H Γαλλία κάνει έκκληση για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου που θα βοηθήσει την Ευρώπη να αντέξει την κρίση του κορονοϊού, προτείνοντας να περιορισθεί η διάρκειά του σε πέντε έως δέκα χρόνια και να εστιάσει στην οικονομική ανάκαμψη, απαντώντας στις γερμανικές και ολλανδικές αντιρρήσεις στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, αναφέρει δημοσίευμα του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24, το οποίο αναμεταδίδει αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στους Financial Times.
«Σκεφτόμαστε ένα ταμείο που θα είναι χρονικά περιορισμένο με τη δυνατότητα χρέους για μία μακροπρόθεσμη απάντηση στην κρίση», δήλωσε ο Λεμέρ, στους Financial Times. Είναι απόλυτη ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα σε ευρείας κλίμακας, μακροπρόθεσμα μέσα που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μία «μεταπολεμική οικονομική κατάσταση», πρόσθεσε.
Ο Λεμέρ είπε ότι η ιδέα για το Ταμείο –το οποίο θα λειτουργούσε πέραν των άλλων προτάσεων βοήθειας ύψους πολλών δισεκ. ευρώ που προτάθηκαν ή διαπραγματεύονται από άλλους θεσμούς της ΕΕ και της Ευρωζώνης– προέρχεται από την πρόταση του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για κοινά κορονο-ομόλογα ή ευρωομόλογα, η οποία στηρίχθηκε από ακόμη οχτώ κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αλλά απορρίφθηκε από άλλες. Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού στις επόμενες συνόδους των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
«Δεν πρέπει να έχουμε εμμονή με τη λέξη ‘κορονο-ομόλογα’. Πρέπει να έχουμε εμμονή με την ανάγκη για ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που θα στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση… Το να έχεις ένα Ταμείο για, ας πούμε, πέντε ή δέκα χρόνια –περιορισμένου χρονικού ορίζοντα– και με τη δυνατότητα να έχεις ένα κοινό χρέος αλλά μόνο στο πλαίσιο αυτού του Ταμείου, που θα ήταν πιο αποδεκτό για άλλες χώρες, θα μπορούσε να είναι μία λύση», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