O Tραμπ κάνει ακόμα δυσκολότερη τη μάχη κόντρα στην Κλιματική Κρίση - Θα την αναλάβουν άλλοι;

Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για το κλίμα προειδοποιεί ότι το 2025 θα είναι πιθανότατα το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Open Image Modal
via Associated Press

 

Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ”σκόνταψαν”, όμως τελικά επιβίωσαν την τελευταία φορά που εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ και απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την σημαντικότερη διεθνή συμφωνία για το Κλίμα. Άλλες χώρες, πολιτείες, πόλεις και επιχειρήσεις ανέλαβαν να καλύψουν μέρος του κόστους αυτής της υποχώρησης.

Υπό το φως του αποτελέσματος στις αμερικανικές εκλογές, πολλοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν τώρα, ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα είναι περισσότερο πιο επιζήμια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρονται ακόμη περισσότερο από τις προσπάθειες για την ανάσχεση της Κλιματικής Κρίσης, με τρόπο που θα μπορούσε να παραλύσει τις προσπάθειες και των μελλοντικών προέδρων.

Open Image Modal
Αστυνομικοί αφαιρούν ένα πανό που γράφει «Trump Climate Disaster» από τον φράχτη, καθώς μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πραγματοποιεί διαμαρτυρία κατά της νέας προεδρίας Τραμπ έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία (Πρεσβεία των ΗΠΑ) στις 06 Νοεμβρίου 2024 στο Λονδίνο, Αγγλία. Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις γενικές εκλογές στις ΗΠΑ για να γίνει ο 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Leon Neal via Getty Images

 

Οι αμερικανικές κάλπες βγάζουν...τυφώνες

Με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ευθέως δηλώσει ότι δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, ως επικεφαλής της κορυφαίας οικονομίας του κόσμου, οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι άλλες χώρες - ιδίως η Κίνα, η χώρα που παράγει αυτή την ώρα τους περισσότερους ρύπους - θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να χαλαρώσουν τις δικές τους προσπάθειες με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για το Κλίμα χωρίς ουσιαστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ευρώπη», δήλωσε ο κλιματολόγος Ρομπ Τζάκσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος προεδρεύει του Global Carbon Project, μιας ομάδας επιστημόνων που καταγράφει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος, ότι οι εκπομπές διοξειδίου εκτοξεύονται πέρα από το διεθνώς αποδεκτό όριο, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. 

Η επανεκλογή του Τραμπ εξελίσσεται σε ένα επιπλέον, βασικό λόγο ανησυχίας, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά να σημειώσει ένα ακόμη ρεκόρ ζέστης για το έτος, οδηγούμενος σε ξηρασία, τυφώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές.

 

Ελ Νίνιο και Τραμπ

Την ίδα ώρα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για το Κλίμα Copernicus, προβλέπει ότι για την Γη το 2025 θα είναι σχεδόν σίγουρα η πιο θερμή που έχει υπάρξει ποτέ, καθώς για πρώτη φορά, φέτος, ο πλανήτης έφτασε σε υπερθέρμανση 1,5 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο πριν από τη βιομηχανική εποχή.

Η είδηση για πιθανό δεύτερο έτος ρεκόρ θερμοκρασίας έρχεται αμέσως μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, ο οποίος έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «φάρσα» και υποσχέθηκε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Έρχεται επίσης λίγες μέρες πριν από την επόμενη κλιματική διάσκεψη του ΟΗΕ, την COP29, που θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, όπου οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο πώς θα συγκεντρωθούν τρισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηριχθεί η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια, για να αποφευχθεί περαιτέρω υπερθέρμανση.

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξακολουθεί να εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα, όταν θα διεξαχθούν κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια που χρειάζονται τα φτωχά έθνη ώστε να αντιμετωπίσουν και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Αλλά η ήττα της Κάμαλα Χάρις υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις, επειδή «όλοι γνωρίζουν» ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εφαρμόσουν πιστά οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψουν.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Και η Κίνα στη ”δύσκολη εξίσωση”

Ενας από τους λόγους αισιοδοξίας των διαπραγματεύσεων για το Κλίμα στο παρελθόν, ήταν ότι οποιαδήποτε συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας οδηγούσε συνήθως σε μια παγκόσμια συμφωνία. Συνήθως οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι σε θέση να ωθήσουν» μια πιο απρόθυμη Κίνα, ώστε να γίνει πιο φιλόδοξη όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εξηγεί ο Λι Σούο της Asia Society.
«Το Πεκίνο θα ”διαβάσει” τις προθέσεις της Ουάσινγκτον και το συμπέρασμά τους θα είναι ότι η αμερικανική πολιτική για το Κλίμα δεν έχει τη δυναμική που είχε πριν από μερικά χρόνια», λέει ο Σούο.

Παρ′ όλα αυτά, πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Κλίμα διατηρούν με κάποιο τρόπο την αισιοδοξία τους:
«Υπάρχει ένα αντίδοτο στην αποδοκιμασία και την απόγνωση», δήλωσε η πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Κριστιάνα Φιγκέρες. «Είναι η δράση στο πεδίο που δίνουν όσοι πιστεύουν σε αυτό τον σκοπό και συνεχίζεται σε όλες τις γωνιές της Γης».

Open Image Modal
via Associated Press