Ήχοι από τον Κόκκινο Πλανήτη: Πώς ακούγεται ο Άρης

Η NASA δημοσιοποίησε ηχητικά από σεισμούς στον Άρη.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το σκάφος InSight της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη τον τελευταίο Νοέμβριο, με σκοπό να μελετήσει το εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη και να παρατηρήσει και αναλύσει τη σεισμική δραστηριότητα. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σεισμόμετρο, το SEIS το σκάφος έκανε τους πρώτους εντοπισμούς σεισμών στις 6 Απριλίου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, το InSight έχει πραγματοποιήσει μετρήσεις σε πάνω από 100 δονήσεις, 21 εκ των οποίων θεωρούνται πραγματικοί σεισμοί.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέβασε στο Ίντερνετ ηχητικά από αρειανούς σεισμούς («marsquakes») που κατεγράφησαν στις 22 Μαΐου και στις 25 Ιουλίου, μεγέθους 3,7 και 3,3 Ρίχτερ. Αυτές οι καταγραφές βρίσκονται αρκετά κάτω από τις κανονικές δυνατότητες της ανθρώπινης ακοής, οπότε επιταχύνθηκαν και υπέστησαν επεξεργασία σε υψηλότερες συχνότητες.

 

Πέρα από το ψυχαγωγικό ενδιαφέρον (κυριολεκτικά ήχοι από έναν άλλο πλανήτη) οι ήχοι αυτοί παρέχουν και πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες. Όταν οι σεισμοί λαμβάνουν χώρα στη Γη, οι δονήσεις μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτες, και παρέρχονται μέσα σε δευτερόλεπτα, επειδή οποιεσδήποτε ρωγμές στον φλοιό καταλήγουν να γεμίζουν με το πέρασμα του χρόνου με ορυκτά που μεταφέρονται με νερό. Αντ’αυτού, στη Σελήνη, η έλλειψη νερού σε υγρή μορφή στον φλοιό σημαίνει πως οι ρωγμές είναι μόνιμες, και έτσι οι σεισμοί εκεί έχουν ως αποτέλεσμα μια έντονη διασπορά δονήσεων. Τα ηχητικά κύματα μπορούν να παραμένουν για δεκάδες λεπτά.

Ο Άρης είναι κάτι ανάμεσα στα δύο. Η επιφάνεια έχει κρατήρες σαν τη Σελήνη, αλλά οι ρωγμές δεν είναι τόσο μεγάλες, οπότε τα σεισμικά κύματα διαρκούν για ένα ή δύο λεπτά. Αυτό αποδεικνύει ακόμα περισσότερο πως τα κοινά χαρακτηριστικά Άρη και Γης είναι πολλά- αλλά παρόλα αυτά και πόσο διαφορετικοί έχουν γίνει οι δύο πλανήτες κατά το πέρασμα δισεκατομμυρίων ετών.

Για επιπλέον ήχους από ένα άλλο πλανήτη, δείτε εδώ: