Ευρωεκλογές: Αουτσάιντερ και πρόσωπα-έκπληξη που κέρδισαν μια θέση στην Ευρωβουλή

Υποψήφιοι που δεν διαθέτουν ισχυρό βιογραφικό και μεταπτυχιακούς τίτλους αλλά εκατομμύρια ακολούθους στα social media ή εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη.
Open Image Modal
Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής διασχίζει το δρόμο στη Δρέσδη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, όπου ζει και εργάζεται - 9 Ιουνίου 2024.
picture alliance via Getty Images

Ανάμεσα στους 720 της Ευρωβουλής που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, συναντά κανείς και μερικές προσωπικότητες που δεν θα περίμενε να βρει σε τέτοιους πολιτικούς χώρους.

Φυσικά, η παρουσία ηθοποιών, τραγουδιστών, κωμικών, αθλητών κλ στο ευρωκοινοβούλιο δεν ξαφνιάζει πλέον κανένα, όμως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν και οι εκπλήξεις και σε αυτήν δεν είναι λίγες!

Ο Κύπριος Yutuber και Tik Toker Φειδίας Παναγιώτου και ο συνάδελφός του Ισπανός Alvise Perez, ο Φρέντι Μπελέρης, η Ιταλίδα ακτιβίστρια Ilaria Salis και υποψήφιοι που έχουν ακόμη εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη, είναι ανάμεσα στους «ιδιαίτερους» της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.  

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επικράτηση κάποιων υποψηφίων, οι οποιοι δεν διαθέτουν ισχυρό βιογραφικό, ούτε μεταπτυχιακούς τίτλους και προσόντα.

Μοναδικό, αλλά ισχυρό διαβατήριο τους, ήταν η δυσβάσταχτη φλυαρία τους στα social media, με ή χωρίς μαγιό, που απεδείχθει αρκετή για τα έδρανα της ευρωβουλής.  

Το Associated Press, εστιάζει σε μερικές από αυτές τις προσωπικότητες (σ.σ χωρίς φυσικά να αποκλείει και πολλές άλλες, που έχουμε όλοι εντοπίσει αλλά τις κρατάμε για τους εαυτούς μας). 

Κύπρος

Ο Φειδίας Παναγιώτου, παρότι δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στη ζωή του με την πολιτική, κατάφερε να κερδίσει μία από τις ποιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, με μοναδικό προσόν τα 2,6 εκατομμύρια ακολούθους του στο YouTube και κάτι περισσότερους στο TikTok. 

Το «πλούσιο» βιογραφικό του περιλαμβάνει μια φωτογραφία αγκαλιά με τον Έλον Μασκ και μια συλλογή από χιουμοριστικά βίντεο. Κι όμως, σχεδόν το ένα πέμπτο των Κυπρίων ψηφοφόρων ψήφισαν τον Φειδία ο οποίος φιγουράρει πίσω από επαγγελματίες πολιτικούς του κεντροδεξιού κόμματος ΔΗΣΥ και του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ.

Ισπανία

Ο 34χρονος Alvise Perez, κατάφερε να κερδίσει 3 από τις 61 έδρες που διαθέτει η Ισπανία στο ευρωκοινοβούλιο, με όχημα την παρουσία του στα social media και τα βίντεο με έντονα αντιμεταναστευτικό λόγο που ανέβαζε, χτυπώντας το ακροδεξιό κόμμα Vox, με τα ίδια του τα όπλα.

Ο ιδρυτής του κόμματος «Το πάρτι τελείωσε» ήταν εντελώς άγνωστος στους Ισπανούς, μέχρι την παραμονή των εκλογών.

Κατάφερε όμως το κόμμα του, με λογότυπο ένα σχέδιο κινουμένων σχεδίων με έναν σκίουρο που φοράει τη μάσκα του Guy Fawkes από την ταινία του 2005 “V for Vendetta”, να κερδίσει τρεις έδρες. 

Ο Πέρεζ, ως άλλος Φωκς που το 1605 ανατίναξε το βρετανικό κοινοβούλιο, απευθύνθηκε στους ισπανούς ψηφοφόρους που έχουν αγανακτήσει από την διαφθορά των πολιτικών λέγοντάς τους:

«Το πάρτι τελείωσε γιατί με λύπη μου διαπιστώνω ότι η Ισπανία έχει γίνει πάρτι εγκληματιών, διεφθαρμένων, μισθοφόρων, παιδεραστών και βιαστών».

