Ευρωπαϊκή αεράμυνα: Υπουργοί Άμυνας της Ευρώπης συνεδριάζουν στο Παρίσι

Ένα θέμα που θεωρείται επείγον, δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Open Image Modal
BENOIT TESSIER via Reuters

Οι υπουργοί Άμυνας και άλλοι εκπρόσωποι περίπου 20 ευρωπαϊκών χωρών συνεδριάζουν στο Παρίσι με θέμα την καλύτερη υπεράσπιση του εναερίου χώρου της Ευρώπης- ένα διχαστικό ζήτημα το οποίο έχει καταστεί επείγουν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν θέματα όπως η αντιμετώπιση drones και η άμυνα απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους, είπαν οι Γάλλοι διοργανωτές, σημειώνοντας πως η εισβολή έχει δείξει τη σημασία και την αποτελεσματικότητα τέτοιων ειδών εξοπλισμού. Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης και η πυρηνική αποτροπή.

 

Open Image Modal
STEPHANIE LECOCQ via Reuters

 

Η λίστα των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο, περιλαμβανομένου του ακριβούς αριθμού, δεν δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Με τη βοήθεια όπλων από τη Δύση και την αυξανόμενη εμπειρία στον τομέα, η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει κάνει σημαντικά βήματα από τότε που άρχισε ο πόλεμος πέρυσι, σώζοντας ζωές και υποδομές και εμποδίζοντας τη Ρωσία να επιτύχει κυριαρχία στον αέρα.

«Υπάρχει ως εκ τούτου ανάγκη οι Ευρωπαίοι να σκέφτονται συλλογικά και στρατηγικά για τις απειλές που προέρχονται από τους ουρανούς» είπε Γάλλος αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

 

Open Image Modal
BENOIT TESSIER via Reuters

 

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο περιθώριο του Paris Air Show, του μεγαλύτερου event του κόσμου στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κλείσει τη συνδιάσκεψη με ομιλία του το βράδυ.

Η Γαλλία έχει τηρήσει ανοιχτά επικριτική στάση απέναντι στα υπό γερμανική ηγεσία σχέδια για βελτιωμένες δυνατότητες ευρωπαϊκής αεράμυνας. Στο αποκαλούμενο πρόγραμμα European Sky Shield, που άρχισε στα τέλη του προηγούμενου έτους, συμμετέχουν 17 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου- αλλά όχι η Γαλλία- και προορίζεται να ενσωματωθεί στα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η γαλλική κυβέρνηση πιστεύει πως το πρόγραμμα αυτό δεν διατηρεί επαρκώς την ευρωπαϊκή κυριαρχία, επειδή αναμένεται να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική και την ισραηλινή βιομηχανία. Σημειώνεται πως το Βερολίνο είχε πει ότι θα αγόραζε αμερικανικής προέλευσης πυραύλους Patriot.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Το υπό γερμανική ηγεσία σχέδιο «έχει περιορισμούς» είπε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως στη συνδιάσκεψη θα προταθεί μια «πιο σφαιρική αντίληψη». Σημειώνεται πως στη συνάντηση ήταν να συμμετέχει ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Το γαλλικό σύστημα Mamba εντάσσεται ήδη στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται πως η άμυνα αποτελούσε παραδοσιακά σημείο ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών, με τη Γαλλία να διαμαρτύρεται πως η Γερμανία επί σειρά ετών δεν κάνει όσα θα έπρεπε να κάνει στον τομέα- μέχρι που ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε το Βερολίνο στην ανακοίνωση μεγάλης αύξησης στις αμυντικές δαπάνες.

Με πληροφορίες από Associated Press