«Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» η νέα ακροδεξιά πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ακροδεξιές ζυμώσεις πριν την πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Μετά τους «Πατριώτες για την Ευρώπη» του Ορμπάν, ο νέος συνδυασμός υπό το ακροδεξιό AfD.
|
Open Image Modal
Christian Dauphin via Getty Images

Μια νέα πολιτική ομάδα στα ακροδεξιά του Ευρωκοινοβουλίου γεννήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου με την επωνυμία «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» και της οποίας ηγείται η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 14 ευρωβουλευτές.

Ο νέος σχηματισμός περιλαμβάνει 25 ευρωβουλευτές μέλη μικρών ακροδεξιών κομμάτων από οκτώ κράτη μέλη (μια ομάδα μπορεί να σχηματιστεί μόνο εάν τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικά έθνη συνασπιστούν) και η συγκρότησή του γίνεται μόλις δύο ημέρες μετά την επίσημη εμφάνιση των «Πατριωτών για την Ευρώπη» του Βίκτορ Ορμπάν η οποία πλέον είναι η τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο (84 εκλεγμένα μέλη από 13 χώρες ) μετά το ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές.

Η «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» αποτελείται από τις ακόλουθες πολιτικές ομάδες:

 

• Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14 ευρωβουλευτές.

 

• Συνομοσπονδία της Πολωνίας: 3 ευρωβουλευτές.

 

• Αναγέννηση της Βουλγαρίας: 3 ευρωβουλευτές.

 

• Το γαλλικό κόμμα Reconquête: 1 ευρωβουλευτής.

 

• Δημοκρατία της Σλοβακίας: 1 ευρωβουλευτής.

 

• Ελευθερία και ’Αμεση Δημοκρατία της Τσεχίας (SPD): 1 ευρωβουλευτής.

 

• Κίνημα Ουγγαρίας για την Πατρίδα μας: 1 ευρωβουλευτής.

 

• Ένωση Λαού και Δικαιοσύνης της Λιθουανίας: 1 ευρωβουλευτής.

 

Η νέα πολιτική ομάδα θα έχει δύο συμπροέδρους, τον Ρενέ Αουστ, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τον Στάνισλαβ Τίσζκα, από την Πολωνική Ακροδεξιά, «Κονφεντεράτσια» (Συνομοσπονδία).

 

Με τη δημιουργία της νέας ομάδας αυτή τη στιγμή τα κόμματα της σκληρής δεξιάς και της ακροδεξιάς έχουν διασπαστεί στα τρία, δηλαδή οι «Πατριώτες για την Ευρώπη» και η «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» τα οποία είναι αντιευρωπαϊκά και ιδιαίτερα φιλορωσικά και το τρίτο το κόμμα του οποίου ηγείται η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, το ERC (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) που θεωρείται πιο  μετριοπαθές και τάσσεται κατά της Ρωσίας και υπέρ της Ουκρανίας.

Στην ουσία η συγκρότηση της νέας ομάδας είναι αποτέλεσμα της αντικατάστασης της «Ταυτότητας και Δημοκρατίας» (ID) στην οποία συμμετείχε και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπέν η οποία ωστόσο προσχώρησε στους «Πατριώτες για την Ευρώπη».

Η προσχώρηση της Λεπέν στους «Πατριώτες για την Ευρώπη» σήμανε  και τη διάλυση της ακροδεξιάς ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» η οποία μέχρι πρότινος ήταν η έκτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τώρα η Λεπέν βρίσκεται σε συνδυασμό που είναι η τρίτη πολιτική δύναμη. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από αυτή την εξέλιξη είχε επέλθει ρήξη με AfD το οποίο η Λεπέν, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, το απέκλεισε από το ID  έπειτα από τις έρευνες εις βάρος μελών τους με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας, αλλά και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ευρωβουλευτή Μαξιμίλιαν Κρα ότι δεν ήταν όλοι στα SS εγκληματίες.

Όμως το AfD προκειμένου να μην απομονωθεί κατάφερε και έφτιαξε τον νέο συνδυασμό του οποίου και ηγείται και μάλιστα θεωρείται ως η πιο ακραία ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό που και τα δύο κόμματα γνωρίζουν είναι ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε υψηλές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί η επονομαζόμενη “cordon sanitaire”, μια υγειονονική ζώνη δηλαδή που αποκλείει ακραίες φωνές από το να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη. Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για το ECR της Μελόνι.

Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται μόλις μια εβδομάδα πριν από τη μυστική ψηφοφορία στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργου όπου οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι και πάλι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να διασφαλίσει την δεύτερη θητεία της και οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που τη στηρίζουν (ΕΛΚ, S&D και Renew) έχουν 401 μέλη. Όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαρροές καθώς κάποιοι κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας, δεν θα τη στηρίξουν και γι΄αυτό η Γερμανίδα πολιτικός αναζητά εναλλακτικές ακόμη και στους Πράσινους οι οποίοι διαθέτουν 53 ψήφους. Βέβαια κανείς δεν αποκλείει κάποια υπόγεια συμφωνία και με την Μελόνι, παρά τις προειδοποιήσεις που έχει δεχθεί, άλλωστε διακυβεύονται πολλά.