Η Γερμανία αδυνατεί να απελάσει τους μετανάστες που δεν τους χορηγείται άσυλο

248.000 άνθρωποι πρέπει να απελαθούν αλλά υπάρχουν μόνο 577 θέσεις για την κράτησή τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Open Image Modal
princigalli via Getty Images

Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας Ντίτερ Ρόμαν δηλώνει πως οι οι αρχές δυσκολεύονται να απελάσουν χιλιάδες ξένους οι αιτήσεις των οποίων για την χορήγηση ασύλου έχουν απορριφθεί.

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που απορρίπτονται, υπάρχουν υπερβολικά λίγες θέσεις ώστε οι άνθρωποι που τις υπέβαλαν να κρατούνται ενόψει της απέλασής τους, δηλώνει ο Ρόμαν σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σύμφωνα με τον Ρόμαν, ενώ 248.000 άνθρωποι θα πρέπει να επαναπατριστούν, υπάρχουν μόλις 577 θέσεις σε όλη τη χώρα για την κράτηση των προσώπων αυτών και την επεξεργασία των σχετικών εγγράφων πριν από την απέλασή τους.

Ωστόσο, σε 119.000 περιπτώσεις από το σύνολο που ανέφερε ο Ρόμαν, έχει εκδοθεί διαταγή αναστολής της απέλασης, καθώς οι κρατιδιακές αρχές κρίνουν πως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών αρκετών γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων διαμαρτύρονται διότι συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστούν πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται και διατείνονται πως πρέπει να κρατούνται ως την απέλασή τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΜΜΕ του ομίλου Φούνκε η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία απέλασε λιγότερους μετανάστες φέτος από ό,τι το 2018.

Από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2019 οι αρχές κατέγραψαν 20.996 απελάσεις, περίπου 1.000 λιγότερες από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει λόγο περί «αποτελμάτωσης των αριθμών των επαναπατρισμών» και επικαλούνται «έναν σημαντικό αριθμό» ακύρωσης των απελάσεων από τις κρατιδιακές αρχές, πάντα κατά το κείμενο που δημοσιεύουν τα μέσα του ομίλου.

Οι γερμανικές αρχές επαναπροωθούν αεροπορικώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιτούντες άσυλο που κρίνεται ότι δεν το δικαιούνται στην Ιταλία, αλλά και στο Αφγανιστάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)