Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο στη λίστα των βιώσιμων επενδύσεων

Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Κομισιόν για τη συμπερίληψη τους στον κατάλογο βιώσιμων επενδύσεων της Ε.Ε.
Open Image Modal
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συγκεντρώνονται για να ψηφίσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία. Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν το σχέδιο να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμες δραστηριότητες
via Associated Press

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της συμπερίληψης του φυσικού αερίου και των πυρηνικών στον κατάλογο βιώσιμων επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζοντας την πρόταση της Κομισιόν που έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες με την Greenpeace να ανακοινώνει πως  ότι θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης. 

Καθώς η Ε.Ε. επιθυμεί διακαώς να θέσει τα καλύτερα παγκόσμια πρότυπα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η απόφαση θα μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα του μπλοκ και να αμφισβητήσει τη δέσμευση της Ευρώπης να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα φέτος υπέβαλε την πρόταση ως μέρος των σχεδίων της για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος φιλικού προς το κλίμα, διχάζοντας τις χώρες-μέλη και προκαλώντας κατακραυγή από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις. Ορισμένοι ευρωβουλευτές από τις επιτροπές περιβάλλοντος και οικονομίας αντιτάχθηκαν τον περασμένο μήνα στο σχέδιο.

Ωστόσο την Τετάρτη (6/7), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε με 328 ψήφους υπέρ, και 278 κατά (33 ευρωβουλευτές απείχαν) ότι θα αποδεχθεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, που καλύπτονται από τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ταξινομία. 

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας ακούστηκαν χειροκροτήματα.

Χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία 353 για να ασκηθεί βέτο στην πρόταση. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη δεν αντιταχθούν σε αυτό έως τις 11 Ιουλίου, η λεγόμενη κατ′ εξουσιοδότηση πράξη Ταξινόμησης θα τεθεί σε ισχύ και θα ισχύει από το επόμενο έτος.

Η Greenpeace δήλωσε αμέσως ότι θα υποβάλει επίσημο αίτημα για εσωτερική επανεξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα κινηθεί νομικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης. 

Αναλυτικά η ανάρτηση της Greenpeace στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

″Πριν λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε μια τρομερά κακή απόφαση. #EUTaxonomy

Με τη συμπερίληψη του αερίου & των πυρηνικών στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας για τις ”πράσινες” και βιώσιμες επενδύσεις, η Ευρώπη ουσιαστικά αγνόησε τις εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών της, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση της ΕΕ ας αναλογιστούν την ευθύνη τους, καθώς καταδικάζουν εκατομμύρια Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών σε ενεργειακή ανέχεια και τους αφήνουν εκτεθειμένους στις επιπτώσεις μιας κρίσης χωρίς τέλος.

Ο αγώνας μας όμως δεν σταματάει εδώ. 💪 Η #Greenpeace ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμπερίληψη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο βιώσιμων επενδύσεων της ΕΕ”.

 

Open Image Modal
Greenpeace

 

Διχασμένες οι χώρες-μέλη και οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Μπας Εικχαουτ δήλωσε: «Είναι μια μαύρη μέρα για το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση».

Το σύστημα πράσινης σήμανσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει τι πληροί τις προϋποθέσεις ως επένδυση στη βιώσιμη ενέργεια. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα είναι πλέον μέρος της λίστας, καθιστώντας ευκολότερο για τους ιδιώτες επενδυτές να εισφέρουν χρήματα και στα δύο.

Καθώς η ΕΕ στοχεύει να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, η Επιτροπή λέει ότι το σύστημα ταξινόμησης είναι ζωτικής σημασίας για την άμεση επένδυση σε βιώσιμη ενέργεια. Υπολογίζει ότι περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων ετησίως θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων του 2030.

Η εισαγωγή του φυσικού αερίου και των πυρηνικών στην εξίσωση έχει διχάσει τις 27 χώρες μέλη εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμη και τις πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου, Κλοντ Tουρμέ, δήλωσε ότι λυπάται βαθιά για την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μπλοκάρει το σχέδιο της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η χώρα του – μαζί με την Αυστρία – θα προχωρήσει σε νομικές προσπάθειες για να εμποδίσει την επισήμανση των πυρηνικών και φυσικών αερίων ως βιώσιμων.

Ο Στέφεν Χέμπεστράιτ, εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση παραμένει στη θέση της και θεωρεί την πυρηνική ενέργεια μη βιώσιμη».

«Παρόλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ταξινόμηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη στόχων για την προστασία του κλίματος, διότι είναι σαφές ότι το φυσικό αέριο είναι μια σημαντική τεχνολογία γεφύρωσης για εμάς στο δρόμο προς την ουδετερότητα του CO2 και τη συμπερίληψη της χρήσης φυσικού αερίου σε η κατ′ εξουσιοδότηση πράξη το λαμβάνει υπόψη αυτό», πρόσθεσε ο Hebestreit.

Open Image Modal
via Associated Press

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη συνεχίστηκαν την Τετάρτη έξω από το κοινοβούλιο της ΕΕ καθώς οι ευρωβουλευτές συζητούσαν το θέμα.

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποίησαν ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για τους ευρωβουλευτές να χαρακτηρίσουν κι άλλες ρυπογόνες μορφές ενέργειας ως βιώσιμες.

«Έχουμε πλέον επικυρώσει επίσημα με νόμο το greenwashing» (σ.σ ο όρος greenwashing αναφέρεται στην τεχνική εξαπάτησης του καταναλωτή μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, υγιεινά ή βιώσιμα, έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας, καταλήγοντας εννοείται στην αύξηση των πωλήσεών της), δήλωσε η Τσβετελίνα Κουζμάνοβα της E3G.

«Η διαδικασία και η απόφαση ήταν εξ ολοκλήρου πολιτική, όχι επιστημονική, προς όφελος μόνο ενός μικρού αριθμού κρατών μελών», είπε. 

Η ομάδα ακτιβιστών νεολαίας Fridays for Future είπε ότι δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε υποδομές φυσικού αερίου και πυρηνικούς σταθμούς ως αποτέλεσμα της απόφασης, εκτρέποντας τα τόσο αναγκαία κεφάλαια από εναλλακτικές λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ένα επιχείρημα για την απόρριψη της πρότασης είναι ότι θα ενισχύσει τις πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου σε μια εποχή που η Ρωσία έχει εισβάλλει στη γειτονική Ουκρανία. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι έλαβε επιστολή από την ουκρανική κυβέρνηση που υποστηρίζει τη στάση της.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε το μπλοκ των 27 εθνών να διακόψει τους δεσμούς με ορισμένα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να απαγορεύσουν επιπλέον το 90% του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους