ΕΕ: Συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία - Για πρώτη φορά στόχος το LNG

Τι σημαίνει η απαγόρευση μεταφόρτωσης του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα ευρωπαϊκά λιμάνια.
|
Open Image Modal
Η απόφαση, για απαγόρευση μεταφόρτωσης LNG από την ΕΕ σε άλλες χώρες, στο πλαίσιο του 14ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκτιμάται ότι θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στη Ρωσία.
Contributor via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα Πέμπτη (20 Ιουνίου 2024)  να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία και για πρώτη φορά στοχοποιεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να πωλείται σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

Η απόφαση, στο πλαίσιο του 14ου πακέτου κυρώσεων κατά  της Ρωσίας, η οποία ελήφθη από τους πρεσβευτές της ΕΕ και έγινε γνωστή από τη Βελγική Προεδρία της ΕΕ εκτιμάται ότι θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στη Ρωσία.

«Οι πρέσβεις της ΕΕ μόλις συμφώνησαν σε μια ισχυρή και ουσιαστική 14η δέσμη κυρώσεων ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Το νέο πακέτο κυρώσεων προβλέπει νέα στοχευμένα μέτρα και μεγιστοποιεί τον αντίκτυπο των υφιστάμενων κυρώσεων κλείνοντας ται όποια κενά υπήρχαν.»

 

Οι αντιδράσεις

Η σημερινή απόφαση ελήφθη έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Εντέλει οι επιφυλάξεις των δύο χωρών κάμφθηκαν.

Οι διαπραγματευτές υποχώρησαν στις ανησυχίες της Γερμανίας, εγκαταλείποντας μια ρήτρα για την οποία το Βερολίνο εκτιμούσε ότι θα έβλαπτε τις μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, το μέτρο που εγκαταλείφθηκε αφορούσε τις θυγατρικές των εταιρειών της ΕΕ σε τρίτες χώρες και απαγόρευε τις επανεξαγωγές των προϊόντων τους στη Ρωσία. Ο λόγος είναι ότι η ΕΕ επιθυμεί να σταματήσει τη ροή τεχνολογίας διπλής χρήσης, όπως τα μικροτσίπ για τα πλυντήρια ρούχων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Ουγγαρία, σύμφωνα με το Politico που επικαλείται διπλωματικές πηγές, υπαναχώρησε αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις για την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου Paks II που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Ρωσικό LNG και ΕΕ - Τι προβλέπει το νέο μέτρο  

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι κυρώσεις δεν θα απαγορεύουν την πώληση ρωσικού LNG προς την ΕΕ, αλλά θα απαγορεύουν την επανεξαγωγή του, τη μεταφόρτωση δηλαδή σε άλλες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης ξόδεψαν σχεδόν 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσουν 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου τους πρώτους επτά μήνες του 2023, παρά τον στόχο της ΕΕ να διακόψει τη χρήση ρωσικών καυσίμων έως το 2027. Όπως αναφέρει σε παλαιότερο δημοσιεύμά της η εφημερίδα Κyiv Independent επικαλούμενη ανάλυση της εταιρείας Kpler, οι ποσότητες αυτές εισάγονται κυρίως από την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία και είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού LNG, αμέσως μετά την Κίνα.

Γίνεται αντιληπτό ότι η σημερινή συμφωνία θα πλήξει μόνο μερικώς τη Ρωσία αφού δεν απαγορεύει τις άμεσες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη. Επίσης οι μεταφορτώσεις μέσω λιμένων της ΕΕ προς την Ασία αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% περίπου των συνολικών ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όμως αυτό που κάνει το νέο μέτρο είναι να καταστήσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Μόσχας πιο δυσχερές αφού η μεταφόρτωση και η διακίνηση LNG πλέον δεν θα μπορεί να γίνεται από την ΕΕ προς την Ασία και η μεταφορά θα πρέπει να γίνεται με παγοθραυστικά μέσω των παγωμένων νερών της Αρκτικής, διαδρομή που είναι δύσκολη και κοστοβόρα.

Στο στόχαστρο και ο σκιώδης στόλος του Πούτιν

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, αλλά και τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το σημερινό 14ο πακέτο μέτρων αυστηροποιεί και τα μέτρα κατά του σκιώδους στόλου που διακινεί ρωσικό πετρέλαιο εκτός του ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό αργό, που έχει καθοριστεί από την Ομάδα των Επτά (G7). Οι χώρες της ΕΕ πρόσθεσαν δεξαμενόπλοια στον κατάλογο των οντοτήτων στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις, καθώς και τουλάχιστον δύο ρωσικής ιδιοκτησίας πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Βόρεια Κορέα.

«Αυτό το σκληρό πακέτο μέτρων θα αποτρέψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε βασικές τεχνολογίες. 

Θα στερήσει από τη Ρωσία περαιτέρω έσοδα από τον ενεργειακό τομέα και θα αντιμετωπίσει τον σκιώδη στόλο και το σκιώδες τραπεζικό δίκτυο του Πούτιν στο εξωτερικό» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Χ.

Σχετικά με το σκιώδες τραπεζικό δίκτυο του Πούτιν, αυτό έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SPFS της Μόσχας, το οποίο χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αποκοπή τηςαπό το παγκόσμιο σύστημα χρηματοπιστωτικών μεταφορών SWIFT.

 

Τα νέα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν επίσημα τη Δευτέρα και ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτησε την απόφαση λέγοντας:

«τα σημερινά μέτρα ενισχύουν τις ήδη υφιστάμενες κυρώσεις και κλείνουν κενά. Η ΕΕ συνεχίζει να περιορίζει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας προκειμένου να τερματιστεί αυτός ο παράνομος πόλεμος (κατά της Ουκρανίας).

Παραμένουμε δυνατοί, αποφασισμένοι και ενώμενοι στο πλευρό της Ουκρανίας».