Ευκαιρία ζωής για πρόσφυγες: Εταιρείες κολοσσοί δεσμεύτηκαν για χιλιάδες προσλήψεις στην Ευρώπη

Την επόμενη τριετία θα ωφεληθούν συνολικά 250.000 πρόσφυγες.
Open Image Modal
via Associated Press

Πολυεθνικές εταιρείες όπως η Amazon, η Marriott και η Hilton δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να προσλάβουν τα επόμενα τρία χρόνια στην Ευρώπη περισσότερους από 13.000 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Λίγες ώρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20/6), περισσότερες από 40 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα προσλάβουν, θα συνδέσουν με την εργασία ή θα εκπαιδεύσουν συνολικά 250.000 πρόσφυγες, με 13.680 από αυτούς να βρίσκουν δουλειά απευθείας σε αυτές τις εταιρείες.

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Κάθε αριθμός είναι και μια ιστορία μιας μεμονωμένης οικογένειας που άφησε τα πάντα, αναζητώντας ασφάλεια, ψάχνοντας προστασία και θέλοντας να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η Κέλλυ Κλέμεντς, αναπληρώτρια επίτροπος για τους πρόσφυγες στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Ετσι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι επιχειρήσεις τη Δευτέρα είναι απολύτως απαραίτητες», πρόσθεσε.

Open Image Modal
Η αναπληρώτρια επίτροπος για τους πρόσφυγες στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Κέλλυ Κλέμεντς.
via Associated Press

Σύμφωνα με την ίδια, 110 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε όλο τον κόσμο, με περίπου 12 εκατομμύρια από αυτούς να προέρχονται από την Ουκρανία. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν στην Ευρώπη, μετά τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων της ηπείρου από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρωτοβουλία των προσλήψεων στην Ευρώπη οργανώθηκε από την Tent Partnership for Refugees, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chobani, Χαμντί Ουλουκάγια, που συνδέει επιχειρήσεις και πρόσφυγες, και αποκαλύφθηκε σε μια συγκέντρωση στο Παρίσι.

Open Image Modal
via Associated Press

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της ομάδας στις ΗΠΑ πέρυσι οδήγησε σε δεσμεύσεις για πρόσληψη 22.725 προσφύγων. Στον νέο γύρο προσλήψεων, η Amazon ηγείται της προσπάθειας, δεσμευόμενη να προσλάβει τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες τα επόμενα τρία χρόνια στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από Marriott και Hilton με 1.500 η καθεμία, οι Starbucks και ISS με 1.000 έκαστη ενώ ακολοθούν επωνυμίες όπως οι Adidas, L’Oreal, PepsiCo και Hyatt.

«Αυτό είναι καλό για εμάς ως εταιρεία, επειδή η ευκαιρία να προσθέσουμε ποικιλομορφία στο εργατικό μας δυναμικό θα συνεχίσει να μας κάνει μια ισχυρότερη εταιρεία», δήλωσε ο Οφόρι Αγκμπόκα, αντιπρόεδρος της Amazon. «Η διαφορετικότητα φέρνει καινοτομία, δημιουργικότητα, διαφορετικές ιδέες», συμπλήρωσε. Οπως είπε, η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας θα είναι ωριαίοι ρόλοι σε κέντρα εκπλήρωσης και αποθήκευσης καθώς και στη μεταφορά και την παράδοση.

Η Amazon ανακοίνωσε 27.000 περικοπές θέσεων εργασίας νωρίτερα αυτό το έτος, μέρος ενός κύματος απολύσεων μετά τις αύξησαν των προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 από τις εταιρείες τεχνολογίας, Αυτές οι απολύσεις επηρέασαν κυρίως τις μισθωτές θέσεις γραφείου, διευκρίνισε ο Αγκμπόκα.

