Εφιαλτική πρόβλεψη από ΟΗΕ: Θα χρειαστούν τουλάχιστον 350 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην λωρίδα της Γάζας αποδεικνύονται καταστροφικές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Open Image Modal
Κατεστραμμένα κτίρια στην περιοχή Khan Younis, στην Λωρίδα της Γάζας.
via Associated Press

Στην διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Δευτέρα, δημοσιεύθηκε έκθεση, που αναφέρει ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας θα πάρει τουλάχιστον 350 χρόνια, εφόσον σταματήσει αύριο ο πόλεμος με το Ισραήλ και εάν η Γάζα επιστρέψει στο status quo που βρισκόταν πριν το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Πριν από την έναρξη του πολέμου, η Γάζα είχε τεθεί σε αποκλεισμό από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, λόγω της ανάληψης της εξουσίας από την Χαμάς, το 2007. 

Οι 4 πόλεμοι που προηγήθηκαν μεταξύ των Παλαιστινιακών αρχών και της Χαμάς στην Δυτική Όχθη, επηρέασαν αρνητικά την οικονομία της Γάζας.

Ο πρόσφατος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην περιοχή, με ολόκληρες γειτονιές να έχουν ισοπεδωθεί, ενώ δρόμοι και κρίσιμες υποδομές έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια.

Open Image Modal
Τα κατεστραμμένα κτίρια φαίνονται μέσα από το παράθυρο ενός αεροπλάνου από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που πετά πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024.
via Associated Press

Βουνά από ερείπια, σοροί ανθρώπων και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί θα πρέπει να απομακρυνθούν προτού ξεκινήσουν οι όποιες απόπειρες ανοικοδόμησης.

«Εάν επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, μια επιστροφή στην προ-Οκτωβρίου του 2023 κατάσταση, δεν θα μπορούσε να βάλει την Γάζα στην επιθυμητή τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση.

«Εάν επιστρέψει ο ρυθμός ανάπτυξης στα επίπεδα της περιόδου 2007-2022 (0.4%), η Γάζα θα χρειαστεί 350 χρόνια, για να αποκαταστήσει τα επίπεδα του ΑΕΠ του 2022», σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ.

Ακόμα και έτσι, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα «μειώνεται συνεχώς και απότομα», για όσο συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθυσμός, τονίζεται στην έκθεση.

Το Ισραήλ υπογραμμίζει ότι ο αποκλεισμός της Γάζας είναι απαραίτητος, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η προμήθεια της Χαμάς με όπλα. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς για την δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Γάζα.

 Απαντώντας στην έκθεση, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μέλλον για τον λαό της Γάζας, για όσο καιρό συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία η Χαμάς».

Κατεστραμμένο το 1/4 των κτιρίων στη Γάζα

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ζημιές ύψους 18.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, αυτή η εκτίμηση προηγήθηκε ορισμένων καταστροφικών χερσαίων επιχειρήσεων από την μεριά του Ισραήλ, συμπεριλαμβάνοντας την επιχείρηση στην πόλη Ράφα, στη νότια πλευρά των συνόρων της λωρίδας της Γάζας.

Εξετάζοντας πλάνα και εικόνες από δορυφόρο, ο ΟΗΕ αξιολόγησε τον Σεπτέμβριο ότι το 1/4 από τα κτίρια στην Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Υπολογίζεται ότι περίπου το 66% των κτιρίων, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερα από 227.000 σπίτια, έχουν υποστεί κάποια ζημιά.

Open Image Modal
Kαταστροφή που άφησε η ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στο νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας, Δευτέρα 1 Απριλίου 2024.
via Associated Press

Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης 10%, η ανάκαμψη της Γάζας θα μπορούσε να πάρει αρκετές δεκαετίες.

«Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ελευθερία και σημαντικές επενδύσεις, με μία αύξηση του πληθυσμού κατά 2.8% ανά έτος, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Γάζα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2022, περίπου το 2050», καταγράφει η έκθεση.

Μια ξεχωριστή έκθεση του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ, αναφέρει ότι εφόσον σημειωθούν σημαντικές επενδύσεις, η παλαιστινιακή οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μέχρι το 2034. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε επιβεβαιώνονται τα σενάρια της παραπάνω έκθεσης.

Open Image Modal
Καταστροφές σε κτίρια στην Λωρίδα της Γάζας.
via Associated Press

Ωστόσο, τα παραπάνω αισιόδοξα σενάρια εμφανίζουν ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν. Η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και απήγαγε άλλους 250. Περίπου 100 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της Γάζας, το ένα τρίτο εκ των οποίων θεωρούνται νεκροί.

Την ίδια ώρα, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ περισσότεροι από 2.3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να κρατάει αποκλεισμένη την Γάζα, για όσο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται εντός, ένοπλες ομάδες της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως οι αυστηροί έλεγχοι θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την περιοχή.