Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες τις Παρασκευής μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον κανονισμό για την αύξηση της ποσότητας πυρομαχικών, πυροβολικού και πυραύλων, που θα προμηθεύει η Ενωση την Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, αντιπρόσωποι των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν όσον αφορά το σχέδιο να δοθούν στην αμυντική βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου κίνητρα για να αυξήσει γρήγορα την παραγωγική της δύναμη.
Η συμφωνία μένει να επικυρωθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπως τονίζει στην ακακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το σχέδιο θα επικυρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του Ιουλίου
«Χάρη στη σημερινή συμφωνία που επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ το σχέδιο της ΕΕ θα ενισχύσει και θα επιταχύνει την ευρωπαϊκή παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία, να ενισχύσει την αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ΕΕ και, τελικά, να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και άμυνα των πολιτών της ΕΕ» δήλωσε η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας Margarita Robles.
Η πρωτοβουλία σχετικά με τον κανονισμό για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο, θα χρηματοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κοινό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την Κομισιόν ο ASAP θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά την ικανότητά της για την παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων.
«Χάρη στο ASAP η αμυντική βιομηχανία της Ένωσης θα είναι σε θέση να παράγει περισσότερο και ταχύτερα, καθώς ο προτεινόμενος κανονισμός θα στηρίξει την αμυντική βιομηχανία σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού πυρομαχικών και βλημάτων στην ΕΕ. Αποτελεί άμεση απάντηση στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου να παραδοθούν επειγόντως πυρομαχικά και, εφόσον ζητηθεί και πύραυλοι στην Ουκρανία και να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους με τη θέσπιση στοχευμένων μέτρων» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά θα υπάρχει χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 500 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων σε διάφορους τύπους δράσεων, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας να αυξήσει τις παραγωγικές της ικανότητες.
Για παράδειγμα, το ASAP θα μπορούσε να υποστηρίξει την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γραμμών παραγωγής ή τη δημιουργία νέων γραμμών, σχέδια επαναχρησιμοποίησης παλαιών πυρομαχικών, αλλά και να συμβάλλει στην απόκτηση δεξιοτήτων όπου κριθεί ότι απατείται.
Ο κανονισμός προβλέπει επίσης ότι έως 50 εκατ. ευρώ θα χρησιμεύσουν ως εγγύηση για τη δημιουργία ενός ”Ταμείου επανεκκίνησης”, το οποίο θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη υπό μορφή δανείων, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που ασχολείται με την παραγωγή πυρομαχικών και βλημάτων.
Το ASAP θα συμπληρώσει την πρόσφατα συμφωνηθείσα πρωτοβουλία με την ονομασία EDIRPA, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία μέσω κοινών προμηθειών, η οποία θα δώσει κίνητρα στα κράτη μέλη να προμηθεύονται από κοινού τα πιο κρίσιμα και επείγοντα αμυντικά προϊόντα υπό το πρίσμα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το πρόγραμμα όπως είχε ανακοινωθεί προέβλεπε την παραγωγή και διάθεση ενός εκατομμύριου βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών, τα οποία ζητά η Ουκρανία.
Όσον αφορά την Ελλάδα υπήρξαν συζητήσεις για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα παραγωγής, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν μπορεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές των προαναφερόμενων βλημάτων που επιθυμεί το Κίεβο.