Open Image Modal
via Associated Press

Η Ντάρια Σεντίχι-Βολτσένκο έφυγε από το Κίεβο πέρυσι και τώρα εργάζεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, ως ανώτερη υπεύθυνη προγράμματος για ένα πρόγραμμα υπηρεσιών Web της Amazon που παρέχει δωρεάν εκπαίδευση τεχνολογίας σε Ουκρανούς. Λέει ότι περίπου το 40% όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν έχουν τεχνολογικό υπόβαθρο.

«Πέρασα με τον ίδιο τρόπο που περνάνε πολλοί από τους μαθητές μας…», είπε. «Έπρεπε να μάθω και δεσμεύτηκα στη συνέντευξή μου. Είπα ότι ″αν συμφωνήσουμε και αρχίσω να εργάζομαι για εσάς, υπόσχομαι να μάθω πολωνικά και τεχνικές δεξιότητες″».

Open Image Modal
via Associated Press

Πριν από ένα χρόνο, ξυπνούσε βίαια από τις εκρήξεις μετά τη ρωσική εισβολή. «Ημουν τρομοκρατημένη. Φοβόμουν τόσο πολύ για την Ουκρανία, για το έθνος, για το μέλλον, για τη ζωή μου», είπε. «Αλλά ήταν επίσης μια συγκλονιστική στιγμή όταν κατάλαβα ότι όλα στη ζωή μου αλλάζουν».

Άρχισε να ζει σε υπόγεια αλλά έφυγε από τη χώρα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν το Κίεβο. Οδήγησε 40 ώρες για να φτάσει στη Μολδαβία και δηλώνει ευγνώμων που «δεν έπεσα πάνω ούτε σε μία νάρκη και κανείς δεν πυροβόλησε το αυτοκίνητό μου».

Πήγε στην Πολωνία για να βρει δουλειά, ξεκινώντας μαθήματα πληροφορικής, αφού είχε εργαστεί ως υπεύθυνη σε διάφορα πρότζεκτ για υπουργεία και ως οικονομολόγος στην Ουκρανία.

Open Image Modal
via Associated Press

Οι εταιρείες ελπίζουν ότι οι πρόσφυγες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό που έχουν προκύψει μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία. Στην Ευρώπη, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που εισήχθη το νόμισμα του ευρώ το 1999.

«Βλέπουμε ρεκόρ ζήτησης για τα ακίνητά μας σε πολλές αγορές στην Ευρώπη», δήλωσε ο CEO της Marriott International, Αντονι Καπουάνο. «Και έτσι προσλαμβάνουμε επιθετικά για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες μας καθώς η ζήτηση αυξάνεται».

Open Image Modal
via Associated Press

Τα ευρωπαϊκά έθνη καλωσόρισαν θερμά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και ενώ η Κλέμεντς επικροτεί το άνοιγμα σχολείων, χώρων εργασίας και άλλων ευκαιριών σε αυτούς, είπε ότι τα ίδια πρέπει να προσφερθούν και σε άλλους που διαφεύγουν από συγκρούσεις και κρίσεις σε μέρη όπως η Συρία, το Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Η Σεντίχι-Βολτσένκο γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, παρόλο που ορισμένες εταιρείες προσφέρουν βοήθεια με γλωσσικές δεξιότητες, παροχή συμβουλών και εκπαίδευση. Οι λίστες θέσεων εργασίας μπορεί να είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν για πολλούς και, όπως εκείνη, μπορεί να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο ή ρούχα εργασίας.

Open Image Modal
via Associated Press

«Είναι σημαντικό να δίνεται σε έναν πρόσφυγα χρόνος για να μάθει τη γλώσσα, αλλά το άτομο μπορεί να αρχίσει ήδη να εργάζεται, γιατί αν έχει εμπειρία σε  συστήματα πληροφορικής ή χρηματοδότηση ή διαχείριση έργων ή οποιονδήποτε άλλο τομέα, φυσικά δεν έχει να κάνει τόσο με τη γλώσσα. Καταλαβαίνει τη ροή της δουλειάς», υπογράμμισε.