E.Coli σε μπέργκερ των αμερικανικών McDonald's: Τι συνέβη, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα

Το ξέσπασμα της επιδημίας συνδέεται με 50 μολύνσεις και έναν θάνατο έως τώρα - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να προφυλαχτούμε.
Open Image Modal
via Associated Press
Το E. coli είναι ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του νερού, των τροφίμων και του μικροβιώματος του εντέρου μας.

Το ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης που συσχετίστηκε με τα McDonald’s και συνδέεται με 50 μολύνσεις και έναν θάνατο, προκλήθηκε από έναν κοινό τύπο βακτηρίου: Το Esherichia coli, που για συντομία συχνά αποκαλείται και E.Coli. To εν λόγω βακτήριο, προκαλεί σοβαρές έως και θανατηφόρες ασθένειες. Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι, πώς μεταδίδεται, τί μπορούμε να κάνουμε για να του ξεφύγουμε; Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Open Image Modal
EyeEm Mobile GmbH via Getty Images

 

Τι είναι το E.Coli

Το E.Coli είναι ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του νερού, των τροφίμων και του μικροβιώματος του εντέρου μας. Ωστόσο στον οργανισμό μας, συναντώνται τα «ακίνδυνα» είδη του E.Coli και όχι οι τύπου του βακτηρίου που απειλούν να μας ρίξουν στο κρεβάτι.

Αυτό δεν ισχύει ωστόσο για τα γεύματα του McDonald’s, στα οποία ανιχνεύθηκε το E.Coli O157:H7. Το συγκεκριμένο υποείδος του E.Coli παράγει μια τοξίνη που προκαλεί διάρροια, ενώ στη χειρότερη περίπτωση η μόλυνση από το O157:H7 επιφέρει νεφρική ανεπάρκεια και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Ποιοι κινδυνεύουμε περισσότερο

Ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στη μόλυνση από το E. Coli, είναι τα μικρά παιδιά, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (40+) ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς μεταδίδεται το E.Coli

Το E.Coli απειλεί να τρυπώσει μέσα μας όταν καταναλώνουμε μολυσμένα τρόφιμα ή όταν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ζώα, αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί. Στην περίπτωση των McDonald’s, οι υγειονομικοί υπάλληλοι αναζήτησαν το E.Coli αρχικά στα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μπιφτέκια βόειου κρέατος. Ωστόσο, η εικασία για τα μπιφτέκια σύντομα απορρίφθηκε, αφού η θερμοκρασία που απαιτεί η διαδικασία του μαγειρέματός τους σκοτώνει τα βακτήρια. Αντίθετα τα κρεμμύδια σερβίρονται ωμά.

 

Ποια είναι τα κυρίαρχα συμπτώματα της δηλητηρίασης από E.Coli

Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα, μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό

  • Εμετό

  • Διάρροια

  • Αίμα στα κόπρανα

  • Σημάδια αφυδάτωσης όπως η ελάχιστη ούρηση η αυξημένη δίψα και η ζάλη

Και το χειρότερο δυνατό σενάριο:

Η λοίμωξη από το E.Coli μπορεί να προκαλέσει ένα είδος σοβαρού νεφρικού τραυματισμού. Ειδικά στα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη τα 5 έτη. Για αυτό και στις συγκεκριμένες ηλικίες, η δηλητηρίαση από το E. coli απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια.

Πόσο συχνά μολύνει το E.Coli τους ανθρώπους

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, το E.Coli προκαλεί περίπου 74.000 μολύνσεις ετησίως. Από αυτές, περισσότερες από 2.000, καταλήγουν σε εισαγωγές στο νοσοκομείο και περίπου 61 στον θάνατο.

Μάλιστα, μετά το 2023 οι λοιμώξεις από το E.Coli αυξήθηκαν. Ωστόσο, το αισιόδοξο είναι ότι οι περιπτώσεις σοβαρής νεφρικής βλάβης που προκλήθηκαν από τα βακτήρια του E.Coli τα τελευταία 2 χρόνια παραμένουν σταθερές.

 

Ποια άλλα μικρόβια απειλούν να μας φέρουν αντιμέτωπους με την τροφική δηλητηρίαση

Άλλα μικρόβια που έχουν συσχετιστεί με φαινόμενα τροφικής δηλητηρίασης είναι με σειρά συχνότητας μολύνσεων:

  1. Ο νοροϊός

  2. Η σαλμονέλα

  3. Η λιστέρια

(Με πληροφορίες από Associated Press)