ΕΕ: Facebook, Twitter και Google θα πρέπει να δίνουν μηνιαίες αναφορές για τα fake news

Δηλώσεις από το Τζοζέπ Μπορέλ και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Τζούροβα για τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης.
|
Open Image Modal
.
Matthew de Lange via Getty Images

Το Facebook, η Google και το Twitter θα έπρεπε να δίνουν μηνιαίες αναφορές για τη μάχη τους κατά της παραπληροφόρησης, δήλωσαν την Τετάρτη δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, εγκαλώντας παράλληλα τη Ρωσία και την Κίνα για τους ρόλους τους στην εξάπλωση των fake news.

Τα σχόλια του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοζέπ Μπορέλ, και της αντιπροέδρου της Κομισιόν που είναι αρμόδια για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βέρα Τζούροβα, υπογραμμίζουν την ανησυχία της Ένωσης για τον όγκο της παραπληροφόρησης σχετικά με την Covid-19 και τις προσπάθειες από ξένους δρώντες να επηρεάσουν την Ευρώπη.

«Πραγματικά έδειξε πως η παραπληροφόρηση δεν βλάπτει μόνο την υγεία των δημοκρατιών μας, μα βλάπτει και την υγεία των πολιτών μας. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και να υπονομεύσει την αντίδραση των αρχών, ως εκ τούτου αποδυναμώνοντας τα μέτρα υγείας» είπε σε συνέντευξη Τύπου η Τζούροβα.

Όπως τόνισε, το επόμενο μέτωπο των fake news είναι ο εμβολιασμός, επικαλούμενη έρευνα που δείχνει ότι η προθυμία των Γερμανών να εμβολιαστούν είχε μειωθεί κατά 20% μέσα σε δύο μήνες.

 

 

Η Κομισιόν ανέφερε πως οι online πλατφόρμες θα έπρεπε να παρέχουν μηνιαίες αναφορές με λεπτομέρειες όσον αφορά στις ενέργειές τους για την προώθηση έγκυρου και αξιόπιστου υλικού και τον περιορισμό της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό και σχετικές διαφημίσεις.

Η Τζούροβα επίσης ανέφερε ότι η κινεζική εφαρμογή βίντεο TikTok, που ανήκει στην κινεζική ByteDance, θα ενταχθεί στον εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς της Ένωσης για την αντιμετώπιση των fake news στην πλατφόρμα του. Μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει τον κώδικα συμπεριφοράς είναι η Google, το Facebook, το Twitter και η Mozilla.

Ο Μπορέλ περιέγραψε τη μάχη κατά των fake news ως μια αναμέτρηση πολεμιστών που κραδαίνουν πληκτρολόγια αντί για σπαθιά.

«Ξένοι δρώντες και συγκεκριμένες “τρίτες” χώρες, ειδικά η Ρωσία και η Κίνα, έχουν εμπλακεί σε στοχευμένες επιχειρήσεις επιρροής και εκστρατείες παραπληροφόρησης στην ΕΕ, στη γειτονιά της και παγκοσμίως» ανέφερε η Κομισιόν.

Η ΕΕ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους ξένους δρώντες εντείνοντας την επικοινωνιακή της στρατηγική και τη διπλωματία, και παρέχοντας μεγαλύτερη στήριξη σε ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ, fact checkers και ερευνητές.

(με πληροφορίες από Reuters)