Εφηβική βία: Εχουμε 50% αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων - Μας καλύπτει αυτό σαν κοινωνία;

Δεν χρειάζεται να δούμε νεκρό παιδί σε σχολείο για πάρουμε ουσιαστικά μέτρα, γιατί όταν η καταστολή είναι η τελική λύση τότε σημαίνει ότι αποτύχαμε σαν κοινωνία.
Open Image Modal
imageBROKER/Rui Santos via Getty Images

Σε συνέντευξή του προ ημερών σε τηλεοπτικά μέσα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε το συγκλονιστικό στοιχείο ότι ενώ το 2023 είχαμε 6.150 συλλήψεις παιδιών για εμπλοκή σε περιστατικά βίας, ήδη το πρώτο 8μηνο του 2024 έχουμε σχεδόν 9.000 συλλήψεις, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 50%, ενώ υπήρξε μείωση 20% σε περιστατικά βίας.

Δεν έκανε περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε και εκτεταμένη κοινωνικό-ψυχολογική ερμηνεία των δεδομένων, αλλά τονίζοντας ότι η συμπεριφορές βίας έχουν «προϊστορία» και δεν είναι στιγμιαία ξεσπάσματα ο κ Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι θα γίνει «αυστηροποίηση» των ποινών για τους γονείς.

Χρήσιμες διαπιστώσεις και μαζί τους αριθμοί που σοκάρουν. Όμως, όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί ακόμη, εδώ και καιρό κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου σε μια προσπάθεια προλάβουμε την έξαρση του φαινομένου. 

Το 2023 γράφαμε στη HuffPost ότι οι εκρήξεις βίας προέρχονται, συνήθως, από αυξημένα επίπεδα θυμού και απογοήτευσης, και επισημαίναμε ότι την τελευταία δεκαετία διαπιστώνουμε και αύξηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που σχετίζεται με την ανεργία και την ανέχεια στην καθημαγμένη ελληνική οικονομία και όλα αυτά επιδεινώθηκαν με τα δεδομένα της πανδημίας.

Σήμερα, όπως και τότε, οι προσωπικές μου ανησυχίες εντείνονται ακόμη περισσότερο από την απλή διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν προγράμματα διαχείρισης της κοινωνικής κρίσης, που απαιτεί τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων και, καθώς αφορά όλους μας, την ενεργό συμμετοχή όλων των παραγωγικών τάξεων και των εργοδοτικών φορέων. 

Σε άλλες μου παρεμβάσεις είχα συγχαρεί τον κ. Χρυσοχοΐδη σχετικά με το «Σχέδιο δράσης» που είχε εξαγγείλει, σύμφωνα με το οποίο ενεργό ρόλο θα διαδραματίζουν οι ψυχολόγοι, άνδρες και γυναίκες, που ήδη απασχολούνται ως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, εξέφρασα εκ νέου τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι δεν είδα σχετική αναφορά σχετικά με την προσέγγιση στη διαχείριση, τον έλεγχο και τη μείωση της βίας ανήλικων παιδιών. Γι΄αυτό και επιμένω ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την άμεση ανάγκη πρόσληψης και τοποθέτησης Ψυχολόγων σε Γυμνάσια και Λύκεια των περιοχών που θα χαρτογραφηθούν. 

Αναφορικά με την αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη και σημαντικοί επί μέρους παράγοντες όπως ο δραματικός αριθμός μονογονεϊκών οικογενειών, ο αγώνας των γονέων να «τα φέρουν βόλτα» σε εποχές με δραματική ακρίβεια και ανεργία. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού στην Εκπαίδευση και ιδιαίτερα ψυχολόγων, που πλέον πρέπει να στελεχώσουν τα σχολεία μας. Είναι επιτακτικά απαραίτητη η παρουσία τους και η παροχή βοήθειας όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στο διδακτικό προσωπικό.

Δεν χρειάζεται να δούμε νεκρό παιδί σε σχολείο για πάρουμε ουσιαστικά μέτρα, γιατί όταν η καταστολή είναι η τελική λύση τότε σημαίνει ότι αποτύχαμε σαν κοινωνία.