναι είναι στο ”κόκκινο”. 

″Η οξυμένη στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο απαιτεί από τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας] να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να υπερασπιστούν πιο αξιόπιστα την εθνική ασφάλεια”, ανέφερε ο Στρατός σε έκθεση που δημοσιεύτηκε. από το κρατικό μέσο ενημέρωσης KCNA.

Η ανακοίνωση, ουσιαστικά έχει συμβολικό χαρακτήρα.  

Οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι που οδηγούν από τη Βόρεια Κορέα στον Νότο χρησιμοποιούνται σπάνια και έχουν διαλυθεί σταδιακά από τις αρχές της Βόρειας Κορέας.

Επίσης, η απόφαση που ανακοινώθηκε, όπως τονίζει το BBC, ήρθε εν μέσω μιας ευρύτερης τακτικής της Πιονγκγιάνγκ να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τον Νότο και ακολουθεί μια σειρά από σοβαρά επεισόδια που έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτά αφορούν από δοκιμές πυραύλων έως εκατοντάδες μπαλόνια σκουπιδιών που στέλνονται από την Βόρεια Κορέα στην Νότια. 

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της  Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ουν ανακοίνωσε στις αρχές του 2023 ότι δεν αγωνίζεται πλέον για την επανένωση με τον Νότο, εγείροντας ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να ξαναρχίσει στην κορεατική χερσόνησο.

Επίσης, σε μια συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βόρειας Κορέας (SPA) τον Ιανουάριο είπε πως είναι απαραίτητο να αναθεωρηθούν ορισμένα άρθρα του Συντάγματος της ΛΔΚ. 

″Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να διαγραφούν από το σύνταγμα εκφράσεις όπως «βόρειο μισό» και «ανεξαρτησία, ειρηνική επανένωση και μεγάλη εθνική ενότητα», πρόσθεσε, προτείνοντας το σύνταγμα να αναθεωρηθεί στην επόμενη σύνοδο”.

Αυτή πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Ωστόσο, ενώ πολλοί περίμεναν η Πιονγκγιάνγκ να επικυρώσει τα προηγούμενα σχόλια του Κιμ και να προβεί σε συνταγματικές τροποποιήσεις κάτι τέτοιο δεν δημοσιοποιήθηκε.

Ένας αναλυτής του Ινστιτούτο Ενοποίησης της Κορέας υποστήριξε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ πριν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν ”να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσαρμόσουν την έκταση των συνταγματικών αναθεωρήσεων για να ευθυγραμμιστούν με την κατεύθυνση της νέας (αμερικανικής) κυβέρνησης” σχολίασε ο Χονγκ Μιν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Πηγές: BBC, ΑFP