Ευρωεκλογές: Κέρδη και απώλειες για τα κόμματα - Η Μελόνι διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο

Κέρδη για τη δεξιά και την ακροδεξιά βάσει νέας δημοσκόπησης. Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί δυνάμεων, ποιοι είναι οι «μνηστήρες» της Μελόνι.
Open Image Modal
Το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο
Johannes Simon via Getty Images

Μπορεί η κεντρώα πλειοψηφία της κεντροδεξιάς, των φιλελευθέρων και των σοσιαλιστών να φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και θα επικρατήσει στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο η αναμενόμενη άνοδος της ακροδεξιάς είναι έτοιμη να ανατρέψει τις ισορροπίες δυνάμεων, αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο Euractiv επικαλούμενο τα στοιχεία που προκύπτουν έπειτα από την  τελευταία δημοσκόπηση της Europe Elect  που διενεργήθηκε για λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 182 έδρες

 

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) είναι η δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο με 136 έδρες.

 

Οι  Φιλελεύθεροι (Renew Europe) συγκεντρώνουν 81 έδρες, και βάσει της δημοσκόπησης χάνουν 20 έδρες, από 102 σε 81. Εάν οι μετρήσεις επαληθευτούν τότε θα πρόκειται για το  χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που δημιουργήθηκε η ομάδα το 2019.

 

Το εθνικιστικό, όπως το αποκαλούν, κόμμα των Συντηρητικών και  Μεταρρυθμιστών (ECR) φαίνεται ότι κερδίζει 79 έδρες.

 

Το ακροδεξιό Δημοκρατία και Ταυτότητα (ID) εκτιμάται ότι θα κερδίσει 69 έδρες (10 περισσότερες απ΄ότι έχει σήμερα)

 

Οι Πράσινοι κερδίζουν 55 έδρεες και η Αριστερά (Left) 38 έδρες

 

Απώλειες και κέρδη

Στην ανάλυσή του το Euractiv αναφέρει ότι η απώλεια των 20 εδρών στους Φιλελεύθερους φέρνει τους σκληρούς δεξιούς του ECR και τους ακροδεξιούς του ID στη μάχη για την Τρίτη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι απώλειες μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τον εκλογικό θάνατο του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos της Ισπανίας - που αποτελούσε προηγουμένως τη μεγαλύτερη εθνική αντιπροσωπεία της ομάδας με οκτώ έδρες και οι ευρωβουλευτές του εντάχθηκαν κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (ΕΛΚ). Την ίδια στιγμή, οι φιλελεύθεροι αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες στη Γαλλία, όπου ο φιλελεύθερος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συρρικνώνεται από 23 σε 15 έδρες.

Όσον αφορά τους Πράσινους οι 55 έδρες, δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα καθώς πρόκειται για 17 λιγότερες από αυτές που κατείχαν την προηγούμενη θητεία και σίγουρα δεν θα καταστεί τέταρτη δύναμη όπως το 2019. Η απώλεια εδρών τους ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η σημασία και η επιρροή των ομάδων στο Κοινοβούλιο. 

 

Κέρδη για το ΕΛΚ

Έτσι οι αναμενόμενες απώλειες των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, σε συνδυασμό με την άνοδο των σκληρών και ακροδεξιών κομμάτων, φαίνεται ότι θα αποδυναμώσουν την παραδοσιακή κεντρώα πλειοψηφία και θα μετατοπίσουν την ισορροπία δυνάμεων προς τα δεξιά. Οι σκληροί δεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), με επικεφαλής το κόμμα Fratelli D’Italia της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους από 68 σε 79. Η ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) κερδίζει επίσης 10 έδρες και ανέρχεται στις 69.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, δηλαδή η  ενίσχυση των ομάδων ID και ECR, τότε αυτό΄πιθανότατα θα δώσει στο ΕΛΚ το τη δυνατότητα να πιέζει τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους για  να κάνουν παραχωρήσεις όσον αφορά στη σύνταξη νομοθεσιών και αποφάσεων.

 

Διάσπαση της Αριστεράς;

Η πολιτική ομάδα της Αριστεράς είναι έτοιμη να συγκεντρώσει 38 έδρες, περίπου το ίδιο ποσοστό με σήμερα αλλά με περιορισμένο χώρο ελιγμών για ευρύτερους συνασπισμούς. Όμως το μέλλον της ομάδας είναι αβέβαιο, σημειώνει το Euractive.

Ένα νέο λαϊκιστικό αριστερό-συντηρητικό κόμμα που γεννήθηκε στη Γερμανία, η Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι βρήκε αρκετή υποστήριξη για να δημιουργήσει μια νέα ομάδα στην αριστερή πλευρά του ημικύκλιου (εννοεί το ημικύκλιο στο Ευρωκοινοβούλιο), γεγονός που έχει σοκάρει την ομάδα «Η Αριστερά», καθώς ορισμένα μέλη της θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το πλοίο για να ενταχθούν στην BSW.

