Η Βρετανία αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση όπως το Brexit, με λάθος τρόπο

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία επέκριναν τα μέτρα της Τρας λέγοντας ότι η Βρετανία είναι ο μεγάλος φόβος της Ευρώπης
Open Image Modal
Henry Nicholls via Reuters

Οι αντιδράσεις για τις φορολογικές περικοπές της βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας 45 δις λιρών, δεν περιορίζονται μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Και από την αντίπερα πλευρά της Μάγχης, στην ΕΕ, η ανησυχία είναι έντονη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας επέκριναν το δημοσιονομικό πακέτο που παρουσίασε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng, συμπλέοντας με τις δηλώσεις του ΔΝΤ αλλά και της Αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας (Federal Reserve).

Οι ευρωπαίοι όμως έκαναν ένα βήμα παραπάνω, συνδέοντας την κρίση που προκλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, που οδήγησε τη λίρα σε πτώση και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να σταματήσει τις ιστορικές πτώσεις των τιμών του χρυσού, με το Brexit.

Σας το είπαμε, δεν είναι καλή ιδέα!

Όπως αναφέρουν, το σχέδιο για τη μείωση των φόρων θυμίζει τη σκέψη της Βρετανίας να απομακρυνθεί από την ΕΕ.

«Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δείξει ότι αρνείται την πραγματικότητα, και λειτουργεί σαν να επέστρεφε στο μεγαλείο και στις μέρες της αυτοκρατορίας», δήλωσε ο Βίτορ Κονστάνσιο, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 «Είναι παραληρηματικό και υπογραμμίζει την προειδοποιητική ιστορία που αντιπροσώπευε το Brexit, η οποία είναι ότι η απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό κέντρο ήταν κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Constâncio, που είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στη Μαδρίτη, υποστηρίζει ότι η αίσθηση που είναι διάχυτη στην Ευρώπη είναι «σας το είπαμε ότι το Brexit δεν θα ήταν καλή ιδέα».

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την Τετάρτη για «ουσιαστικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» από την αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που ακολούθησαν τις φορολογικές περικοπές και το σχέδιο δανεισμού της Kwarteng.

Οι πωλήσεις χρυσού άσκησαν πίεση στα συνταξιοδοτικά ταμεία που πουλάνε τα ομόλογά τους για να μειώσεις την ανησυχία της αγοράς για την οικονομική σταθερότητα στη Βρετανία ενώ πολλές τράπεζες διέκοψαν προσωρινά τη διάθεση στεγαστικών δανείων.

«Οι αγορές σκέφτονται ότι οι βρετανοί «δεν είχαν σκεφτεί αρκετά προσεκτικά το Brexit και τώρα δεν σκέφτονται σοβαρά ούτε τον οικονομικό κίνδυνο», δήλωσε ο Stefan Gerlach, πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παίκτης στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά και είναι ανησυχητικό να έχουμε μια τόσο σημαντική οικονομία στα χέρια ανθρώπων που όπως φαίνεται δεν μπορούν να τη διαχειριστούν» υπογραμμίζει.

Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην νέα συντηρητική κυβέρνηση της Liz Truss, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του μήνα, θεωρείται από ορισμένους ως προειδοποίηση προς τον ακροδεξιό συνασπισμό της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία να μην προσπαθήσει να κάνει τίποτα οικονομικά επικίνδυνο.

Η Βρετανία είναι παράδειγμα προς αποφυγήν

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ όταν ρωτήθηκε από το France Inter, αν ανησυχεί για το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας και την άνοδο της ακροδεξιάς υποστήριξε με νόημα ότι εάν υπάρχει κάποια ανησυχία στην Ευρώπη, αυτή είναι γύρω από τη Μεγάλη Βρετανία».

«Όταν βγαίνεις από την ευρωπαϊκή προστασία με το Brexit και ανακοινώνεις επιπλέον δαπάνες 150 δισεκατομμυρίων λιρών, το αποτέλεσμα είναι ένα επιτόκιο που εκτινάσσεται πάνω από το 4%», είπε ο Λεμέρ. «Η Ευρώπη παρέχει προστασία και ελπίζω ότι η Ιταλία θα συμμετάσχει σε αυτήν την προστασία».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, με αφορμή την αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισε τη σημασία της δημοσιονομικής συγκράτησης, ειδικά όσο ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινά ένα μεγάλο πείραμα καθώς το κράτος βάζει ταυτόχρονα το πόδι του στο γκάζι ενώ η κεντρική τράπεζα πατάει φρένο», είπε ο Lindner, ο οποίος δέχεται πιέσεις για να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για να περιορίσει τον πληθωρισμό και το έλλειμμα.

Η Nadia Calviño, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας για την οικονομία, ανέφερε ότι η χρηματοπιστωτική αναταραχή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια προειδοποίηση για τις χώρες που μειώνουν τους φόρους λέγοντας ότι μια τέτοιο δημοσιονομική πολιτική οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή», είπε.