Έχετε άγχος; Αν είναι «ήπιο», τότε μπορεί να σας κάνει περισσότερο παραγωγικούς

Τι δείχνει νέα μελέτη για το συναίσθημα που βασανίζει πολλούς
Open Image Modal
AntonioGuillem via Getty Images

Το να είναι κανείς κατά καιρούς λίγο νευρικός, θεωρείται «ανεπιθύμητο». Μέσα στην όλη συζήτηση για τον διαλογισμό, την ηρεμία, την ευεξία και την προσοχή, μπορεί να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το άγχος είναι στην πραγματικότητα μια εξελιγμένη αντίδραση στην πίεση που δεχόμαστε- και ότι η ύπαρξη ήπιου άγχους κατά διαστήματα ωφελεί την απόδοση μας.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο,  έδειξε ότι το άγχος στο εργασιακό περιβάλλον είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και ότι η αγωνία για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση  μεγαλύτερης παραγωγικότητας. Το «ήπιο» άγχος φαίνεται να βοηθά τους εργαζόμενους στο να παραμένουν εστιασμένοι στο αντικείμενο τους και να διατηρούν τα κίνητρά τους, χωρίς αρνητικές συνέπειες ή περισπασμούς.

Αυτό φυσικά είναι πολύ διαφορετικό  από ένα μη ελεγχόμενο άγχος που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής συνολικά, ανεξάρτητα από την παραγωγικότητα - και αν το άγχος εμποδίζει την ικανότητά σας να απολαμβάνετε τη ζωή όπως πρέπει, υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι για να βοηθηθείτε.

Αν αντιμετωπίζετε «ήπιο» άγχος κατά διαστήματα, μπορεί  να παραβλέπετε μερικά από τα οφέλη. «Το άγχος, όπως και άλλα συναισθήματα, προορίζεται για να σας παρέχει πληροφορίες για το περιβάλλον σας», λέει ο δρ. Adam Gonzalez, Ιδρυτικός Διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Ερευνών Mind-Body στο Stony Brook Medicine. «Όταν είστε αγχωμένοι, αυτό συχνά αποτελεί απόκριση σε μια πραγματική ή προβλεπόμενη απειλή. Σε χαμηλά ή μέτρια επίπεδα, το άγχος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας- μπορεί να  εστιάσετε κάπου στο μέγιστο βαθμό και έτσι, με την προσαρμογή αυτή, να ανταποκριθείτε σε εξωτερικές ανάγκες (απειλές)». Αυτό ακριβώς είναι.

Bιώνουμε το άγχος ως αντίδραση σε καταστάσεις που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα: μια ιδιαίτερα απαιτητική  δουλειά, μια πολύ σύντομη προθεσμία για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, κάποιο σημαντικό εμπόδιο στη διαδικασία τεκμηρίωσης των επιδόσεών μας του μήνα.

Είναι η ίδια αντίδραση που θα είχαμε πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, απέναντι στα αρπακτικά στην άγρια φύση ή σε δυνητικά επικίνδυνες φυσικές αντιπαλότητες. Και ο δρ. Gonzalez ισχυρίζεται ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. «Το άγχος μπορεί να σας παρακινήσει και να σας ωθήσει να ανταποκριθείτε σε διαφορετικές ανάγκες», σημειώνει. Είναι κομμάτι αυτού που μας κάνει να μελετούμε σκληρά και να συνεχίζουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας ακόμα και όταν προτιμούμε να παρακολουθήσουμε Netflix.

Αξιοποιήστε όσο μπορείτε την πίεση που αισθάνεστε για να σας ωθήσει προς τα εμπρός. Και παρακολουθείτε τον εαυτό σας, έτσι ώστε να μπορείτε να διακρίνετε το σημείο εκείνο όπου τα φυσιολογικά επίπεδα άγχους θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Σε αυτές τις στιγμές, να έχετε ένα σχέδιο δράσης. «Σταματήστε, αναπνεύστε και σκεφτείτε έναν πιο χρήσιμο τρόπο για να ανταποκριθείτε», συμπληρώνει ο δρ. Gonzalez.

«Οι σκέψεις μας μπορούν συχνά να μας εξαντλήσουν - μπορεί να πιστεύουμε ότι θα συμβεί κάτι φρικτό ή ότι δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε πετύχουμε κάτι, ενώ στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα». Το να διώξουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο, όμως σίγουρα μπορούμε να τις διαχειριστούμε με τεχνικές ψυχοθεραπείας και χαλάρωσης.

 

Πηγή: Bustle