Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την Πέμπτη κατά της διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν περίμενε κανείς καθώς ο πρωθυπουργος της Ουγγαρίας δήλωνε πως θα θέσει βέτο στην υποψηφιότητα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τον Νοέμβριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, στις οποίες είχε αποδοθεί τον Ιούνιο του 2022 καθεστώς υποψηφίων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο το Κίεβο περίμενε το πράσινο φως από τους ηγέτες της ΕΕ, το οποίο καθυστερούσε λόγω της πεισματικής άρνησης της Ουγγαρίας.
Απείχε ο Ορμπάν
Πράγματι ο Ορμπάν με δηλώσεις του στην πλατφόρμα Χ και στο Facebook επιβεβαίωσε τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει το δωμάτιο όπου γινόταν η συζήτηση για τη διεύρυνση προκειμένου να επιτρέψει στους 26 ηγέτες των κρατών μελών να πάρουν τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία όπως τόνισε δεν έχει λογική και είναι απολύτως λάθος.
«Η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης» για αυτήν την «παράλογη» απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών και για αυτόν τον λόγο απείχε, ανέφερε ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Χ και στο Facebook.
Ακολουθεί η δήλωσή του με υπότιτλους στα αγγλικά
«Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους», πρόσθεσε.
«Μήνυμα Ελπίδας»
Η ανατροπή αυτή έδωσε ανάσα ανακούφισης στους 26 ηγέτες των κρατών μελών καθώς όλοι θεωρούσαν ότι η Σύνοδος οδηγούνταν σε αδιέξοδο εξαιτίας του Ορμπάν και ότι θα ήταν ακόμη ένα πλήγμα για το κύρος της ΕΕ δεδομένου ότι η Ουκρανία έχει καταστεί ζήτημα υπαρξιακής σημασίας για την Ένωση.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σημείωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.
Πρόκειται για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Σαρλ Μισέλ.
«Η Ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία»
Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω της πλατφόρμας Χ.
«Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για να συμβεί αυτό και όλους όσους βοήθησαν. Συγχαίρω κάθε Ουκρανό για την ημέρα αυτή. Συγχαίρω επίσης τη Μολδαβία και προσωπικά @SanduMaiamd - Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία.
«Η απόφαση της αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης και της αφοσίωσης των εταίρων μας στις κοινές μας αξίες και στις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς μια ενωμένη, ευημερούσα και σταθερή Ευρώπη. Ας οικοδομήσουμε μαζί ένα ισχυρότερο μέλλον!» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ
Ο Ορμπάν είχε ορίσει την τιμή του
Σημειώνεται ότι ο Όρμπαν επέμενε ότι ήταν πολύ νωρίς για τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Οι διαβουλεύσεις μαζί του τόσο με τον Σαρλ Μισέλ όσο και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν συνεχείς ακόμη και το πρωί της Πέμπτης λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.
Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι η «εξαγορά» του απέδωσε.
Αρκετοί θεωρούσαν ότι το «παιχνίδι» του Ορμπάν ως στόχο είχε την άσκηση πίεσης στη Κομισιόν για να άρει τις δεσμεύσεις στα κονδύλια που αφορούν τη Βουδαπέστη και τα οποία είναι δεσμευμένα λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου.
Το απόγευμα της Τετάρτης και λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου η Κομισιόν ανακοίνωσε την απελευθέρωση 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία από τα Ταμεία Συνοχής, βάσει της εφαρμογής μέτρων που είχε δεσμευθεί να εφαρμόσει η Βουδαπέστη, διατηρώντας ωστόσο παγωμένα ποσά συνολικού ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λόγω του ότι δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμα τα συμφωνημένα ορόσημα.
Η Κομισιόν απέφυγε να συνδέσει την αποδέσμευση αυτών των χρημάτων με τη στάση της Ουγγαρίας απέναντι στην ένταξη της Ουκρανίας, και ανέφερε πως οι αποφάσεις ήταν η συνέχεια των διαδικασιών που είχε ξεκινήσει η Κομισιόν και το Συμβούλιο τον περσινό Δεκέμβριο και πως η ανακοίνωσή τους χθες ήταν καθαρά μια σύμπτωση.
Όμως στις Βρυξέλλες όλοι γνωρίζουν ότι επρόκειτο για μια πρωτοβουλία της οποίας ηγήθηκαν ο Μακρόν με τον Σολτςς με τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία ήδη δέχεται σφοδρή κριτική από από τους ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο - του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της Ανανεωτικής Ευρώπης και των Πρασίνων που την κατηγορούν ότι ενέδωσε στους εκβιασμούς του Ορμπάν.
Όπως και να έχει η «δωροδοκία» του φαίνεται να απέδωσε διατηρώντας τη συνοχή της ΕΕ τη στιγμή που όλοι πίστευαν ότι η Σύνοδος δεν θα κατέληγε προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στο κύρος της ΕΕ δεδομένου ότι το ζήτημα της Ουκρανίας είναι υπαρξιακής σημασίας για την ΕΕ....