Σύνοδος Κορυφής: Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της ΕΕ θα ελέγχουν την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων

Τι προβλέπει το κείμενο συμπερασμάτων για τη στρατηγική σχέση ΕΕ- Τουρκίας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις.
|
Open Image Modal
SimpleImages via Getty Images

Ανταπόκριση  - Βρυξέλλες

 

Την ώρα που η Τουρκία ανεβάζει και πάλι τους τόνους και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στις θάλασσές της, όπως προκύπτει μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ με αφορμή την πρόθεση της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλασσίων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, η ΕΕ και συγκεκριμένα οι 27 ηγέτες της ΕΕ που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υιοθέτησαν κοινή γλώσσα περί συνεργασίας με την Άγκυρα.

 

 

Για να συμπεριληφθεί το θέμα Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανία, με τη συνδρομή της Ιταλίας και της Ισπανίας, πίεζε εδώ και καιρό την ΕΕ να στείλει κάτι παραπάνω από ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία.

Έτσι στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει «στρατηγικό συμφέρον σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Επιπλέον,  όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Χ, οι προσπάθειες αυτές συνδέοονται και με την επίλυση του Κυπριακού:

«Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και να σημειωθεί πρόοδος. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο αυτό».

 Ωστόσο τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος πίεζαν να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία και να  υπάρχει σύνδεση της αιρεσιμότητας σχετικά με την πρόοδο στο Κυπριακό αλλά και για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επιπλέον θεωρείτο σημαντικό να επισημανθεί ότι τις αποφάσεις για την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας θα έχουν τα κράτη μέλη και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

Στους Μόνιμους Αντιπροσώπους 

Το σημείο αυτό επιτεύχθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις, με τη Γαλλία να στηρίζει τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις,  με αποτέλεσμα στο κείμενο συμπερασμάτων να διευκρινίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στους Μόνιμους Αντιπροσώπους (Coreper), σεβόμενο τις αρμοδιότητες των σχετικών θεσμικών οργάνων, την προώθηση των εργασιών σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι αναφορικά με την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας λαμβάνει υπόψη του την έκθεση Μπορέλ που ορίζει την κατάσταση των πολιτικών,  οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο μερών. 

Νωρίτερα χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του είχε δηλώσει ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα τα οποία όπως είπε αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι «σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας η νέα αυτή προσπάθεια η οποία γίνεται, υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».

Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης που έγινε για την Τουρκία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά συμπεράσματα, αλλά και τη συζήτηση που έγινε» είπε και πρόσθεσε ότι «συνειδητά» εστάλη «ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «που ξεκαθάρισαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους αυτή την διασύνδεση, που αναγνώρισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Λευκωσίας και την ανάγκη αυτή τη στιγμή η Τουρκία, εάν επιθυμεί αυτό το θετικό μήνυμα, επαναλαμβάνω να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες θετικές ενέργειες, να προχωρήσει εκείνα τα βήματα που χρειάζονται στο Κυπριακό».

Πράγματι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του, ότι δηλαδή παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρ τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, καταλήγουν οι «27».

Δείτε τα συμπεράσματα όπως υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο