Η Ισλανδία προετοιμάζεται για μια ηφαιστειακή έκρηξη τις επόμενες ημέρες μετά από μια σειρά σεισμών και ενδείξεις για θερμό μάγμα που «βράζει» κάτω από τη Γη.
Το ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου ζουν 3.000 άνθρωποι, έλαβε εντολή να εκκενωθεί λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να καταστραφεί από τις ροές της καυτής λάβας.
Μοιραία ο νους πηγαίνει στο παγκόσμιο αεροπορικό χάος που είχε προκληθεί το 2010 μετά από έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το όχι και τόσο μακρινό 2010.
Πού βρίσκεται το ηφαίστειο
Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες (Reykjanes) ή λίγο έξω από αυτήν. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, και αποτελεί ηφαιστειακή και σεισμική εστία.
Το Γκρίνταβικ είναι πολύ κοντά σε μια νέα ρωγμή 15 χιλιομέτρων που έχει ανοίξει, οδηγώντας στην εκκένωσή του.
Θα γίνει έκρηξη;
Παρόλο που η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί λίγο, μια έκρηξη τις επόμενες ημέρες εξακολουθεί να είναι «πολύ πιθανή», σύμφωνα με τον Μπιλ Μαγκουάιρ, ομότιμο καθηγητή γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο University College του Λονδίνου.
Η μοντελοποίηση δείχνει ότι το μάγμα ανεβαίνει κατά μήκος του ρήγματος και είναι τώρα τόσο πολύ κοντά στην επιφάνεια - 800 μέτρα ή ακόμα λιγότερο. Αυτό που είναι επίσης αβέβαιο είναι από ποιο σημείο του ρήγματος θα ξεκινήσει η έκρηξη.
Ο καθηγητής Μαγκουάιρ λέει: «Αν η έκρηξη στη στεριά, που είναι πολύ πιθανό, θα έχουμε ″συντριβάνια″ και ροές λάβας. Εάν το μάγμα σπάσει την επιφάνεια στο νότιο άκρο του ρήγματος, ωστόσο, θα μπορούσε να εκραγεί κάτω από τη θάλασσα. Αυτό θα ήταν ένα πιο εκρηκτικό γεγονός που θα δημιουργούσε έναν κώνο από θραυσματικό υλικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος, επί του παρόντος, να πιστεύουμε ότι η έκρηξη θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά προσθέτει ότι είναι εμφανώς δύσκολο να προβλεφθεί πόσο μεγάλες θα είναι οι εκρήξεις.
Τι θα συμβεί αν το ηφαίστειο εκραγεί κάτω από τη θάλασσα
Εάν η έκρηξη συμβεί στο τμήμα του ρήγματος που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, θα μπορούσε να γίνει «εκρηκτική», λέει ο Δρ Μισέλ Παουλάτο, ειδικός σε ηφαιστειακές και τεκτονικές διεργασίες από το Imperial College του Λονδίνου.
«Αν εκραγεί υποθαλάσσια θα μπορούσε να προκαλέσει μια έκρηξη παρόμοια με αυτή που συνέβη το 1963, επίσης στην Ισλανδία, και δημιούργησε το νησί Surtsey. Η συγκεκριμένη έκρηξη διήρκεσε αρκετά χρόνια, επομένως αυτό είναι μια πιθανότητα», είπε.
Θα υπάρξει σύννεφο τέφρας όπως το 2010;
Η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010 δημιούργησε ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας που προκάλεσε παγκόσμιο χάος στα αεροπορικά ταξίδια.
Ο Δρ Ντέιβ ΜακΓκάρβι, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, λέει ότι μια πιθανή έκρηξη δεν θα οδηγήσει σε διαταραχή όπως αυτή του Eyjafjallajokull. Εκείνο το γεγονόςμ εξηγεί, ήταν «ασυνήθιστα ανατρεπτικό» λόγω ενός σπάνιου «αν όχι μοναδικού» συνδυασμού παραγόντων.
Και προσθέτει: «Τα ηφαίστεια στη χερσόνησο Ρεικιάνες δεν έχουν την ικανότητα να παράγουν τα τεράστια σύννεφα τέφρας που προκάλεσε η έκρηξη του».
Επιπλέον, οι αρχές της χώρας έχουν πάρει το μάθημά τους από τότε. Ετσι, ακόμη και στην περίπτωση που προκύψει ένα παρόμοιο σύννεφο τέφρας, θα αναμένεται να σημειωθεί μόνο το ένα τρίτο των ακυρώσεων πτήσεων σε σύγκριση με αυτές που καταγράφηκαν το 2010.