Μια μικρή κλίμακας (G1) γεωμαγνητική καταιγίδα πλήττει τη Γη, η οποία βρέθηκε στο περιήλιο, το κοντινότερο σημείο της στον Ήλιο.
Στις 4 Ιανουαρίου η Γη έφτασε στο κοντινότερο στον Ήλιο σημείο που φτάνει όλο τον χρόνο (περιήλιο). Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, η ακριβής απόσταση διαφέρει από χρόνο σε χρόνο, μα στο περιήλιο του 2023 ο πλανήτης υπολογιζόταν να βρεθεί 147 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο- ή αλλιώς 4,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά από το αφήλιο, το πιο μακρινό σημείο, όπου αναμένεται να βρεθεί στις 6 Ιουλίου.
Ο Ήλιος, από πλευράς του...ανταποκρίθηκε: Στις 4 και 5 Ιανουαρίου (Τετάρτη και Πέμπτη) αναμενόταν το μαγνητικό πεδίο της Γης να χτυπηθεί μια CME (coronal mass ejection- στεμματική εκπομπή ή εκτόξευση μάζας)- δηλαδή μια συγκέντρωση από ηλιακά σωματίδια.
Η σύγκρουση αυτά αναμενόταν να προκαλέσει μια μικρής κλίμακας (κατηγορίας G1) γεωμαγνητική καταιγίδα που θα μπορούσε να προκαλέσει μικρής διάρκειας προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνίας, φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας κ.α. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να προκληθεί κάτι με μακροχρόνια επίδραση στον πλανήτη μας και τους κατοίκους του.
Τι είναι το περιήλιο
Η Γη δεν ακολουθεί κυκλική πορεία γύρω από τον Ήλιο, μα ελλειπτική, η οποία σημαίνει πως σε κάποιες φάσεις του έτους η Γη έρχεται πιο κοντά στον Ήλιο (και αντίστοιχα πιο μακριά σε κάποιες άλλες). Εδώ και πολλά χρόνια το περιήλιο λαμβάνει χώρα μερικές εβδομάδες από τη χειμερινή ισημερία- κάτι που θεωρείται σύμπτωση. Η ακριβής ημερομηνία του περιηλίου μεταβάλλεται, καθώς αλλάζει κατά περίπου δύο ημέρες κάθε αιώνα λόγω μικροαλλαγών στην τροχιά του πλανήτη μας.