Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για το σκάνδαλο του Qatargate

Το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αποφάσισε την παράταση της κράτησης της τουλάχιστον για έναν ακόμη μήνα
|
Open Image Modal
via Associated Press

Κρατούμενη στη φυλακή θα παραμείνει η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate, με τη βελγική δικαιοσύνη να αποφαίνεται ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσωρινή κράτησή της.

Το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αποφάσισε την παράταση της κράτησης της ευρωβουλευτή μετά την απολογία της το πρωί. Στις 22 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεξετάσει την ποινικής της μεταχείρισης. Το αίτημά της να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» απορρίφθηκε.

«Παρατείνεται η κράτηση της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου μέσα σε 15 ημέρες» αναφέρει η ανακοίνωση που εστάλη από την Εισαγγελία αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως τόνισε ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Mega  «οι πρώτες κιόλας τοποθετήσεις του εισαγγελέα προδίκαζαν το αποτέλεσμα».

Όπως τόνισε «η κ. Καϊλή ζήτησε να παραμείνει στο σπίτι της με βραχιολάκι και ένα σταθερό τηλέφωνο το οποίο δέχθηκε να παρακολουθείτε από την αστυνομία. ’Ο εισαγγελέας ωστόσο αρνήθηκε ακόμη κι αυτό, με την αιτιολογία ότι «υπάρχει κίνδυνος απαγωγής της κ Καϊλή από πράκτορες του Κατάρ»

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε οτι «η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου αποφάσισε μετά από εισήγηση του Εισαγγελέα κι ενώ ο ανακριτής της υπόθεσης είπε ότι «σε ότι αφορά την διαφθορά δεν έχω ακόμη στοιχεία, για το ξέπλυμα υπάρχουν τα χρήματα αλλά για την εγκληματική οργάνωση δεν υπάρχει ακόμη απολύτως τίποτα».

Επίσης ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για «πολιτικό κίνητρο» πίσω από την απόφαση του βελγικού δικαστηρίου για την Εύα Καίλή λέγοντας ότι «οι δικαστές ήθελαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους υπόλοιπους  Ευρωβουλευτές ότι δεν υπάρχει επιείκεια σε τέτοια θέματα».

Η ευρωβουλευτής βρέθηκε στις 10 το πρωί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες και κατέθεσε επί 1,5 ώρα. Ουσιαστικά το δικαστικό συμβούλιο κλήθηκε ννα εξετάσει αν η κ. Καϊλή είναι ύποπτη φυγής ή μπορεί να αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι συνήγοροί της Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος ανέπτυξαν τα νομικά τους επιχειρήματα ακολουθώντας την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να ισχυρίζεται ότι:

  • δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της
  • δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες
  • δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και
  • δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Νέες αποκαλύψεις

Νωρίτερα, ο ιταλικός τύπος αποκάλυψε ότι η κ. Καϊλή στην πρώτη της ανάκριση δήλωσε πως τα 600.000 ευρώ που ήταν κρυμμένα σε βαλίτσα, την οποία είχε εμπιστευθεί στον πατέρα της, δεν ήταν δικά της, ούτε του συντρόφου της, αλλά «για τον Παντσέρι», ο οποίος φαίνεται να έφερνε μετρητά στο σπίτι των Καϊλή και Τζόρτζι.

Μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano τόνιζε πως ο Παντσέρι «ζητούσε συνεχώς τη βοήθεια του Τζόρτζι», ο οποίος ενήργησε ως διερμηνέας του επειδή αισθανόταν «ηθική υποχρέωση» απέναντί του, όπως και απέναντι στον ευρωβουλευτή, Ανδρέα Κοτσολίνο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η κ. Καϊλή δεν «εμπιστευόταν» τις δραστηριότητες που ο σύντροφός της πραγματοποιούσε με τους Παντσέρι και Κοτσολίνο, ενώ «έδωσε» πολλά ονόματα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ξεκινώντας από εκείνους που κλήθηκαν από τις Αρχές αμέσως μετά την επιχείρηση στο σπίτι της – δηλαδή τους Παντσέρι, Ταραμπέλα και Αρένα – ενώ στη συνέχεια επικαλέστηκε άλλους τρεις ιταλούς ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος – Κοτσολίνο, Μορέτι και Μπενιφέι – και μάλιστα κατονόμασε πέντε επιπλέον βοηθούς ευρωβουλευτών.

Πόρισμα-φωτιά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Το δρόμο προς την άσκηση ποινικής δίωξης και στην Ελλάδα σε βάρος της Εύας Καϊλή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, βρίσκονται στο μεταξύ οι διωκτικές αρχές, μετά το πόρισμα που συνέταξε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που διαπιστώνει σοβαρές ενδείξεις διάπραξης του αδικήματος.

Το πόρισμα εστάλη στον Οικονομικό Εισαγγελέα που θα κάνει την αξιολόγηση καθώς φέρεται η αγορά του οικοπέδου στην Πάρο να έγινε με χρήματα που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η ποινική διαδικασία στην Ελλάδα θα προχωρήσει μόνο εφόσον δεν διωχθεί η ευρωβουλευτής για τις συγκεκριμένες πράξεις και στο Βέλγιο.