Το «The Party Is Over» κέρδισε πάνω από το 4% των ψήφων, συγκεντρώνοντας 800.000 ψήφους, οι οποίες σίγουρα έλλειψαν από το ακροδεξιό Vox.

Γερμανία

Ο ακροδεξιός Μαξιμίλιαν Κραχ, εξελέξη στην Ευρωβουλή παρά το γεγονός ότι το κόμμα του η «Εναλλακτική για τη Γερμανία», τον είχε αποβάλλει από τα ψηφοδέλτια του εξαιτίας σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται.

Βέβαια το κερασάκι στην τούρτα ήρθε όταν δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα ότι «δεν ήταν όλα τα μέλη της επίλεκτης μονάδας των SS Ναζί». Μιλούσε φυσικά για την διαβόητη ομάδα των Ναζί, γνωστή για τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα πολέμου που είχε διαπράξει στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Open Image Modal
Ο Μαξιμίλιαν Κραχ ως ευρωβουλευτής του Γερμανικού ακροδεξιού AfD στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου στις 23 Απριλίου 2024.
via Associated Press

 47χρονος Κραχ, που είναι ευρωβουλευτής από το 2019, βρίσκεται υπό στενό έλεγχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την σύλληψη ενός βοηθού του ως υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης ισχυριστεί, ότι και ο ίδιος έχει «στενούς» δεσμούς με τη Ρωσία.

Ελλάδα

Η εκλογή του Βορειοηπειρώτη Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει στις αλβανικές φυλακές, είναι μια από αυτές τις ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Κατάφερε να κερδίσει μία από τις επτά έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ΝΔ, χωρίς καμία προεκλογική εκστρατεία. 

Open Image Modal
.
HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/BELERISFR

Ο Φρέντι Μπελέρης, μέλος της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έχει διπλή υπηκοότητα και εξελέγη δήμαρχος της Χειμάρρας πέρυσι. Όμως δεν ορκίστηκε ποτέ γιατί συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια από την Αλβανική δικαιοσύνη. 

Ο ίδος χαρακτηρίζει την κράτηση του πολιτική και την ελληνική κυβέρνηση έχει κινήσει γη και ουρανό για την αποφυλάκισή του.

Ιταλία

Η 40χρονη Ιταλίδα ακτιβίστρια Ιλάρια Σάλις, εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποψήφια της Πράσινης και Αριστερής Συμμαχίας (AVS) ενώ βρίσκεται σε κατ′ οίκον περιορισμό στην Ουγγαρία.

 Η Σάλις, συνελήφθη πριν από 1,5 χρόνο στην Ουγγαρία και κατηγορείται για επίθεση σε ακροδεξιούς Ούγγρους διαδηλωτές. Όμως, περισσότεροι από 170.000 ψηφοφόροι την ψήφισαν στην Ιταλία και την στέλνουν στις Βρυξέλλες.

Η 40χρονη ακτιβίστρια, έγινε γνωστή μέσα από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, με την ίδια να μεταφέρεται με χειροπέδες και αλυσοδεμένη σε ουγγρική αίθουσα δικαστηρίου. 

Τώρα, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και το κόμμα της AVS, προσπαθούν να κινήσουν τις διαδικασίες για να αφεθεί ελεύθερη.

Πολωνία

Δύο από τους υποψηφίους του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη κατάφεραν να εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο παρά τις καταδίκες τους στην Πολωνία για κατάχρηση εξουσίας.

Ο 54χρονος πρώην υπουργός Εσωτερικών Mariusz Kaminski και ο 58χρονος πρώην αναπληρωτής του Maciej Wasik, βρέθηκαν στη φυλακή στις αρχές του χρόνου, πριν τους δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο Andrzej Duda, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο συντηρητικό κόμμα.

Ο τρίτος ευρωβουλευτής που στέλνει η Πολωνία στις Βρυξέλλες, είναι ο Γκρέγκορζ Μπράουν του ακροδεξιού, αντι-Ουκρανικού κόμματος Συνομοσπονδίας, ο οποίος έγινε διάσημος όταν άδειασε έναν πυροσβεστήρα σε μια μενορά για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, τον περασμένο Δεκέμβριο, μέσα στο κοινοβούλιο της Πολωνίας.