 

Ο ρόλος της Μελόνι

Την ίδια ώρα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ενδέχεται να καταστεί βασικός παράγοντας στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και ρυθμιστής των εξελίξεων όσον αφορά τη στάση της για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Κομισιόν. Το σύνθημα του κόμματός της «Fratelli d’Italia», το οποίο ανήκει στο εθνικιστικό, όπως το αποκαλούν, κόμμα των Συντηρητικών και  Μεταρρυθμιστών (ECR) είναι το ”Η Ιταλία αλλάζει την Ευρώπη”.

Λίγες ημέρες πριν, σε δηλώσεις της τόνισε ότι στοχεύει στη δημιουργία μιας δεξιάς πλειοψηφίας με την Ιταλία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Όπως τόνισε δίνονται οι ευκαιρίες για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης.

«Υπάρχουν τα περιθώρια για να δημιουργηθεί μια διαφορετική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, επομένως, μια διαφορετική Ευρώπη με διαφορετικές πολιτικές» είπε σε δηλώσεις της στο ιταλικό ραδιόφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι μπορεί να συνεργαστεί με την Μελόνι και με κόμματα που είναι υπέρ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και κατά του Πούτιν προκαλώντας αντιδράσεις από τους Σοσιαλιστές και άλλες πολιτικές ομάδες οι οποίες απειλούν να μην στηρίξουν σε μια δεύτερη θητεία.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που θα δώσει το «πράσινο φως» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να προχωρήσει με την υποψηφιότητά της. Στη συνέχει ακολουθεί ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου χρειάζεται τη στήριξη 361 ευρωβουλευτών σε σύνολο 720. (Δείτε περισσότερα σχετικά με το θρίλερ της υποψηφιότητας της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν εδώ)

Ωστόσο η Μελόνι δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το ποιον/α θα υποστηρίξει για τη θέση της Κομισιόν.

Την ίδια ώρα την Ιταλίδα πρωθυπουργό «φλερτάρουν» διάφοροι όπως η  Μαρί Λεπέν, που ανήκει στην ακροδεξιά ομάδα Δημοκρατία και Ταυτότητα (ID). Αυτό συνέβη αμέσως μόλις έδιωξε από το ID το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας AfD έπειτα από το σκάνδαλο που ήθελε τον επικεφαλής του στις Ευρωεκλογές να συνεργάζεται με ξένες δυνάμεις (Κίνα – Ρωσία).

Το ενδιαφέρον του έχει δείξει και το κακό παιδί της Ευρώπης και φίλος του Πούτιν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει αποχωρήσει από το ΕΛΚ και δεν ανήκει σε κάποια πολιτική ομάδα. 

Open Image Modal
Ιούνιος 2024 Η Μελόνι κατά την τελευταία προεκλογική της ομιλία
via Associated Press

 

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός στη τελευταία προεκλογική της ομιλία έδωσε ένα ακόμη στίγμα για τη στάση της μετά τις ευρωεκλογές. Αφού εξάπελυσε επίθεση στους πολιτικούς της αντιπάλους διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της και η ομάδα του ευρωκοινοβουλίου ECR δεν θα συνεργαστούν ποτέ με την Αριστερά ενώ χρησιμοποίησε και σκληρή γλώσσα εναντίον του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Νίκολας Σμιτ. 

«Με την αριστερά δεν θα κυβερνήσουμε ποτέ στην Ιταλία και την Ευρώπη, θέλουμε να φέρουμε το κεντροδεξιό μοντέλο της Ιταλίας στην Ευρώπη και να στείλουμε την αριστερά στην αντιπολίτευση», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενη προς τον Νίκολας Σμιτ ο οποίος έχει χαρακτηρίζει το ECR και το ID μη δημοκρατικά κόμματα, είπε «Παρέχετε άλλοθι στους εξτρεμιστές να δηλητηριάζουν τις δημοκρατίες μας με πολιτικό μίσος και παρουσιάζεστε ως υπεύθυνες δυνάμεις…Αν δεν είμαι δημοκρατική ηγέτης, τι είμαι; Είμαι δικτάτορας; …Αυτές είναι παραληρηματικές, ανεύθυνες δηλώσεις ανθρώπων που παίζουν με τη φωτιά για να κερδίσουν μισή ψήφο”.

Η εικόνα για το νέο Ευρωκοινοβούλιο και τη μορφή που αυτό θα έχει αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα καθώς η εκλογική διαδικασία ξεκινά σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου με τις κάλπες να ανοίγουν στην Ολλανδία και ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Η πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα γίνει γνωστή περίπου στις 21:15 -21:30 (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονται στις 00:15 - 00:30 (θερινή ώρα Βελγίου).

Με πληροφορίες από Euroactiv, Euronews, Politico