Η Γκρέτα υποψήφια για Βραβείο Νόμπελ; Κάτι δεν πάει καλά!

Με αφορμή την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2019 σήμερα (Παρασκευή 11 του Οκτωβρίου) η HufffPost συμμερίζεται τον προβληματισμό και αναδημοσιεύει άρθρο των Financial Times. Η διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή στους ώμους μίας έφηβης...
|
Open Image Modal
H φωτογραφία της Γκρέτα Τούνμπεργκ ως φόντο στο Φεστιβάλ Ροκ του Ρίο στην Βραζιλία. 3 Οκτωβρίου 2019.
ASSOCIATED PRESS

Είναι παράξενη στιγμή, όταν ολόκληρος ο κόσμος κοιτάζει έναν έφηβο με την ελπίδα να σωθεί.

Την Παρασκευή (11 Οκτωβρίου 2019, στις 14:00) θα ανακοινωθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η μικρή Σουδή ακτιβίστρια για το Κλίμα, το διεκδικεί.

Πριν από ένα χρόνο, η έφηβη διαδηλώτρια μας ήταν εντελώς άγνωστη. Σήμερα συγκρίνεται τακτικά με την...Ζαν Ντ′ Αρκ.. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει διεθνώς για την Κλιματική Αλλαγή (τον Σεπτέμβριο), ακολουθώντας το παράδειγμά της.

Και αυτή την εβδομάδα, διαδηλωτές κλείνουν δρόμους στο Λονδίνο - τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο η πρόσβαση στο Westminster είχε διακοπεί - και είναι σαφές ότι η αλλαγή του Κλίματος είναι ένα κεντρικό θέμα της εποχής. 

Αν όμως κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, αυτό θα μας πει πολλά για τα κενά της συζήτησης που διεξάγεται παγκοσμίως για το Κλίμα. Οι προσπάθειες για τη διάσωση του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες δεν απέδωσαν πολλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται.

Εάν ένας έφηβος είναι η τελευταία και μεγαλύτερη ελπίδα για δράση, αξίζει να αναρωτηθείτε πώς έχει συμβεί αυτό.

Open Image Modal
To παράδειγμά της εμπνέει και στην Ελλάδα. Εδώ από κινητοποιήσεις για την Κλιματική Αλλαγή τον Μάρτιο του 2019 στην Αθήνα.
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Στην ιδανική περίπτωση, θα υπήρχε ένας καλύτερος υποψήφιος. Ίσως ένας αγωνιστής, ο οποίος με όσα θα είχε προσφέρει στη ζωή του, σώζοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Ή ένας παγκόσμιος ηγέτης που πέτυχε να μειώσει τις εκπομπές της χώρας του στο απόλυτο μηδέν. Ή ένας εφευρέτης που βρήκε έναν τρόπο να παράγει απεριόριστη ενέργεια με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η κυρία Τούνμπεργκ πιθανώς θα συμφωνούσε με αυτήν την αξιολόγηση.

«Αυτό είναι λάθος. Δεν πρέπει να είμαι εδώ», δήλωσε η ίδια στους αρχηγούς κρατών, που συγκεντρώθηκαν στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Η Γκρέτα επικρίνει την αδράνεια του ΟΗΕ

Αντί των θετικών μηνυμάτων που έχουν εκπέμψει πολλές καμπάνιες για την Κλιματική Αλλαγής, κεντρικά μηνύματα της κυρίας Τούνμπεργκ είναι ο θυμός, η καταγγελία και η αποκάλυψη. Αυτά αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά.

Έχει, επίσης, εντοπίσει ένα κενό μεταξύ των γενεών, δείχνοντας τους γονείς των οποίων οι εκπομπές από τη χρήση ορυκτών καυσίμων θα επηρεάσουν τη ζωή των παιδιών και των εγγονών τους. «Αν επιλέξετε να μας καταστρέψετε, λέω ότι δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ», είπε στον ΟΗΕ, κοιτάζοντας στα μάτια το κοινό. Την χειροκρότησαν.

Υπάρχει κάτι αναμφισβήτητα περίεργο όταν παρακολουθείς ισχυρούς ενήλικες να χαμογελούν σε έναν έφηβο που τους επιπλήττει. Αλλά τίποτα σε σχέση με την κυρία Τούνμπεργκ δεν υπήρξε συνηθισμένο.

Όταν άρχισε τις διαμαρτυρίες της το περασμένο φθινόπωρο στη Στοκχόλμη, ήταν μόνη της και λίγοι δίπλα της που  κρατούσαν αυτοσχέδια πλακάτ, έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Καθώς η φήμη της έχει εξαπλωθεί, υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η κυρία Τούνμπεργκ διχάζει.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ, υπέγραψε ένα ψήφισμα, με το οποίο κατηγορεί πέντε χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας - ότι παραβίασαν τα δικαιώματα του παιδιού για ένα ασφαλές μέλλον, παραλείποντας να ενεργήσουν για την αλλαγή του κλίματος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η καταδίκη ήταν «πολύ ριζοσπαστική» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να απαντήσει με επιχειρήματα.

Open Image Modal
H Γκρέτα Τούνμπεργκ με τον αρχηγό των Ινδιάνων της Ντακότα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οκτώβριος 2019.
ASSOCIATED PRESS

Το οξύ μήνυμά της και οι επιθέσεις στον καπιταλισμό σημαίνουν ότι ο λόγος της θα γίνει σύντομα ακόμα πιο αμφιλεγόμενος.

Άλλοι κορυφαίοι υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι οι πρωθυπουργοί της Αιθιοπίας και της Νέας Ζηλανδίας και το Αρκτικό Συμβούλιο.

Επίσης στον κατάλογο περιλαμβάνονται ο Ντέιβιντ Ατένμπορο,ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Διεθνής Συνασπισμός της Γης (γνωστός επίσης για τις δράσεις του σχετικά με το Κλίμα).

Το βραβείο ειρήνης θεωρήθηκε πάντα το πιο «αυθαίρετο» και αμφιλεγόμενο Νόμπελ. Σε αντίθεση με τα βραβεία για τη Χημεία ή τη Φυσική, για παράδειγμα, δεν βασίζεται σε ένα σύνολο δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών.

Ο ρόλος των βραβευμένων για την Ειρήνη συχνά δεν είναι προφανής για χρόνια μετά το βραβείο. Έτσι θα είναι με την κυρία Τούνμπεργκ.

Τώρα σε ηλικία μόλις 16 ετών, έχει ήδη βοηθήσει στην παγκόσμια κινητοποίηση. Οι διαμαρτυρίες για το Κλίμα έχουν πολλαπλασιαστει σε βαθμό που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Αν η κυρία Τούνμπεργκ κερδίσει το βραβείο, η βράβευση θα αντικατοπτρίζει αυτό που περιγράφεται ως μια απελπιστική στιγμή: Τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους, ενώ οι παππούδες τους παράγουν καυσαέριο.

Σε μια εποχή όπου οι οργανωμένες ενέργειες δεν αποδίδουν, απομένουν μόνο ριζοσπαστικές επιλογές.

πηγή: Financial Times