Ηφαιστειακό μικρόβιο τρώει το διοξείδιο του άνθρακα «απίστευτα γρήγορα»

Υπόσχεται να δώσει τη λύση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
Open Image Modal
Cavan Images via Getty Images

Μικρόβιο που ανακαλύφθηκε σε ηφαιστειακή θερμή πηγή καταβροχθίζει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) «εκπληκτικά γρήγορα», σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανακάλυψαν.

Οι ερευνητές ελπίζουν σύντομα να δύνανται να χρησιμοποιήσουν τα μικρόβια που από τη φύση τους έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να απορροφούν CO2, ως έναν αποτελεσματικό τρόπο απομάκρυνσης των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα.

Ο περιορισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι φυσικά εξίσου κρίσιμος, προκειμένου να εμποδίσουμε την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, οι επιστήμονες στην πλειοψηφία τους συμφωνούν ότι η εξάλειψη του CO2 θα βοηθήσει στην πρόληψη μιας μεγαλύτερης μελλοντικής καταστροφής.

 

Το νέο κυανοβακτήριο, ανακαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηφαιστειακές διαρροές, κοντά στο ιταλικό νησί Βουλκάνο, όπου το νερό περιέχει υψηλά επίπεδα CO2.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η ομάδα των ερευνητών έσπευσε να μελετήσει και τις θερμές πηγές στα Βραχώδη Όρη, όπου τα επίπεδα CO2 είναι ακόμη υψηλότερα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναλύονται και θα ανακοινωθούν προσεχώς, ώστε οι επιστήμονες να τα έχουν στη διάθεσή τους.

 

Ο Δρ. Μπρέιντεν Τίρνεϊ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δηλώνει ότι οι έρευνες της ομάδας του ασχολούνται με την εξέλιξη των μικροβίων μέσα σε 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ προσθέτει ότι το σημαντικό με αυτά τα μικρόβια, βρίσκεται στο γεγονός ότι πρόκειται για «αυτορυθμιζόμενες μηχανές», κάτι που δεν συναντάται σε άλλες χημικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στον εγκλωβισμό του διοξειδίου του άνθρακα».

Συν τοις άλλοις, το νέο μικρόβιο κρύβει ακόμη ένα ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό: Βυθίζεται στο νερό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην συλλογή CO2.

Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από μια ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία λανσάρει στην αγορά προβιοτικά για τον άνθρωπο αλλά και για τις μέλισσες και διεξάγει έρευνες για την αξιοποίηση των μικροβίων στη διάσπαση του πλαστικού.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη βακτήρια για την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, επιχείρηση χρησιμοποιεί κυανοβακτήρια για την παραγωγή βιομάζας και βιολογικών ελαίων.

Πηγή: Guardian