Περισσότερες από 73 εκατοστά βροχής έπεσαν σε 12 ώρες στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα, σπάζοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ, καθώς πολλές περιοχές της χώρας χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με την καμπάνα της κλιματικής αλλαγής να ηχεί τώρα πιο δυνατά από ποτέ άλλοτε.
Η κοινότητα Ροσιλιόνε στη Γένοβα ήταν από τις πλέον πληγείσες, με τον ρεκόρ των 74 εκατοστών βροχόπτωσης τη Δευτέρα να προκαλεί πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Συνήθως, η περιοχή δέχεται περίπου 50 εκατοστά βροχής σε έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με το Climate-Data.org.
«Κόκκινος» συναγερμός - το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης - εκδόθηκε σε όλες τις περιοχές της Λιγουρίας, του Πιεμόντε και της Λομβαρδίας.
Εικόνες και βίντεο κατέγραψαν τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένης μιας γκρεμισμένης γέφυρας στην πόλη Κουιλίανο, στη βόρεια Ιταλία.
Δεκάδες άνθρωποι γλίτωσαν χάρη στην επέμβαση των σωστικών συνεργείων και άλλοι παροτρύνθηκαν να μείνουν στο σπίτι τους.
Στην πόλη Κάιρο Μοντενότε, περίπου 20 μίλια δυτικά του Ροσινιόλε, έπεσε ρεκόρ βροχής 49,5 εκατοστών σε μόλις έξι ώρες τη Δευτέρα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 46,9 εκατοστά.
Αρκετά ποτάμια υπερχείλισαν προκαλώντας πλημμύρες στις περιοχές που περιβάλλουν.
Οι πόλεις στους λόφους Λιγουρίας υπέστησαν επίσης πλημμύρες και κατολισθήσεις, καθώς ορισμένα ρέματα φούσκωσαν.
Στην πόλη-λιμάνι της Γένοβας, την πολυπληθέστερη της περιοχής, έκλεισαν τα σχολεία, τα πάρκα, οι αγορές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, και τα νεκροταφεία λόγω της ισχυρής νεροποντής.
Ο ακραίος καιρός της Δευτέρας έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι πλημμυρών στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
Ρεκόρ βροχής έπεσε στη Γερμανία και το Βέλγιο τον Ιούλιο, κοστίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους και καταστρέφοντας σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αυτές οι έντονες καταιγίδες τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, με την ομάδα World Weather Attribution να λέει ότι τέτοια ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων είναι τώρα μεταξύ 1,2 έως και 9 φορές πιο πιθανά να συμβούν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
(με πληροφορίες από SkyNews)